BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Η βιωσιμότητα και οι τάσεις της βιομηχανίας κρέατος αναδείχθηκαν στην Food Expo

Δύο σημαντικές παρουσιάσεις γύρω από την βιωσιμότητα και τις τάσεις της βιομηχανίας του κρέατος έλαβαν χώρα στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Food Expo στις 9 Μαρτίου 2025. Συντονιστής των δύο πάνελ ανέλαβε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ και εμπειρογνώμονας σε θέματα του αγροδιατροφικού τομέα, Γιώργος Οικονόμου, ενώ συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

FoodExpo2025

9
0

Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο πάνελ που είχε ως θέμα την «Αειφορία και βιωσιμότητα στον τομέα του κρέατος», τον κ. Οικονόμου πλαισίωσαν οι:

  • Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Κτηνίατρος-Υγιεινολόγος, τ. Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής ΥπΑΑΤ ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο και την σημασία του κτηνίατρου υγιεινολόγου, στα προβλήματα και στις κρίσεις που αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε επί δεκαετίες από την υπεύθυνη θέση του στο ΥπΑΑΤ καθώς και στο πως θα μπορούσε να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων στην χώρα μας στις βασικές κατηγορίες κρέατος.
  • Γιώργος Διδάγγελος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, παρουσίασε την σημερινή κατάσταση της ελληνικής χοιροτροφίας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξη της, την ποιοτική υπεροχή του ελληνικού χοιρινού, έναντι των εισαγόμενων καθώς και τον εθνικό σχεδιασμό και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε η εγχώρια παραγωγή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και σε παρασκευάσματα – προϊόντα με βάση το χοιρινό.
  • Ευδοκία Κρυσταλλίδου,. Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας & Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου (MACC).αναφέρθηκε στα καινοτόμα θέματα που προσεγγίζει το MACC στον απαιτητικό τον κτηνοτροφικό τομέα, στις αλλαγές στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στα λοιπά στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του τομέα κρέατος που μπορούν να επιφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και τυχόν αυτοματισμοί. Τέλος σημείωσε τα κριτήρια που ο καταναλωτής εκτιμά και στην επιλογή της διατροφής του, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αειφορία, το περιβάλλον και η ευζωία.
  • Γιάννης Πατούνας, Διευθυντής Έρευνας, Ανάπτυξης & Διοίκησης Λειτουργιών της ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ παρουσίασε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν και διαχειρίζονται σε μια μεγάλη, καθετοποιημένη επιχείρηση, με ποιες ενέργειες εξασφαλίζουν την αειφορία και την βιωσιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και ποιες είναι οι μελλοντικές προκλήσεις της πτηνοτροφίας σε σχέση με την ευζωία και την ποιότητα των προϊόντων της.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Τάσεις και ευκαιρίες στην αγορά παρασκευασμάτων & προϊόντων κρέατος», συμμετείχαν:

  • Ο Γιάννης Φασουλάς, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος & Κτηνοτροφίας – ΕΔΟΤΟΚΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα οριζόντια θέματα που αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα ο τομέας και η Διεπαγγελματική, στις προκλήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι και την μεταποίηση, διακίνηση, κατανάλωση. Τέλος, σχολίασε την επιχειρηματική δραστηριότητα που ο ίδιος ασκεί, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και την πώληση παρασκευασμάτων και προϊόντων κρέατος.
  • Η Ζέττα Πιρπιρή – Μανώλη,  Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος -ΠΕΕΑΚ, περιέγραψε την διαδρομή, τον θεσμικό της ρόλο και τις δράσεις της ΠΕΕΑΚ, την εκ των πραγμάτων αναγκαιότητα, λόγω ελλειμματικής εγχώριας παραγωγής, των εισαγωγών κρέατος στη χώρα μας καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εμπορικοί αντιπρόσωποι κρέατος στην αλυσίδας διακίνησής του.
  • Ο Στέφανος Κομνηνός, Αναλυτής Αγοράς και εταίρος της εταιρίας NETRINO ανέπτυξε τις τάσεις της παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς κρέατος, τις τάσεις των καταναλωτών, αγοραστών, εμπόρων και γενικά της καταναλωτικής συμπεριφοράς απέναντι στο κρέας και τα προϊόντα του και παράλληλα την μελέτη γνώμης των καταναλωτών για τις αγορές από υπεραγορές σε σχέση με τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Τέλος, σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση ανέπτυξε μελέτη που προτείνει στον ΣΕΒΕΚ, για την εγχώρια κατανάλωση προϊόντων, την διάρθρωση της κατανάλωσης και τις συγκριτικές διαφορές με τα ανταγωνιστικά προϊόντα.
  • Ο Βασίλης Ντελιφιλιππίδης, επίτιμος και τέως Πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ περιέγραψε τα μεγαλύτερα προβλήματα που η συντεχνία του αντιμετωπίζει και που επί σειρά ετών ως Πρόεδρος της Ένωσης διαχειρίστηκε, τους λόγους που ο καταναλωτής εμπιστεύεται το κρεοπωλείο της γειτονιάς του αντί του σούπερ μάρκετ καθώς και το είδος κρέατος που αγοράζει περισσότερο ο Έλληνας καταναλωτής και τις προδιαγραφές ποιότητας που προβλέπει η νομοθεσία και τα συστήματα HACCP για την παραγωγή ιδιαίτερων συνταγών με παρασκευάσματα και προϊόντα κρέατος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία