«Μετά την ολοκλήρωση της θεσμικής εκπροσώπησης των αλιέων, ενόψει και του σχεδίου νόμου για την αλιεία, θα έρθουμε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε ένα νόμο ο οποίος θα διασφαλίζει το δικαίωμα των Ελλήνων αλιέων και ταυτόχρονα θα ενσωματώνει τις αρχές της ΚΑλΠ, για μια βιώσιμη αλιεία».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία.
Ειδικότερα, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση της θεσμικής εκπροσώπησης των αλιέων, ενόψει και του σχεδίου νόμου για την αλιεία, θα έρθουμε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε ένα νόμο ο οποίος θα διασφαλίζει το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να μπορούν να αλιεύουν, αλλά ταυτόχρονα θα ενσωματώνει τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ώστε να καθίσταται βιώσιμη η αλιεία.
Δημοσιεύματα και τηλεοπτικές αναφορές που εμφανίζονται κατά καιρούς είναι απολύτως αβάσιμα, καθώς έχω καταστήσει σαφές, σε όλους τόνους, ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις για μια μερίδα ανθρώπων, χωρίς να γίνεται πρώτα διαβούλευση με αυτούς. Δεν θα εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων τύπου «διαίρει και βασίλευε».
Το πρόβλημα της ερασιτεχνικής αλιείας, η μάλλον της παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας είναι γνωστό σε όλους μας. Εμείς θα προσπαθήσουμε τόσο με την επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών, όσο και με το νέο κυρωτικό νομοσχέδιο για την αλιεία, να περιορίσουμε το φαινόμενο, καθώς ο μόνος χαμένος από την παράνομη αλιεία είναι τα ιχθυοαποθέματα.
Θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε, ο καθένας στο σημείο που του αναλογεί, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε την αλιεία και πάλι σε πορεία αειφορική. Αποτελεί χρέος μας, προς τις επερχόμενες γενεές στις οποίες οφείλουμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο».