Ένα «χέρι βοήθειας» για τους παραγωγούς ήρθε την τελευταία εβδοµάδα από τη ζήτηση των Ιταλών εµπόρων που «έκοβαν» µεταξύ 5 και 5,5 ευρώ. Αντίθετα, στη σφαίρα του γραφικού έµεινε για µια ακόµη χρονιά το γνωστό παζάρι της ∆ράµας.
Η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων δείχνει πάντως να κρατάει τα αρνιά για τη Μεγάλη Εβδοµάδα, οπότε και κορυφώνεται η ζήτηση, µε βάσιµη την ελπίδα ότι θα πετύχουν τιµές πάνω από τα 6 ευρώ το κιλό. Αυτό βέβαια µε την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξει και πάλι το παιχνίδι µε τις παράνοµες εισαγωγές της τελευταίας στιγµής και µε τα «βαφτίσια» των σφαγείων
Είναι σαφές ότι το διπλό Πάσχα (Καθολικών και Ορθοδόξων) ενισχύει τη ζήτηση. Σηµειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδοµάδων, οι τιµές στο αρνάκι καταγράφουν µια άυξηση κατά 1,80 ευρώ το κιλό από τα χαµηλά που είχαν βρεθεί το προηγούµενο διάστηµα και πλέον διαµορφώνονται στα επίπεδα των 5,40-5,50 ευρώ το κιλό. Άνοδο σηµειώνουν όµως οι τιµές και στο κατσικάκι, οι οποίες έχουν φτάσει στα 5,30 ευρώ το κιλό.
Εν τω µεταξύ, πριν από λίγες ηµέρες οι Ιταλοί έµποροι ζήτησαν τα ελληνικά σφάγια στα κατσικάκια να έχουν φούντα για να ξεχωρίζουν από τα αρνιά και τα υπόλοιπα εισαγόµενα κατσικάκια των Βαλκανίων. Προς έκπληξη όλων όµως το υπουργείο Ανάπτυξης απαγόρευσε µε σχετική εγκύκλιο τη διακίνηση των σφαγίων σε αυτή τη µορφή, δυσκολεύοντας έτσι τις εξαγωγές κατσικιών προς την Ιταλία.
∆ύο σφραγίδες στα εισαγόµενα Τα αµνοερίφια που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και σφάζονται στη χώρα µας µε προορισµό την αγορά της Ιταλίας να φέρουν δύο σφραγίδες ζητά µε ανακοίνωσή της η Οµοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας.Όπως αναφέρει, ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξηµένης ζήτησης για εξαγωγή στην Ιταλία: Η σφράγιση αµνοεριφίων προέλευσης ΕΕ (Ρουµανία-Βουλγαρία-Ουγγαρία κ.λπ.) µε προορισµό την Ιταλία να γίνεται µε µια ωοειδή σφραγίδα µε τον κωδικό του σφαγείου και µε µια ορθογωνίου παραλληλογράµµου σχήµατος της χώρας προέλευσης, µε κόκκινη χρωστική Ε 129 «Ερυθρό Allura»
Για τα μάτια στην Κρήτ
Μικρές ποσότητες αρνιών θα διαθέσει τελικά ο συνεταιρισμός Κρητικά Μιτάτα στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη της Κρήτης, αφού οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για μεγάλες ποσότητες αρνιών δεν απέδωσαν, καθώς οι δύο πλευρές δεν «τα βρήκαν» στις τιμές. Τα Κρητικά Μιτάτα, όπως λένε εκπρόσωποί του, δεν είναι διατεθειμένα να επιδοτήσουν τους «κράχτες», που θα έχουν στα ψυγεία τους οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ το Πάσχα.
Στο μεταξύ, ο συνεταιρισμός προχωρά σε καταμέτρηση των βαριών αρνιών, προετοιμάζοντας εξαγωγή χιλιάδων ζώντων ζώων στη Λιβύη, τα οποία ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν στο νησί λόγω μείωσης της παραγωγής.
Ως γνωστό φέτος σε σύγκριση με πέρυσι μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή αρνιών στην Κρήτη, λόγω έλλειψης ρευστότητας από τους κτηνοτρόφους και λόγω μαζικής θανάτωσης αρνιών το χρονικό διάστημα από Δεκέμβρη του 2013 ως τον Φλεβάρη 2014.
Κοροϊδία τα παζάρια της Δράμας
Μέχρι αργά το βράδυ της Πέµπτης κράτησαν οι διαπραγµατεύσεις στο παζάρι της ∆ράµας, αλλά καθώς οι έµποροι δεν µετακινήθηκαν πάνω από τα 5,20 µε 5,50 ευρώ το κιλό για τα αµνοερίφια και οι παραγωγοί δεν έπεσαν κάτω από τα 6 ευρώ, δεν επιτεύχθηκε, τελικά, καµία συναλλαγή. Όλα πλέον θα κριθούν στο παζάρι του Κιλκίς, το Σάββατο 12 Απριλίου ή και τη Μεγάλη ∆ευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη
«Ο κόσµος µε αυτές τις τιµές που µας έδωσαν δεν πούλησε, εκτός ίσως από κάποιες λίγες µεµονωµένες περιπτώσεις παραγωγών που είναι πολύ ζορισµένοι», τόνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων ∆ράµας Παναγιώτης Λειβαδίτης. «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά αµνοερίφια ελληνικής παραγωγής, όµως από την άλλη δεν ξέρουµε τι έχουν ήδη οι έµποροι στα ψυγεία τους και αν έχουν προγραµµατίσει εισαγωγές αρνιών και κατσικιών», αναφέρει ο συνοµιλητής µας, συµπληρώνοντας πως «ο φόβος είναι µη γίνουν εισαγωγές από τα Σκόπια και τη Βοσνία, που πωλούν φθηνότερα, γιατί στη Ρουµανία και στη Βουλγαρία πλέον σφάζουν πιο ακριβά από ό,τι εµείς»
Το ατού στα χέρια των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι ότι το ελληνικό Πάσχα συµπίπτει µε το Πάσχα των Καθολικών, γεγονός που εάν συνδυαστεί µε τη µικρότερη ελληνική παραγωγή (κατά 30%), σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΠΕΚ ∆ηµήτρη Καµπούρη, ίσως δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις, στις επόµενες ηµέρες, για αύξηση των τιµών πάνω από την αφετηρία των 6 ευρώ. Από την άλλη, βέβαια, όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, δυσχεραίνει και η θέση τους στη διαπραγµάτευση. «Αυτό το γνωρίζουν οι έµποροι και γι’ αυτό µας πατάνε στο λαιµό. Ξέρουν ότι δεν µπορούµε να περιµένουµε πολύ και το εκµεταλλεύονται», υποστηρίζει ο κ. Λειβαδίτης. «Αν υπάρξει ζήτηση στην αγορά και η προσφορά δεν επαρκεί µπορούµε τότε να ελπίζουµε σε καλύτερες τιµές και σας θυµίζω πως το κόστος παραγωγής είναι στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ εµείς όσο και να πουλήσουµε ο καταναλωτής θα το φάει σε τιµές πάνω από 10 ευρώ το κιλό. Γι’ αυτό, αν δεν διασφαλίσουµε µια τιµή, που έστω να µας ικανοποιεί ηθικά, δεν µπορούµε να πουλήσουµε».
Καταγγέλλει η Διεπαγγελματική Κρέατος τις προσφορές «κράχτες» αμνοεριφίων
Tα αμνοερίφια που πωλούνται σήμερα ως νωπά από ορισμένα σούπερ μάρκετ σε τιμές κάτω του κόστους ήτοι 3,50 έως 3,70 έχουν σφαγεί προ διμήνου ή δεν είναι ελληνικά, καταγγέλλει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Agrenda για προσφορές «κράχτες».
Σε ανακοίνωση της σχετικά με τις προσφορές ορισμένων σούπερ μάρκετ στα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα η ΕΔΟΚ αναφέρει αναλυτικά«Καταγγέλλουμε την εν όψει του Πάσχα συνήθη πρακτική ορισμένων super markets να προσφέρουν αμνοερίφια σε τιμές κάτω του κόστους για να λειτουργήσουν ως «κράχτες» και για τα υπόλοιπα είδη τροφίμων που είναι απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.
Καταγγέλλουμε την πολιτική αυτή και εφιστούμε την προσοχή στον Έλληνα καταναλωτή διότι στην προκειμένη περίπτωση δύναται να συμβαίνουν τα εξής:
- Τα αμνοερίφια έχουν σφαγεί προ 2 μηνών, με τιμές 3,50 έως 3,70, και πωλούνται σήμερα ως νωπά,
- ή διατίθενται μικρές ποσότητες, αρκετές ωστόσο για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή,
- ή τα σφάγια προέρχονται από ελληνοποιήσεις εισαγόμενων και ενδεχομένως και κατώτερης ποιότητας.
Έλληνα καταναλωτή... Επέλεξε να αγοράσεις το Πασχαλινό αρνί η το κατσίκι από το παραδοσιακό κρεοπωλείο της γειτονιάς σου, που εμπιστεύεσαι περισσότερο γατί έτσι:
Αγοράζεις κρέας υψηλής ποιότητας,
Στηρίξεις το κρεοπωλείο και την απασχόληση μέσα από αυτό, την ελληνική παραγωγή και τον έλληνα κτηνοτρόφο ώστε να συνεχίσει να παράγει.
Συμβάλεις στην εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και δεν εξαρτάται η χώρα μας από άλλες χώρες για τροφή,
Στηρίζεις την απασχόληση στην ύπαιθρο, τη μείωση των εισαγωγών και την εθνική μας οικονομία.
Γιατί όλοι, κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες ,καταναλωτές, καθόμαστε στο ίδιο κλαδί και είναι αδιανόητο να το πριονίζουμε».
Χωρίς στήριξη η ελληνική κτηνοτροφία λέει η Ομοσπονδία των Θεσσαλών
Για εξαπάτηση και κοροϊδία των Ελλήνων καταναλωτών όπου λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν να εξευτελίζονται αυτές τις μέρες με το να συρρέουν έξω από τις πόρτες μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων για να αγοράσουν φθηνό αμνοερίφιο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που υπογράφει ο πρόεδρος για το Διοικητικό Συμβούλιο, Νίκος Παλάσκας, τα μέλη της καταγγέλλουν την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν σέβεται ούτε τον Έλληνα κτηνοτρόφο, αλλά ούτε τον Έλληνα καταναλωτή.
Καταγγέλλουμε επίσης και την ανύπαρκτη επιτροπή ανταγωνισμού που μαζί με την πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης έδωσαν ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στον ήδη πολύπαθο κλάδο της κτηνοτροφίας που αυτές τις μέρες κάνει μια ύστατη προσπάθεια να μπορέσει να εισπράξει το αντίτιμο του μόχθου του.
Συνάμα καταγγέλλουμε την εξαπάτηση αλλά και την αισχρή κοροϊδία των Ελλήνων καταναλωτών όπου λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν να εξευτελίζονται αυτές τις μέρες με το να συρρέουν έξω από τις πόρτες μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων για να αγοράσουν φθηνό αμνοερίφιο.
Απευθυνόμενοι προς το υπουργείο Ανάπτυξης ρωτούμε:
Πως δόθηκε η άδεια να πωλούνται αμνοερίφια από αλυσίδα καταστημάτων όπου δεν υπάρχει άδεια για κρεοπωλείο.
Ποιοι έλεγχοι έγιναν στους ψυκτικούς χώρους των μεγαλοεισαγωγέων και των πολυκαταστημάτων αυτές τις μέρες σε σχέση με τις ημερομηνίες των τιμολογίων σφαγής των αμνοεριφίων.
Ας μας απαντήσει το υπουργείο ποιος κανονισμός υπάρχει για τα νωπά κρέατα σε σχέση με το πόσες μέρες επιτρέπεται να μένουν στη συντήρηση.
Για άλλη μια φορά αποδείξατε πως δεν σέβεστε το καταναλωτικό κοινό και δεν στηρίζετε την ελληνική κτηνοτροφία αλλά την πολεμάτε με πάθος, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε τα συμφέροντα είναι τεράστια.