Η βασικότερη αλλαγή για την οποία γινόταν λόγος στην περίφημη πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προβλέπει την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και την παραχώρηση του δικαιώματος σε κάθε εμφιαλωτή να την καθορίζει μόνος του με βάση τη μέθοδο παστερίωσης που χρησιμοποιεί.
Σημειωτέον ότι ήδη η διάρκεια ζωής του «φρέσκου» που πλέον ονομάζεται απλά «παστεριωμένο» έχει παραταθεί στις 7 ημέρες ενώ έχει δημιουργηθεί και μία νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας». Αν υιοθετηθούν πλήρως οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες.