BACK TO
TOP
COMPO EXPERT

Υποχρέωση η λίπανση αντιστρες στα βαμβάκια για σταθερές αποδόσεις

Στον κάµπο της Αλιστράτης Σερρών, που απλώνεται σε περίπου 40.000 – 45.000 στρέµµατα, γειτνιάζοντας, κατά ένα µέρος και µε τη ∆ράµα, η γεωργική δραστηριότητα είναι συνυφασµένη µε τα σιτηρά, το βαµβάκι, το καλαµπόκι και τον ηλίανθο. Παραδοσιακά οι αποδόσεις, τοπικά, κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η ποιότητα των προϊόντων ξεχωρίζει. ∆εν είναι τυχαίο πως για το βαµβάκι του Φωτολίβος στο παρελθόν υπήρχε ακόµη και ειδική τιµή.

42-43_02_9

Λεωνίδας Λιάμης

4656
1

Υποχρέωση πλέον η λίπανση αντιστρες στα βαμβάκια για  σταθερότητα στις αποδόσεις

Φέτος, ωστόσο, τα πράγµατα δεν εξελίχθηκαν καλά για τους αγρότες. Τις ήπιες θερµοκρασίες το χειµώνα και την έλλειψη χιονιού, διαδέχθηκε η ανοµβρία και οι καύσωνες το καλοκαίρι, προκαλώντας προβλήµατα στις καλλιέργειες, αφού συν τοις άλλοις µείωσε και τη διαθεσιµότητα του αρδευτικού νερού.

«Λόγω της κλιµατικής αλλαγής, χρονιές όπως η φετινή, δυστυχώς, θα έχουµε όλο και πιο συχνά στο µέλλον. Σε στρεσογόνες καταστάσεις, η θρέψη αποκτά ακόµη πιο σηµαντικό ρόλο για τις καλλιέργειες» εξηγεί στην Agrenda ο Νικόλαος Καλαποτλής, γεωπόνος και συνιδρυτής -µε τους Γιώργο Καλαποτλή και Χρήστο Πολατσίδη- της εταιρείας εµπορίας αγροεφοδίων, «Αγροϋπηρεσίες», που έχει καταστήµατα σε Αλιστράτη, Γάζωρο και Ψυχικό.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 986 της Agrenda


Θωράκιση της άµυνας των φυτών

Υπό το πρίσµα αυτό, όπως σηµειώνει ο έµπειρος συνοµιλητής µας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1998, χρήση εξειδικευµένων προϊόντων θρέψης αποτελεί λύση για τη «θωράκιση» της άµυνας των φυτών και κατ΄ επέκταση και του εισοδήµατος των παραγωγών.



Νικόλαος Καλαποτλής, γεωπόνος και συνιδρυτής της «Αγροϋπηρεσίες».

«Η τεχνολογία και η καινοτοµία στα προϊόντα θρέψης είναι πάρα πολύ σηµαντικά για να µπορέσουν τα φυτά να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες αβιοτικές καταστάσεις και θα πρέπει στο µέλλον να δοθεί ιδιαίτερη σηµασία από τους παραγωγούς για να έχουν καλύτερες αποδόσεις, µε µικρότερη εισροή λιπασµάτων και να εκµεταλλευτούν καλύτερα και τις µειωµένες ποσότητες αρδευτικού νερού», επισηµαίνει ο κ. Καλαποτλής.

Σε αυτή τη µάχη, όπως εξηγεί ο ίδιος, η «Αγροϋπηρεσίες» έχει βρει έναν αξιόπιστο σύµµαχο στο «πρόσωπο» της COMPO EXPERT, µε την οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια. «Το να έχεις για συνεργάτη σου ένα µεγάλο όνοµα, µε επώνυµο brand, σου εγγυάται αξιοπιστία. Αυτό που ρίχνεις στο χωράφι είναι αυτό που υπόσχεται το σακί και έτσι µπορείς και εσύ να κοιτάζεις στα µάτια τον παραγωγό, όταν του προτείνεις µια λύση», αναφέρει ο κ. Καλαποτλής.

Τονίζει ακόµη πως η COMPO EXPERT διαθέτει αξιόπιστα προϊόντα, µε υψηλές αποδόσεις στο χωράφι και εν τέλει µεγαλύτερα έσοδα στην τσέπη του παραγωγού. «Η θρέψη είναι πιθανότατα το κοµµάτι της καλλιεργητικής φροντίδας που καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλο ο παραγωγός. ∆ιότι αν ρίξει ένα καλό λίπασµα θα το δει στο τέλος στο παραγόµενο προϊόν, τόσο στις αποδόσεις, όσο και στην ποιότητα», υπογραµµίζει.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια, η Αγροϋπηρεσίες, µε το πελατολόγειό της, δουλεύει µια ευρεία παλέτα προϊόντων της COMPO EXPERT, για βασική, επιφανειακή και διαφυλλική λίπανση, όπως επίσης και µια σειρά βιοδιεγέρτες.

Η λύση Basfoliar® Osmoprotect

«Ένα καινούριο προϊόν που δοκιµάσαµε φέτος και πάει πολύ καλά είναι το Basfoliar® Osmoprotect. Κάναµε µια εφαρµογή, γύρω στις 20 Αυγούστου, σε χωράφι µε καλλιέργεια βαµβακιού, ψεκάζοντας µε το προϊόν τη µισή έκταση, ενώ η άλλη µισή είναι µάρτυρας. Αυτή τη στιγµή η εικόνα στο κοµµάτι µε την εφαρµογή είναι πολύ καλύτερη από το αψέκαστο. Φαίνεται ότι αυτή την αντιστρές δράση που υπόσχεται, ότι δηλαδή βοηθά το φυτό να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες, όντως την επιτυγχάνει. Το συγκεκριµένο σκεύασµα µάλιστα έχει µικρό κόστος ανά στρέµµα, σε σχέση µε το όφελος που προσφέρει και µπορεί να εφαρµοστεί και σε άλλες καλλιέργειες. Από εκεί και πέρα πολύ καλό είναι και το Basfoliar® Kelp, ένας βιοδιεγέρτης κυρίως για το βαµβάκι, αλλά δοκιµάζουµε και τη νέα τεχνολογία της COMPO EXPERT, η οποία δείχνει, στα πειραµατικά µας, ότι αυξάνει αρκετά τις αποδόσεις σε δύσκολες συνθήκες».



Νικόλαος Καλαποτλής, Λεωνίδας Λιάµης συντάκτης της Agrenda.

Προβληµατισµένος από την ένταση των κλιµατικών φαινοµένων φέτος και τις επιπτώσεις τους πάνω στις καλλιέργειες, δηλώνει κι ο ∆ηµήτρης Γρηγοριάδης, παραγωγός από τον οικισµό Σιγαγροί ∆ράµας, ο οποίος διατηρεί εκµετάλλευση 1.100 στρεµµάτων, µε βαµβάκι, καλαµπόκι και δευτερευόντως µε ηλίανθο και σκληρό στάρι. Φέτος από τα 500 στρέµµατα µε βαµβάκι, για λόγους ασφάλειας, τα 312 τα καλλιεργεί συµβολαιακά, µε τιµή 72 λεπτά το κιλό, για λογαριασµό της επιχείρησης Σιάρκος, µε ένα ειδικό υβρίδιο.

Το µεγάλο όπλο για να κρατά κατά το δυνατό ψηλά τις αποδόσεις των χωραφιών του, στις δύσκολες καταστάσεις, που σχετίζονται µε το κλίµα, έχει να κάνει µε τη θρέψη των φυτών. «Βάσει της θρέψης ανεβήκαµε επίπεδο ως οικογενειακή εκµετάλλευση. Πριν από µερικά χρόνια θυµάµαι ότι οι αποδόσεις ήταν πολύ χαµηλές. ∆ηλαδή τα 1.650 κιλά το στρέµµα στο καλαµπόκι, ήταν όνειρο απατηλό στην περιοχή µας. Βελτιώνοντας, όµως, το πότισµα µε τη σταγόνα και τη λίπανση, καταφέραµε να πάµε σε αυτό το επίπεδο, όχι µόνο εµείς, αλλά όλοι οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει.

Στο πρωτόκολλο θρέψης που χρησιµοποιεί έχει για σύµβουλο του τον Νίκο Καλαποτλή και τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας Αγροϋπηρεσίες, από την οποία προµηθεύεται και τις εισροές του. «Συνεργαζόµαστε για χρόνια µε τον Νίκο Καλαποτλή και µου έχει συστήσει τα προϊόντα της COMPO EXPERT, και τα χρησιµοποιώ ως βασικά, επιφανειακά και διαφυλλικά, ανάλογα µε τις ανάγκες της καλλιέργειας. Πρόκειται για εξειδικευµένα προϊόντα κι είµαι πολύ ευχαριστηµένος από το αποτέλεσµα που δίνουν στο χωράφι», εξηγεί ο παραγωγός, προσθέτοντας πως «τα τελευταία 3-4 χρόνια εφαρµόζω και τους βιοδιεγέρτες της COMPO EXPERT µε εξαιρετικά αποτελέσµατα, ειδικά σε συνθήκες στρες.».

Βιοδιεγέρτης με εφαρμογή ειδικά σε αντίξοες συνθήκες

Ένας από τους πιο ισχυρούς βιοδιεγέρτες ενάντια στο στρες θερµοκρασιών και νερού είναι ο Basfoliar® Osmoprotect, σύµφωνα µε τον Λευτέρη Μελιτζανά Product Manager της εταιρείας της COMPO EXPERT. «Με τους συνεργάτες µας εδώ, είχαµε την ευκαιρία να τρέξουµε µια από τις πρώτες εφαρµογές στην Ελλάδα στο βαµβάκι. Αυτό το προϊόν είναι ειδικά σχεδιασµένο για να προστατεύει τις καλλιέργειες από αντίξοες συνθήκες, προσφέροντας ταυτόχρονα θρέψη και καλύτερη ανάπτυξη», µας ανέφερε. Η σύνθεση του, µε 28% γλυκίνη βεταϊνη, 2% προλίνη , εκχύλισµα φυκους Ascophyllum Nodosum, πολυσακχαρίτες και πολυόλες, βελτιώνει την αντίσταση των φυτών σε θερµικά και υδατικά στρες. Σύµφωνα µε τον κ. Μελιτζανά, µε την εφαρµογή του παρατηρήθηκε σηµαντική βελτίωση στην απόδοση του βαµβακιού, καθώς και στην ανθεκτικότητα απέναντι σε περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Από την πλευρά της η Σωτηρία Μαρουλά Marketing Manager της COMPO EXPERT µας µίλησε µε θερµά λόγια για τη συνεργασία µε την ΑΦΟΙ Καλαποτλή: «Στην εταιρεία µας επιλέγουµε συνεργάτες που συµµερίζονται το όραµά µας για καινοτοµία και παροχή λύσεων στη θρέψη. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό τους, είχαµε φέτος τη δυνατότητα να εφαρµόσουµε για πρώτη φορά στην Ελλάδα όχι µόνο τον πιο ισχυρό βιοδιεγέρτη της γκάµας µας ενάντια στις προκλήσεις της ξηρασίας και των ακραίων θερµοκρασιών, το Basfoliar® Osmoprotect, αλλά και τη νέα µας τεχνολογία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα στους επόµενους µήνες. Μετά από οκτώ χρόνια ενδελεχούς έρευνας, σε συνεργασία µε κορυφαία ερευνητικά ιδρύµατα, ενώ έχει ήδη δοκιµαστεί σε πάνω από 100 πειραµατικά προγράµµατα και αποδεικτικά στις χώρες της Μεσογείου και της κεντρικής Ευρώπης, η νέα µας τεχνολογία έρχεται στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Γεωργιτζίκης Agronomist | Sales Representative της COMPO EXPERT, τόνισε αναφορικά µε τη συνεργασία µε την ΑΦΟΙ Καλαποτλή, πως «αποτελεί ένα ισχυρό πρότυπο συνέπειας και αξιοπιστίας, που έχει εδραιωθεί µέσα από τα χρόνια. Οι συνεργάτες µας διακρίνονται για την προοδευτική τους προσέγγιση, δοκιµάζοντας και ενσωµατώνοντας διαρκώς νέες τεχνολογίες θρέψης στις προτάσεις τους, προσφέροντας λύσεις που στηρίζουν τους παραγωγούς απέναντι στις ολοένα αυξανόµενες προκλήσεις. Σε µια εποχή που οι περιβαλλοντικές αλλαγές δηµιουργούν νέες απαιτήσεις, οι ΑΦΟΙ Καλαποτλή προσεγγίζουν τα δεδοµένα µε καινοτόµο πνεύµα, προτείνοντας σύγχρονες και αποτελεσµατικές λύσεις για κάθε καλλιέργεια».



Απο Αριστερά: Γιάννης Γεωργιτζίκης, Νικόλαος Καλαποτλής, Σωτηρία Μαρουλά, Λευτέρης Μελιτζανάς.

Τέλος, στάθηκε στη σηµασία της µακροχρόνιας συνεργασίας µε τους γεωπόνους της ΑΦΟΙ Καλαποτλή: «Η µακρόχρονη συνεργασία µας στηρίζεται σε κοινές αξίες και στόχους: να προσφέρουµε στους παραγωγούς τα πλέον προηγµένα προϊόντα και τις υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες. Αυτή η σταθερή σχέση µας επιτρέπει να διαµορφώνουµε διαρκώς νέες στρατηγικές, προσανατολισµένες στην ποιότητα και την αποδοτικότητα, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα για όλους».

Στην κεντρική φωτογραφία:  απο Αριστερά, Λευτέρης Μελιτζανάς, Σωτηρία Μαρουλά, ο παραγωγός ∆ηµήτρης Γρηγοριάδης και ο Γιάννης Γεωργιτζίκης.



 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία