Η καλλιέργεια του καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε άζωτο και νερό. Η συνολική ποσότητα του Αζώτου που εφαρμόζεται στο καλαμπόκι αποτελεί καθο...
Μεγάλες ζηµιές προκαλούν οι προνύµφες των αγροτίδων ή καραφατµέ στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, καθώς κόβουν τα στελέχη των νεαρών φυτών από τη βάση τους. Έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη γενιά του εντόµου, µε πολλούς καλλιεργητές να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επανασπορά.
Οι υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες καταπόνησης στα νεαρά φυτά. Συνιστάται στους παραγωγούς να εφαρμόσουν ένα «ελαφρύ» πότισμα στα φυτά βαμβακιού.
Την τρέχουσα περίοδο πραγματοποιούνται οι σπορές για την καλλιέργεια ρυζιού. Η περίοδος σποράς εξαρτάται από τις θερμοκρασίες, ωστόσο, σε θερμοκρασίες νερού 12° C περιορίζεται ο κίνδυνος ζημιών.
Οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σηψιρριζιών στην καλλιέργεια του βαμβακιού.
Αυτήν την περίοδο μπορεί να παρατηρηθεί σημαντική προσβολή από το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera) σε καλλιέργειες βιομηχανικής και υπαίθριας τομάτας.
Το καλαμπόκι έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, εξαιτίας της υψηλής παραγωγικότητάς του σε βιομάζα και σε καρπό.
Μετά τη σπορά του βαμβακιού, οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά την καλλιέργεια, έτσι ώστε να γίνεται συστηματικός έλεγχος για εντομολογικές προσβολές και μυκητολογικές ασθένειες. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και διαχείριση των ζιζανίων.
Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τούτες τις ημέρες στον θεσσαλικό κάμπο επιβάλλουν την καθημερινή παρουσία του βαμβακοπαραγωγού στα χωράφια.
Περισσότεροι καρποί, αλλά και µε µεγαλύτερο µέγεθος είναι το αποτέλεσµα χρήσης προϊόντων που βοηθούν το φυτό να δένει ντοµάτες χωρίς µεταφορά γύρης από τους στήµονες στον ύπερο.
Το καλαμπόκι προσβάλλεται στη χώρα μας από αρκετούς εχθρούς, πολλοί από τους οποίους δεν είναι αποκλειστικοί εχθροί. Τα κυριότερα έντομα της καλλιέργειας είναι μεταξύ άλλων τα σιδηροσκούληκα, η πυραλίδα και το πράσινο σκουλήκι.
Ζημιά στην ποιότητα αλλά και την ποιότητα της παραγωγής επιφέρουν οι νηµατώδεις στις καλλιέργειες που προσβάλλουν. Είναι μικροσκοπικοί οργανισµοί που µοιάζουν µε "νήμα" και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί όµως µε γυµνό µάτι. Σηµαντικό βήµα στον έλεγχο των νηµατωδών είναι να προσδιοριστεί το µέγεθος της προσβολής και το είδος του νηµατώδη που έχει προσβάλλει την καλλιέργεια.
Καλλιέργεια µε διττό όφελος, καθώς, εκτός από την άµεση οικονοµική ανταποδοτικότητα για τον παραγωγό, έχει εξίσου σηµαντική συµβολή και στη διατήρηση κι ενίοτε ενίσχυση της βιοποικιλότητας στο φυσικό περιβάλλον, λόγω των τεχνητών οικοσυστηµάτων που δηµιουργούνται, έχει γίνει το ρύζι στην Ελλάδα.
Μικρή η αύξηση στην τιμή, μεγάλες οι απαιτήσεις της βιομηχανίας για ποιότητα και χρόνο παράδοσης.
Ο περονόσπορος ένας επιθετικός μικροοργανισμός και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση μέχρι και ολική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας και της μετασυλλεκτικής ζωής των κονδύλων.
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, ενημερώνει τους παραγωγούς για τις ορθές γεωργικές πρακτικές στην καλλιέργεια βαμβακιού.
Επιφανειοδραστικά, σωστός χρόνος εφαρµογής, ph και όγκος ψεκαστικού υγρού επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα
Για την καλλιέργεια του καλαμποκιού και την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, δεν αρκεί μόνο η σωστή επιλογή υβριδίου, αλλά και η σωστή σπορά, άρδευση και η ορθολογική λίπανση.
Το λεπιδόπτερο Tuta absoluta είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς της τομάτας, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα και την απόδοση της καλλιέργειας.