BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Μέχρι να σκιάσει ο αραβόσιτος κάνουν τη ζημιά τα ζιζάνια

Προφυτρωτικά, µεταφυτρωτικά, αλλά και προ του θερισµού εφαρµόζονται ζιζανιοκτόνα στις καλλιέργειες αραβοσίτου, στην προσπάθεια να ελεγχθεί ο πιο περιοριστικός εχθρός της παραγωγής.

corn_1280p

33
0

Τα ζιζάνια στην καλλιέργεια αραβοσίτου µπορεί να καταστρέψουν ολόκληρη την παραγωγή και σε ολόκληρο το φαινολογικό στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης αποτελούν µεγάλο κίνδυνο.

Από τη σπορά ως τη στιγµή που τα φυτά του αραβόσιτου καλύπτουν καλά την επιφάνεια του εδάφους και δηµιουργούν σκίαση, τα ζιζάνια µπορούν να αναπτύσσονται ελεύθερα.

Η καταπολέµησή τους πρέπει να βασίζεται στη διασπορά των ζιζανίων µέσα στον αγρό. Κάθε αγρός έχει µια συγκεκριµένη διασπορά. Καταπολέµηση ενάντια σε ζιζάνια που δεν συναντώνται στον συγκεκριµένο αγρό είναι εντελώς αναποτελεσµατική, δαπανηρή και εχθρική στο περιβάλλον.

Τα ζιζάνια είναι σοβαρό πρόβληµα για το καλαµπόκια σε οποιοδήποτε κλίµα. Ορισµένα από τα επικρατέστερα χορτοζιζάνια που βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές καλλιεργειών συµπεριλαµβάνουν τη µουχρίτσα (Echinochloa crus-galli), αιµατόχορτο (Digitaria spp.) και σετάρια (Setaria spp.). Τα σηµαντικά πλατύφυλλα ζιζάνια συµπεριλαµβάνουν τα βλίτα (Amaranthus spp.), ιπποµέα ή αγριοφασολιά (Ipomoea spp.), σολανό (Solanum spp.), αγριάγκαθο (Xanthium spp.), αγριοβαµβακιά (Aboutilon theophrasti). Σηµαντικό πρόβληµα αποτελεί τα τελευταία χρόνια η ιποµµέα για την περιοχή. Στα ζιζάνια µπορεί επίσης να προστεθεί και το Sorghum halepense και το χηνοπόδιο ή Chenopodium spp.

Ο έλεγχος ζιζανίων στο καλαµπόκι µπορεί να είναι πολύ εξελιγµένος. Επειδή καλλιεργείται σε πλατιές σειρές, υπάρχει δυνατότητα µηχανικής καλλιέργειας για έλεγχο ζιζανίων µεταξύ των σειρών και εξακολουθεί να εξασκείται, αλλά η πλειοψηφία του ελέγχου ζιζανίων γίνεται µε τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

Ψεκασµοί

Τα ζιζανιοκτόνα στον αραβόσιτο µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε τρεις φάσεις:

Προφύτευτικά ή προ της ανάδυσης: για το κάψιµο των ζιζανίων που υπάρχουν όταν ετοιµάζονται τα χωράφια για φύτευση µε τη βοήθεια ζιζανιοκτόνων επαφής όπως το paraquat ή γλυφοσάτη, µερικές φορές αναµιγµένα µε παραµένοντα ζιζανιοκτόνα. Ορισµένα παραµένοντα ζιζανιοκτόνα απαιτούν να ενσωµατωθούν στο έδαφος προτού φυτευτεί η σοδειά. Το paraquat είναι ασφαλές για χρήση µέχρι και τη στιγµή των πρώτων σηµείων ανάδυσης. Το paraquat µπορεί να εφαρµόζεται πριν φυτευτεί η σοδειά, ή πριν βγουν φύτρες, είτε σε όλο το χωράφι ή ως µια ταινία κατά µήκος των σπαρµένων σειρών. Ως ένα ζιζανιοκτόνο επαφής που ελέγχει µόνο τα ζιζάνια που υπάρχουν την ώρα του ψεκασµού, µπορεί να αναµιγνύεται σε δοχείο µε παραµένοντα ζιζανιοκτόνα όπως οι χλωρακτετανιλίδες, ατραζίνη και σιµαζίνη τα οποία είναι αποτελεσµατικά στην πρόληψη φύτρωσης ή ανάδυση νέων ανθήσεων ζιζανίων.

Μετά την ανάδυση: µε τη χρήση επιλεκτικών ζιζανιοκτόνων ή ελέγχου ζιζανίων µεταξύ σειρών µε προϊόντα βασισµένα στο paraquat. Το paraquat µπορεί να ψεκάζεται µεταξύ σειρών µετά την ανάδυση µε ψεκαστήρα που έχει ρύγχη θωρακισµένα. Όταν τα φυτά του καλαµποκιού φτάσουν ύψος τουλάχιστον 25 εκ., µπορεί να γίνει προσεκτικός ψεκασµός χωρίς καλύπτρες ψεκασµού που παρέχουν νέφος το οποίο δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή µε τα άνω δυο τρίτα των φυτών.

Προ του θερισµού: τα βοηθήµατα θερισµού όπως το paraquat ψεκάζονται για τον έλεγχο µεγάλων ζιζανίων ώστε να διευκολύνουν το θερισµό και να εµποδίζουν την επαναφορά των σπόρων ζιζανίων στο έδαφος.

Συνδυασµός ψεκασµών µε καινοτόµες µεθόδους

Σπορές κάλυψης του εδάφους, συγκοµιδή ή καταστροφή των σπόρων των ζιζανίων µηχανικά ή µε καύση ήταν µερικές από τις καινοτόµες µεθόδους ζιζανιοκτονίας που παρουσιάστηκαν από τον Νίκο Κορρέ, καθηγητή στο πανεπιστήµιο του Arkansas στις ΗΠΑ, στο 20ό Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας, φέτος στο Αγρίνιο. Οι εν λόγω µέθοδοι έφεραν θετικά αποτελέσµατα, ειδικά σε µία εποχή που η ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα χηµικά ζιζανιοκτόνα έχει αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα και υπάρχει περίπτωση αν δε χειριστούµε όλα τα µέσα που έχουµε, τη µηχανική καταστροφή και τις καλλιεργητικές τεχνικές σε συνδυασµό µε τη χηµικές επεµβάσεις να καταλήξουµε µε πληθυσµούς ζιζανίων που δεν θα έχουµε όπλα να τους καταστρέψουµε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία