BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Tuta absoluta, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φυλλορύκτη της τομάτας

Το λεπιδόπτερο Tuta absoluta είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς της τομάτας, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα και την απόδοση της καλλιέργειας.

mLCU3eJANkKRvBPb8eTKuE-1200-80

Κατσουλιέρη Αγάπη

52
2

Το λεπιδόπτερο Tuta Absoluta είναι ένας επιζήμιος εχθρός στην καλλιέργεια της τομάτας και άλλων φυτών της οικογένειας solanaceae.



Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα και τους καρπούς της τομάτας. Οι γενεές ανά έτος του εντόμου μπορούν να φτάσουν τις 12, καθώς ο βιολογικός κύκλος επηρεάζεται από την θερμοκρασία. Σε ήπιες θερμοκρασίες παρατηρείται συνεχής ανάπτυξη του εντόμου, με τις προνύμφες να προσβάλλουν τα φυτά  σ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.



Οι προνύμφες πρώτου σταδίου μετά την εκκόλαψη από τα ωά, εισχωρούν στο εσωτερικό των φύλλων, των βλαστών και των καρπών και τρέφονται από τους εσωτερικούς ιστούς δημιουργώντας σ’ αυτούς στοές.  Αρχικά, η προσβολή θυμίζει τις στοές που δημιουργεί η λιριόμυζα, με τη διαφορά πως οι στοές της Tuta absoluta είναι πλατειές και ακανόνιστες.
Επιπλέον, ως παθογνωμικό σύμπτωμα της παρουσίας της Tuta absoluta είναι τα μαύρα περιττώματα και η χαρακτηριστική προνύμφη στο εσωτερικό των στοών. Στους καρπούς παρατηρούνται προσβολές όσοι είναι ακόμα πράσινοι.



Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Tuta absoluta προτείνονται ποικίλα μέτρα:

Προληπτικά Μέτρα:

Παρεμπόδιση εισόδου ακμαίων στις θερμοκηπιακες εγκαταστάσεις
Ανεμιστήρες που διώχνουν τα έντομα προς τα έξω 
Δίκτυα στα παράθυρα και στα ανοίγματα της κορυφής και κάλυψη ανοιγμάτων και των σχισμών
Καταστροφή των υπολλειμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας, για την καταπολέμηση της διαχειμάζουσας μορφής του εντόμου
Εξασφάλιση Υγιους Πολλαπλασιαστικού Υλικού, για την φύτευση φυταρίων απαλλαγμένων από μολύσματα

Βιολογική Αντιμετώπιση
Η Tuta absoluta έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς, όπως αρπακτικά και παρασιτοειδή.  Συνεπώς, η χημική αντιμετώπισή της, θα πρέπει να μην επηρεάζει το πληθυσμό των φυσικών εχθρών.
Επιπλέον, μπορέι να γίνει παρεμπόδιση της σύζευξης, με τη χρήση συνθετικών φερομόνων. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, παρεμποδίζεται ο εντοπισμός των θυληκών ακμαίων από τα αρσενικά, για τη σύζευξή τους. 

Χημική αντιμετώπιση
Η χημική αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι εκλεκτική για τη Tuta absoluta και να μην επηρεάζει τους φυσικούς εχθρούς.  Συνιστάται, η αποφυγή του ψεκασμού πάνω από δύο φορές με την ίδια δραστική ουσία, για την αποφυγή της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας. Η Tuta absoluta έχει πολλές γενεές ανά έτος, με αποτέλεσμα να κληρονομούνται πιο εύκολα σε κάθε γενεά, γονίδια ανθεκτικότητας.  

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-04-2020 09:27Πετρος

Ψεκασμός καλύψεως φυλλώματος. Δραστική ουσία azadirachtin Bacillus thuringiensis subsp. Aizawai Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki metaflumizone methomyl. άλατα (Κ) λιπαρών οξέων

Απάντηση

09-04-2020 20:40Κωστης

Τι φάρμακα αντιμετωπίζουν την tuta absolute για την ετήσια παραγωγή?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία