Στην Ευρώπη η πατάτα ήλθε στα μέσα του 16ου αι., στην Ισπανία, όπου και διαδόθηκε η καλλιέργεια της. Εξαιτίας της εύκολης καλλιέργειας και της διατροφικής της αξίας, η πατάτα εξαπλώθηκε, μέχρι το 19ο αι. σε όλη την Ευρώπη. Στα μισά του 19ου αι. μαζί με τους πατατόσπορους έφτασε στην Ευρώπη και ο κυριότερος εχθρός της καλλιέργειας, ο ωομύκητας Phytophthora infestans, που προκαλεί την ασθένεια του περονοσπόρου. Μέσα σε λίγα χρόνια, η προσβολή από τον περονόσπορο εξαπλώθηκε, καθώς δεν υπήρχαν φυσικοί εχθροί και προκάλεσε στην Ιρλανδία από τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις και ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική.
Όπως γίνεται κατανοητό, ο ωομύκητας ένας επιθετικός μικροοργανισμός και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση μέχρι και ολική απώλεια της παραγωγής, υποβάθμιση της ποιότητας των κονδύλων, ενώ μειώνει τη μετασυλλεκτική τους ζωή κατά την αποθήκευση.
Προσβάλλει όλα τα σολανώδη , όπως πατάτα, τομάτα, μελιτζάνα και πιπεριά.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την τελευταία περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη πολλών μυκητολογικών ασθενειών, όπως και του περονοσπόρου.
Η ασθένεια εμφανίζεται στο χωράφι σε κηλίδες αλλά γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την καλλιέργεια. Η ανάπτυξη και η διασπορά του ωομύκητα ευνοούνται από υψηλή υγρασία και ήπιες θερμοκρασίες από 10 έως 25 οC.
Συμπτώματα - Προσβολές
Το παθογόνο προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους κονδύλους της πατάτας, προκαλώντας εκτεταμένες νεκρωτικές κηλίδες. Εν συνέχεια, τα φυτά παρουσιάζουν γενική νέκρωση του φυλλώματος και των στελεχών. Σε σοβαρές προσβολές παρατηρούνται ξηρές σήψεις στους κονδύλους.
Οι κόνδυλοι μπορούν να μολυνθούν από τα ωοσπόρια του μύκητα που μεταφέρονται από το υπέργειο τμήμα της πατάτας είτε με το ανεμόβροχο, είτε με μολυσμένα εργαλεία κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Μέτρα αντιμετώπισης
Χρησιμοποίηση υγιούς πατατόσπορου
Απομάκρυνση των ζιζανίων, ειδικότερα αυτών που ανήκουν στην οικογένεια των σολανωδών
Οι προληπτικοί ψεκασμοί θα πρέπει να στοχεύουν στην πρώτη ανάπτυξη των φυτών και έπειτα στην κύρια ανάπτυξη. Η υψηλή αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν(τρόπος δράσης), τις κλιματικές συνθήκες και το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας.