Οι νηµατώδεις είναι παράσιτα, συνεπώς δεν προκαλούν νέκρωση των φυτών που παρασιτούν, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο και να πολλαπλασιαστούν. Η ταχύτητα πολλαπλασιασµού τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τα φυτά "ξενιστές".
Τα συµπτώµατα συνήθως διακρίνονται εύκολα από τον καλλιεργητή, καθώς τα φυτά φαίνονται ασθενικά και καθεκτικά, εξαιτίας της παρεµπόδισης ανάπτυξης του ριζικού συστήµατος από την προσβολή. Στις ρίζες εμφανίζονται εξογκώματα, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της προσβολής.
Οι πιο σηµαντικές προσβολές, οφείλονται στους νηµατώδεις του γένους Meloidogyne και των γενών Heteroderα-Globoderα. Τα είδη των Meloidogyne, προκαλούν εξογκώµατα στις ρίζες µε αποτέλεσµα τη µη φυσιολογική ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων. Όταν βρεθούν σε ευνοϊκές συνθήκες, υγρασίας και θερμοκρασίας, και δεν καταπολεµηθούν έγκαιρα, µπορούν όχι µόνο να µειώσουν την παραγωγή αλλά να ζημιώσουν και την ποιότητα της καλλιέργειας. Οι κυριότεροι ξενιστές των Meloidogyne είναι τα φασόλια, το καρότο, οι πιπεριές, τα κολοκυνθοειδή, το µαρούλι, οι πατάτες, οι ντοµάτες, καθώς και πολλά ζιζάνια.
Αντιμετώπιση:
Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται ένα σωστό πρόγραμμα αμειψισποράς με εναλλαγή φυτών που δεν είναι ξενιστές, καθώς η μονοκαλλιέργεια επιτείνει το πρόβλημα. Επίση, αν παρατηρηθούν προσβολές απο νηματώδεις, την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εφαρμοστεί αγρανάπαυση.
Η χρήση ανθεκτικών υβριδίων ή ποικιλιών
Η ηλιοαπολύµανση και η εξασφάλιση υγειών φυτών κατά τα πρώτα στάδια εγκατάστασης καθώς
Η καταπολέµηση του νηµατώδη µε χρήση νηµατωδοκτόνων αποτελεί το βασικότερο παράγοντα για την µείωση των προσβολών των φυτών και µείωση των απωλειών παραγωγής.