BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Διαχείριση ζιζανίων στην καλλιέργεια βαμβακιού

Μετά τη σπορά του βαμβακιού, οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά την καλλιέργεια, έτσι ώστε να γίνεται συστηματικός έλεγχος για εντομολογικές προσβολές και μυκητολογικές ασθένειες. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και διαχείριση των ζιζανίων.

180202-Ord-cotton-pic-001

20
6

Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται το βαμβάκι για το φως, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας σημαντικά τις αποδόσεις και τη ποιότητα τους. Το μέγεθος της ζημιάς εξαρτάται από τη διάρκεια παραμονής των ζιζανίων στον αγρό και το στάδιο ανάπτυξης των βαμβακόφυτων. Στις πρώτες εβδομάδες από τη σπορά, τα φυτά έχουν αργή ανάπτυξη και δεν είναι ανταγωνιστικά έναντι των ζιζανίων, αντίθετα, ζιζάνια που εμφανίζονται στον αγρό σε μετέπειτα στάδια ανάπτυξης δεν επιδρούν στην τελική απόδοση.

Για τη διαχείριση των ζιζανίων εφαρμόζεται μηχανικό σκάλισμα, με το οποίο επιτυγχάνεται, παράλληλα, αναμόχλευση του επιφανειακού στρώματος εδάφους και σπάσιμο της «κρόυστας» που μπορεί να είχε δημιουργηθεί από τις βροχές. Για τα ζιζάνια που εμφανίζονται επί της γραμμής σποράς, μπορεί να εφαρμοστεί χειρονακτική καταστροφή με τσάπα, που είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία και αυξάνει το κόστος παραγωγής, και μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα.



Σύμφωνα με το ΔΑΟΚ Σερρών, τα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα που εφαρμόζονται είναι:

Staple (pyrithiobac sodium 94%) 18 κυβ. εκατ. σκευάσματος το στρέμμα

Εnvoke 75w (tricyfloxysulfuron) 1,5 - 2 γρ. σκευάσματος το στρέμμα

Τα δυο μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα θα είναι διαθέσιμα αν λάβουν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, άδεια παρέκκλισης 120 ημερών· και ελέγχουν ετήσια αγρωστώδη και πλατύφυλλα ζιζάνια.



Παπακώστα- Τασοπούλου Δ., 2013 Βιομηχανικά Φυτά, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία σελίδες 81-83

Ενημερωτικό υλικό «Βασικές οδηγίες καλλιέργειας Βαμβακιού» από Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

09-05-2020 21:42Θανάσης

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο να μήν πάρει μόνιμη άδεια το φάρμακο καί πρέπει εμείς τα ταλαιπορουμαστε κάθε χρόνο ενώ στην Τουρκία επιτρέπει τη χρήση φαρμάκων σε πολλά φάρμακα τα οποία απαγορεύεται η χρήση σε Ευρώπη και επιτρέπουν την εισαγωγή ολων τον προϊόντων απο Τουρκία

Απάντηση

09-05-2020 08:41Θοδωρής

Η έγκριση στα δύο αυτά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα είναι πολύ σημαντική για την βιωσιμότητα της καλλιέργειας του βαμβακιού, καθώς συμβάλουν αποφασιστικά στην μείωση των εργατικών και του κόστους παραγωγής. Το υπουργείο θα πρέπει να το κάνει εγκαίρως, γιατί δεν θα έχει νόημα για την καλλιέργεια η έγκριση μετά από δύο μήνες...

Απάντηση

08-05-2020 20:57Γιώργος

Για ποιο λόγο να μην το εγκρίνουν το φάρμακο? Δεν φτάνει που δεν μας δώσανε τίποτα γιατί να πάρουν οι καθηγητές τα 800 ευρώ και όχι οι αγρότες? Αν δεν μας βοηθήσει η ΝΔ δεν ξανά ψηφίζω ΝΔ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-05-2020 11:09konstantinos

Απο όσο γνωριζώ απορριφθηκε το πρώτο αίτημα και θα γίνει ένσταση όπως έγινε και τις προηγύμενς φορές.Ας ελπίσουμε να πάρουν έγκριση γιατί θα μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση ζιζανίων και στην μείωση κόστους απο εργατικά χέρια,εαν και φέτος υπάρχει ακόμη ένας λόγος για έγκριση λόγο έλλειψης εργατικών χεριών,είναι πολύ συμαντικά τα δυο αύτα σκευάσματα για φέτος.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία