BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Κρίσιμος παράγοντας η επάρκεια νερού για το καλαμπόκι

Το καλαμπόκι έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, εξαιτίας της υψηλής παραγωγικότητάς του σε βιομάζα και σε καρπό.

corn_1280p

46
0

Συνεπώς, για να αποδώσει ικανοποιητικά θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια νερού σε όλα τα βλαστικά στάδια ανάπτυξής του. Δυστυχώς, ενώ η καλλιέργεια έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, στις περιοχές που έχει σπαρθεί, οι παραγωγοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης, με την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής να ψάχνει λύσεις και τους παραγωγούς να ανησυχούν για την έκβαση της καλλιέργειας τους.
 Για να επιτευχθεί το μέγιστο δυναμικό της απόδοση των καλλιεργούμενων υβριδίων στη χώρα μας δεν επαρκούν οι βροχοπτώσεις, ειδικά το καλοκαίρι στο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης του σπάδικα και χρειάζεται να εφαρμοστεί άρδευση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις σε νερό της καλλιέργειας είναι τα 500-600 χιλιοστά, με τα 250-300 χιλιοστά να εφαρμόζονται με αρδεύσεις.

Πιο αναλυτικά, μετά τη σπορά μέχρι και για τις επόμενες 30-50 ημέρες, η κατανάλωση νερού είναι περιορισμένη από τα φυτά του αραβοσίτου, και δεν συνιστάται άρδευση. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνει έλεγχος των ζιζανίων. Στο επόμενο στάδιο, όμως, οι ανάγκες νερού των φυτών αυξάνονται και χρειάζονται 4- 5 αρδεύσεις ανά δεκαπέντε ημέρες, με περίπου 70-90 χιλιοστά νερού.

Η δόση του αρδευόμενου νερού και η συχνότητα της άρδευσης εξαρτώνται από τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες της περιοχής, το τύπο του εδάφους και το βιολογικό κύκλο του υβριδίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ξηροί άνεμοι και τα αμμώδη εδάφη αυξάνουν τις απώλειες νερού. Συνεπώς, στα αμμώδη εδάφη, χρησιμοποιείται μικρότερη ποσότητα αρδευτικού νερού (περίπου 40 χιλιοστά) και εφαρμόζονται συχότερες αρδεύσεις.

Επειδή το διαθέσιμο νερό είναι περιορισμένο, το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης των φυτών που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η περίοδος έκπτυξης της φόβης και της επικονίασης, δηλαδή 15 πριν και 15 μέρες μετά την άνθηση.

Καλλιεργητικές τεχνικές για μείωση των απωλειών νερού:

  • Το φθινοπωρινό όργωμα, το οποίο βοηθά στην αποθήκευση του νερού από τις βροχοπτώσεις για τους επόμενους μήνες.
  • Την άνοιξη θα πρέπει να εφαρμοστούν περιορισμένες κατεργασίες εδάφους για την μείωση της εξάτμισης του εδαφικού νερού.
  • Έγκαιρη καταπολέμηση ζιζανίων
  • Ορθολογική λίπανση



Παπακώστα- Τασοπούλου Δ., 2012 Ειδική Γεωργία- Σιτηρά και Ψυχανθή, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία σελίδες 253-255

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία