BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Σημαντικός εχθρός και της τομάτας το πράσινο σκουλήκι

Αυτήν την περίοδο μπορεί να παρατηρηθεί σημαντική προσβολή από το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera) σε καλλιέργειες βιομηχανικής και υπαίθριας τομάτας.

Βιομηχανικη-Τοματα

314
0

Το πράσινο σκουλήκι αποτελεί σημαντικό εχθρό στην Ελλάδα, καθώς προσβάλλει μία μεγάλη ποικιλία οικονομικά σημαντικών καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι, τον καπνό, το καλαμπόκι, την τομάτα και τη μηδική.

Την άνοιξη, από τα τέλη Απριλίου με αρχές Ιουνίου, τα ενήλικα της διαχειμάζουσας γενεάς, ωοτοκούν σε καλλιέργειες, όπως η τομάτα, το καλαμπόκι, και η μηδική. Στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας και στη βιομηχανική, οι προνύμφες τρέφονται από τους ανώριμους καρπούς, προκαλώντας βαθιές οπές, και αυξάνοντας την πιθανότητα προσβολής από δευτερογενή παθογόνα. Εντός των καρπών, οι προνύμφες ορύσσουν στοές και αποθέτουν εκεί τα περιττώματά τους. Συνεπώς, και στην καλλιέργεια της τομάτας, το πράσινο σκουλήκι αποτελεί σημαντικό εχθρό, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή και την ποιότητα της καλλιέργειας, ειδικά στην περίπτωση γειτνίασης με μηδική και βαμβάκι.

Για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, οι παραγωγοί των καλλιεργειών υπαίθριας και βιομηχανικής τομάτας θα πρέπει να τοποθετήσουν φερομονικές παγίδες τύπου Δέλτα, έτσι ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη του πληθυσμού του εντόμου. Μόλις αρχίσουν οι συλλήψεις του εντόμου στις παγίδες, θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι επεμβάσεις με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, που δε θα επηρεάσουν τους πληθυσμούς των φυσικών εχθρών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία