BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αποδίδουν οι σωστές επενδύσεις στην καλλιέργεια ακτινιδίου

Με πάνω από 80 λεπτά το κιλό στον παραγωγό φεύγουν τα πρώιμα ακτινίδια Green Lime στην Καβάλα, σε μια χρονιά που τα σημάδια δείχνουν πως θα εξελιχθεί πολύ καλά για το ελληνικό ακτινίδιο, όπως δηλώνει στο Fresher ο Κλέαρχος Σαραντίδης, διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας.

IDRG7TAD4JCH7GDD2OV4KTBZMM_28

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

183
1

Τα Green Lime είναι πρώιμη καλοκαιρινή ποικιλία με την οποία μπαίνει στην αγορά η περιοχή, ενώ ακολουθούν τα ακτινίδια Τσεχελίδης και Hayward αρκετά αργότερα. Οι ζημιές στα ακτινίδια στην Μακεδονία από χαλάζι που έπεσε, άφησε πολλές ποσότητες μη εμπορεύσιμες, ή χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν καλή τιμή, με τον Κ. Σαραντίδη να κάνει μια εκτίμηση για 20% ζημιά, η οποία όμως εκδηλώθηκε ανά περιοχές. Έτσι, τα λιγότερα καλά φρούτα που έχουν μείνει, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες, αναμένεται να χτυπήσουν πολύ καλές τιμές. Την προηγούμενη χρονιά οι παραγωγοί, ακόμη και στα πρώιμα ακτινίδια κυνηγούσαν τα 50 λεπτά, ενώ γίνονταν πωλήσεις και στα 45 και στα 35 λεπτά για τα Τσεχελίδης και τα Hayward, εικόνα που φαίνεται να αλλάζει φέτος.

Αισιόδοξος για την πορεία και τις τιμές του προϊόντος εμφανίζεται και ο Βασίλης Γατής, διευθυντής του ΑΣ Νεάπολης Αγρινίου, καθώς όπως δήλωσε στο Fresher, το ακτινίδιο είναι παγκόσμιο φρούτο και βρισκόμαστε σε μια σεζόν στην οποία παρουσιάστηκε πρωίμιση της παραγωγής στη Χιλή, χώρα βασικό προμηθευτή του φρούτου παγκοσμίως, ενώ και από τη Νέα Ζηλανδία ακούγεται πως θα παραχθούν μειωμένες ποσότητες στο νησί της Ωκεανίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, δε σημειώθηκαν ζημιές από χαλάζι όπως σε Μακεδονία και Άρτα, με την παραγωγή να πηγαίνει καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά σε ποσότητα αλλά και ποιότητα καρπών.

Πέρυσι οι τιμές στην περιοχή ανέβαιναν μέχρι και κοντά στα 55 λεπτά το κιλό για τα Hayward, ενώ τα Τσεχελίδης έπιαναν ταβάνι στα 40 λεπτά. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η κίνηση της συνεταιριστικής οργάνωσης να προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία Enza, για συμβολαιακή κλειστή καλλιέργεια νέας κίτρινης και κόκκινης ποικιλίας ακτινιδίων, στην οποία θα μπορούν να προχωρούν μόνο τα μέλη του συνεταιρισμού. Προς το παρόν, οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις συμβολαιακής καλλιέργειας με την κίτρινη ποικιλία Enza Gold της Enza, μια ποικιλία διεθνή απάντηση στα κιτρινόσαρκα της Νεοζηλανδέζικης Zespri, με τα δέντρα να μην έχουν μπει ακόμη στην παραγωγική τους ηλικία, αλλά τις τάσεις της αγοράς να δείχνουν πως το καταναλωτικό κοινό επιλέγει τα κιτρινόσαρκα για το χρώμα, αλλά και για τη γλυκιά τους γεύση. Μεγάλο ενδιαφέρον, ίσως μεγαλύτερο από το κίτρινο ακτινίδιο λόγω καινοτομίας, έχει η ποικιλία Enza Red, με κόκκινη σάρκα. Η ποικιλία αυτή έχει ξεσηκώσει φήμες σε όλη την Ελλάδα, καθώς ακούγεται παντού για κάποιο κόκκινο ακτινίδιο και οι παραγωγοί ψάχνουν τις δυνατότητες να αποκτήσουν πρόσβαση σε γενετικό υλικό. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται όμως η καλλιέργειά της από τον ΑΣ Νεάπολης Αγρινίου, μέσα σε θερμοκήπιο, και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, πρόκειται να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια σε κλειστή συβολαιακή καλλιέργεια με την Enza.   

Πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί για τους καλλιεργητές η προσβολή των δέντρων από βακτήρια Pseudomonas, με την ασθένεια που προκύπτει να είναι θανατηφόρα για το δέντρο και το βακτήριο να αποτελεί οργανισμό καραντίνας. Οι απόψεις διίστανται σε σχέση με τη συμπεριφορά των ποικιλιών σε αυτήν την ασθένεια, η οποία είναι υπεύθυνη για ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων με ακτινίδια στην Ιταλία.

Οι ηµεροµηνίες κοπής ακτινιδίων και εµπορίας τους, ορίζονται πλέον εθνικά, καθώς έχουν καταργηθεί πλέον οι αποφάσεις κοπής των ακτινιδίων από τις ∆ΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Συγκεκριµένα, ως ηµεροµηνία έναρξης συγκοµιδής της ποικιλίας Hayward για όλη τη χώρα ορίζεται η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ηµεροµηνία έναρξης της περιόδου εµπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεµβρίου κάθε έτους. Για όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες η κοπή των ακτινιδίων επιτρέπεται εφόσον τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει φυσιολογικά 6,2° Brix ή µέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15% και οι εισαγωγείς-εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εξαγωγής-εισαγωγής οι παρτίδες έχουν αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε στην Agrenda ο Παρασκευάς Καϋμενακης, παραγωγός ακτινιδίου στην περιοχή της Άρτας, «ακόμη και με ανώνυμη καταγγελία, μπορεί να έρθει κλιμάκιο να ελέγξει τη συγκομιδή και αν εντοπίσει σάκχαρα ή ξηρά ουσία κάτω από το όριο στο οποίο σύμφωνα με το νόμο χαρακτηρίζεται το προϊόν συγκομίσιμο, οι κυρώσεις είναι πολλές, αρχής γενομένης από μεγάλα πρόστιμα».

Οι έµποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εµπορίας που έπονται της τυποποίησης-συσκευασίας, εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5° Brix. Τα ακτινίδια µεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων-συσκευαστηρίων που βρίσκονται εντός της χώρας, ενώ οι τυποποιητές/συσκευαστές υποχρεούνται να καταχωρούν συγκεκριµένα στοιχεία που αφορούν κάθε εισερχόµενη ποσότητα ακτινιδίων από τους παραγωγούς στις εγκαταστάσεις τους, το αργότερο µέχρι το τέλος της επόµενης ηµερολογιακής ηµέρας από την ηµέρα παραλαβής της, στην Ψηφιακή Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ. Το βάρος των συσκευασιών καθορίζονται στα 20 κιλά κατά το µέγιστο.
Σύμφωνα και µε τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου αναµένεται να έχει καλή τύχη στις αγορές του εξωτερικού, καθώς πολλές ζηµιές έχουν προκληθεί και στην Ιταλία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στη χώρα µας σηµειώθηκαν µικρότερης έκτασης καταστροφές, με τον εκπρόσωπο της Incofruit Hellas Γεώργιο Πολυχρονάκη να εκτιµά πως δεν θα δηµιουργηθούν προβλήµατα στη διαθέσιµη ποσότητα. Τη σεζόν που πέρασε εξήχθησαν πάνω από 140.000 τόνοι, 2η µεγαλύτερη ποσότητα όλων των εποχών µετά την προπέρσινη που άγγιξε τους 155.000 τόνους. Τέλος, η υπό συζήτηση υπογραφή συµφωνιών µε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως Ν. Κορέα, Ταϋλάνδη, Βιετνάµ, αναµένεται να ανοίξει περαιτέρω δρόµους για το προϊόν.   

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2019 23:36Κωνσταντίνος Γ.

Για ποιον λογο το μεγιστο βαρος συσκευασιων περιοριζεται στα 20 χλγμ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία