BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ταλαιπωρούν δασμοί 25% ΗΠΑ σε φέτα, κομπόστες την ελληνική γεωργία

Τεράστιο πλήγµα για τους Έλληνες παραγωγούς και τη βιοµηχανία, σε καίρια εξαγωγικά προϊόντα όπως το συµπύρηνο ροδάκινο και η φέτα, αναµένεται να επιφέρει η επιβολή δασµών 25% από τις ΗΠΑ, απόρροια της πολυετούς διένεξης µε την ΕΕ για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών. Η Ελλάδα  εµφανίζεται στον κατάλογο δασµών που θα επιβληθούν από 18 Οκτωβρίου σε τυριά και υποκατάστατα τυριών, γιαούρτι, βούτυρο, άλλα γαλακτοκοµικά προϊόντα, χυµούς, ροδάκινα και κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεµόνια και χοιρινό.

Trump_agrenda

Πέτρος Γκόγκος

21
0

Εκτός των άµεσων επιπτώσεων στις πωλήσεις, οι όποιες προσπάθειες µέσω κοινοτικών προγραµµάτων προώθησης στην αγορά αυτή, δείχνουν να ακυρώνονται. Από την πλευρά του το υπουργείο βλέπει το μισό ποτήρι γεμάτο, προσπαθώντας σε μια ζόρικη για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας κατάσταση που ξεδιπλώνεται, να επωμιστεί πολιτικά οφέλη σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Η ιστορία των δασμολογικών πολέμων τραβάει εδώ και ενάμισι χρόνο και μόλις άρχισε να γίνεται μια παρωχημένη ιστορία για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, οι Έλληνες παραγωγοί και οι επιχειρήσεις γίνονται άμεσα θύματα ενός ανταγωνισμού που δεν αναπτύσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, ούτε τους ευνόησε ποτέ στο παρελθόν. Η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται, μόνο που τώρα η γεωπολιτική αφορμή που απέκλεισε την παρουσία των ελληνικών από την αγορά της Ρωσίας μετατρέπεται σε μια κόντρα κολοσσών της αεροναυπηγικής και κορύφωσης μιας πολιτικής προστατευτισμού από την πλευρά των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ηγέτες και υπουργοί ευρωπαϊκών κρατών όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, που τα προϊόντα τους πλήττονται σε σηµαντικό βαθµό, αντεπιτίθενται απέναντι στην κίνηση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασµούς αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Από ελληνικής πλευράς οι πρώτη αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την πρώτη ηµέρα των εξελίξεων περιορίστηκε σε ανεπίσηµες δηλώσεις, εκτιµώντας πως «ο αντίκτυπος για την Ελλάδα θα είναι περιορισµένος».

50 εκατ. η ζημιά στις κονσέρβες


Ωστόσο, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος έσπευσε να εκφράσει ανησυχίες για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κοµπόστας. Σύµφωνα µε ανακοίνωσή της, η αγορά των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σηµαντική για την κοµπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυµαίνεται στα 50 εκατ. δολάρια. Κατά κανόνα, οι κοµπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ, παράγονται µε ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Η ανακοίνωση συνεχίζει σηµειώνοντας: «Ακόµα χειρότερα, η απόφαση αυτή ήρθε αµέσως µετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιοµηχανίες κοµπόστας που έχουν στις αποθήκες τους µεγάλα αποθέµατα προϊόντων για την Αµερική». Να σηµειωθεί  πάντως πως στην κοµπόστα ροδάκινου υπάρχει ήδη δασµός 18%. «Οι βιοµηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν» αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΕ, συνδέοντας την εξέλιξη αυτή και µε το ρωσικό εµπάργκο που «γονάτισε» τους Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου.

Μια τρύπα στο νερό η προώθηση της φέτας

Σε ό,τι αφορά τη φέτα και άλλα δηµοφιλή ελληνικά τυριά που τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να κάνουν κάποια ουσιαστικά βήµατα προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού, η εξέλιξη οδηγεί σε µια «βίαιη» διάψευση των προσδοκιών.

Ενδεικτική είναι η ανησυχία του προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστου Αποστολόπουλου, ο οποίος µιλώντας στην Agrenda, αναφέρθηκε στο πρόγραµµα που τρέχει αυτήν την περίοδο µε κοινοτικούς πόρους για την προβολή και προώθηση της φέτας στις αγορές των ΗΠΑ και σηµειώνοντας πως τα όποια οφέλη έφερνε αυτό στην έως τώρα µικρή εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, τώρα µηδενίζονται.

«∆εδοµένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουµε αναπτύξει ένα δίκτυο στην αγορά των ΗΠΑ, αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση του Τραµπ, θα έχουµε επιπτώσεις. Εµείς στέλναµε λίγες ποσότητες αλλά σίγουρα είχε δυνατότητες», λέει στην Agrenda ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Καλαβρύτων, που είχε πετύχει έναν τζίρο κοντά στα 1 εκατ. ευρώ από πωλήσεις φέτας στις ΗΠΑ εσχάτως.

Εκτός δασμών το ελαιόλαδο

Θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο και οι βρώσιµες ελιές έµειναν εκτός λίστας δασµών µαζί µε το ιταλικό. Έτσι, µόνο το ελαιόλαδο από Ισπανία σε συσκευασίες κάτω των 18 κιλών θα δασµολογηθεί µε ποσοστό 25%.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να δηµιουργήσει ένα κενό στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο θα µπορούσε να αξιοποιήσει η χώρα µας. Άλλωστε και το αµερικανικό λόµπι ελαιολάδου, ήδη από την άνοιξη ζητούσε να εξαιρεθεί η δασµολόγηση του συνόλου των ευρωπαϊκών εισαγωγών σε ελαιόλαδο, αφού κάτι τέτοιο θα δηµιουργούσε εξαντλητικές για τους καταναλωτές υπερτιµήσεις και ελλείψεις στην αµερικανική αγορά. Υπενθυμίζεται όμως πως αρκετά ιταλικά εμπορικά σήματα έχουν εξαγοραστεί από ισπανικές πολυεθνικές ελαιολάδου, γεγονός που δείχνει πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Ισπανοί βρίσκουν τον δρόμο τους στην αγορά των ΗΠΑ, όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες με την περίπτωση των ισπανικών επιτραπέζιων ελιών. 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανακοινώνει πως το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, δεν βρίσκονται στη λίστα με τα 150 προϊόντα με προέλευση την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία αναμένεται να επιβληθούν δασμολογικά αντίποινα  αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.

Με δασμό το 45,85% των ελληνικών προϊόντων

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο υποστηρίζει ότι η εξαίρεση του ελαιολάδου και των ελιών από την λίστα δασμών, είναι αποτέλεσμα «επίμονων και στοχευμένων προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων, ενώ καταλήγει στην δέσμευση πως το ΥΠΑΑΤ «θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας».

Θα υπέθετε κανείς πως η πολιτική ηγεσία αυτοσυγχαίρεται για την αποφυγή των δασμών σε ελιά και ελαιόλαδο, αναλαμβάνει και την ευθύνη για την αποτυχία αποφυγής των δασμών στο υπόλοιπο 45,85% των ελληνικών εξαγωγών από τους δασμούς Τραμπ.

Λάδι στην φωτιά της ύφεσης

Μια οµολογουµένως πολιτική για τον Τραµπ νίκη θα στοιχίσει αναµφίβολα στο σύνολο της παγκόσµιας οικονοµίας που ήδη είναι επιβαρυµένη από τον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας και βλέπει τον ρυθµό ανάπτυξής της να έχει υποχωρήσει σηµαντικά µε τον τοµέα-κλειδί της µεταποίησης να βουλιάζει.

Την νύφη πληρώνει η Ισπανία

Από τα 7,5 δις, το 1 δις δολάρια αναµένεται να πληρώσει ο πρωτογενής τοµέας της Ισπανίας, αφού οι Ηνωµένες Πολιτείες είναι η µεγαλύτερη αγορά έξω από την ΕΕ για ισπανικά αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, το τυρί και οι επιτραπέζιες ελιές, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί σηµαντικά εδώ και ένα χρόνο.

«Είναι εντελώς άδικο και δυσανάλογο να πρέπει να πληρώσει η αγροτική κοινότητα τον εµπορικό πόλεµο µε την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καµία σχέση µε την ισπανική ύπαιθρο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός γραµµατέας του COAG.

Αν τώρα κάποιος έλεγε ότι η Ισπανία είναι βασικός εταίρος µαζί µε τη Γαλλία, το Ηνωµένο Βασίλειο και φυσικά τη Γερµανία της Airbus και άρα εν µέρει αιτιολογείται η στοχοποίηση του αµερικανικού υπουργείου Εµπορίου-USTR, θα συµφωνούσε σίγουρα τότε πως εντελώς άδικη και δυσανάλογη είναι η συµµετοχή των ελληνικών προϊόντων στη λίστα µε τα 150 προϊόντα.

Τα ιταλικά χρηματιστήρια βούλιαξαν

Από την πλευρά της Ιταλίας, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράµµισε ότι συνεργάζεται στενά µε την ΕΕ προκειµένου να ληφθούν µέτρα που θα περιορίζουν τις συνέπειες των δασµών για τους παραγωγούς της. Οι δασµοί αφορούν εξαγωγές ιταλικών προϊόντων τροφίµων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.



Μάλιστα, στο Χρηµατιστήριο του Μιλάνου, ήταν αρκετή η ανακοίνωση του καταλόγου των εµπορικών προϊόντων που θα υπόκεινται στην υψηλότερη δασµολόγηση, για να υποχωρήσει ο δείκτης του στο 2,87%, δεδοµένης της αναιµικής ανάπτυξης της βιοµηχανίας και της εξάρτησης της χώρας στις εξαγωγές τροφίµων.

Οι Ευρώπη ετοιμάζει αντεπίθεση

Φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιµη να απαντήσει µε αντίστοιχες κυρώσεις, αφού φαίνεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη απορρίψει το χέρι που έτεινε η Ευρώπη στην εµπορική διαµάχη, επιχειρώντας έναν διαπραγµατεύσιµο διακανονισµό, όπως άλλωστε σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνιελ Ροζάριο. Από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος Εµπορίου Σεσίλια Μάλµστροµ, σε δήλωσή της χαρακτήρισε την επιβολή νέων δασµών από τις ΗΠΑ ως «κοντόφθαλµη και αντιπαραγωγική».

Όσο η Γερµανία κρατά ένα πιο χαµηλό προφίλ, φοβούµενη άλλωστε και µια κλιµάκωση της κατάστασης που θα επέκτεινε τη λίστα των δασµών και στην αυτοκινητοβιοµηχανία, η Γαλλία γίνεται ο «µπροστάρης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο στους Αµερικανούς. Ήδη ο υπουργός Οικονοµικών της χώρας, Μπρούνο Λε Μερ, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιµη «να απαντήσει δυναµικά µε τους Ευρωπαίους εταίρους». «Η καλύτερη λύση είναι να υπάρξει ένας φιλικός συµβιβασµός στη διένεξη Boeing-Airbus και δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι και η Ευρώπη µπορεί να επιβάλει δασµούς στις ΗΠΑ το επόµενο έτος», συνέχισε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας δε ως πολιτικό και οικονοµικό λάθος την απόφαση ΠΟΕ.

Τα πειράµατα προστατευτισµού κόστισαν πολλά στη Ρωσία

Ένας µπούσουλας για το τι ακριβώς µπορεί να περιµένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την εµπορική πολιτική που ακολουθεί, αποτελεί το παράδειγµα του Πούτιν. Σύµφωνα µε το Bloomberg, πέντε χρόνια µετά την εφαρµογή του ρωσικού εµπάργκο σε προϊόντα αγροδιατροφής µε χώρες προέλευσης τα κράτη µέλη της ΕΕ, η Ρωσία ξοδεύει επιπλέον 6,9 δισ. δολάρια σε φαγητό, µε τους Ρώσους αγρότες να ευνοούνται ελάχιστα σε σχέση µε τις δουλειές που πέτυχαν λόγω αυτού άλλοι τοµείς που ελάχιστα επηρεάστηκαν από το εµπάργκο.

Φαίνεται µάλιστα, σύµφωνα µε αναλυτές που επικαλείται το µέσο ενηµέρωσης, ότι επιµέρους τοµείς της πρωτογενούς παραγωγής, αν και αναπτύχθηκαν την τελευταία πενταετία, αυτό έγινε µε χαµηλότερους ρυθµούς ανάπτυξης από αυτούς που εµφάνιζαν πριν το εµπάργκο. Αυτό γιατί η αύξηση των τιµών για τους Ρώσους καταναλωτές τους έκοψε την όρεξη, µειώνοντας παράλληλα κατά 0,2% το ΑΕΠ.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία