BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

«Σκουπίζει» Λιβανέζος μήλα στην Ξάνθη, στα πάνω της φέτος η Αγιά

Με τις τιµές παραγωγού σε κάποιες περιοχές να «τσιµπάνε» από 5% έως και 20% σε σχέση µε πέρυσι, αλλά και µε σηµαντικά χαµηλότερο τονάζ, λόγω κατά τόπους προβληµάτων στην περίοδο της ανθοφορίας και ζηµιών από τις χαλαζοπτώσεις, «έπεσε η αυλαία» στη συγκοµιδή του µήλου, δίδοντας τη σκυτάλη, εφεξής, στο κοµµάτι της εµπορίας.

26-31_6

Λεωνίδας Λιάμης

11
0

Σε καλύτερη µοίρα, από όλα τα γνωστά παραγωγικά κέντρα της χώρας, φαίνεται να είναι φέτος η περιοχή της Αγιάς στο νοµό Λάρισα, καθώς εµφανίζει -µικρή µεν- αλλά αύξηση στην τιµή παραγωγού, συγκριτικά µε ό,τι ίσχυσε ένα χρόνο πριν, ενώ ταυτόχρονα µετρά και τις µικρότερες απώλειες ως προς τη στρεµµατική απόδοση των κτηµάτων.

Έπεται η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, όπου εµπορικά το προϊόν σύµφωνα µε τους παραγωγούς καταγράφει ήδη καλές επιδόσεις και η τάση δείχνει περαιτέρω ανοδική, πλην όµως η µείωση της παραγωγής φτάνει µέχρι το 50%.

Ωστόσο, σηµειώνεται εδώ πως στην πιο δύσκολη θέση είναι οι παραγωγοί µε ξεσκέπαστες φυτείες στα χωριά που βρίσκονται στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Κοζάνης και Πέλλας, καθώς εκεί το χαλάζι έκανε µεγάλες ζηµιές και τα µήλα, λόγω των σηµαδιών, έφυγαν από τα κτήµατα µε «σκοτωµένες» τιµές.

Μείον 25% η απόδοση, συν 10% οι τιµές για την περιοχή της Αγιάς

Όσον αφορά ειδικότερα στα µηλοπαραγωγικά χωριά της περιοχής του ∆ήµου Αγιάς Λάρισας, όπου καλλιεργούνται περί τα 19.000 στρέµµατα µε διάφορες ποικιλίες µήλων, όπως ανέφερε στην Agrenda ο διευθύνων σύµβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιδοίας, Θάνος Σοφλιός, η φετινή παραγωγή ήταν µειωµένη περίπου 20% έως 25%, σε σχέση µε το 2018, κυρίως γιατί η περσινή χρονιά ήταν πολύ δυνατή σε αποδόσεις.

«Στις πράσινες ποικιλίες, τύπου Granny Smith, στις οποίες η ευρύτερη περιοχή της Αγιάς καλύπτει πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής, οι στρεµµατικές αποδόσεις ήταν χαµηλότερες περίπου 30%, ενώ στις κόκκινες κυµάνθηκε από 15% έως και 20%», εξήγησε ο κ. Σοφλιός. Υπό τις συνθήκες αυτές, εκτίµησε πως «η συνολική παραγωγή πρέπει να κυµάνθηκε στους 50.000 – 55.000 τόνους, έναντι περίπου 70.000 τόνων που είχαµε στην περιοχή την περσινή σεζόν».

Η συγκοµιδή στα χωριά του δήµου Αγιάς ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδοµάδα του Οκτωβρίου και, πλέον, το βάρος πέφτει στο κοµµάτι της εµπορίας, για το οποίο, όπως επισηµαίνει ο συνοµιλητής µας, η εικόνα είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι, µε τις τιµές παραγωγού να είναι από 5% έως και 10% υψηλότερες και τα προϊόντα να κατευθύνονται στην εγχώρια αγορά, όσο και στις βορειοαφρικανικές και αραβικές χώρες.«Στις κόκκινες ποικιλίες η µέση τιµή κυµαίνεται από 37 έως 40 λεπτά το κιλό, τα πράσινα πωλούνται µεταξύ 30 και 35 λεπτών το κιλό ενώ για τα Gala στο χέρι του παραγωγού φτάνουν µεσοσταθµικά περί τα 45 λεπτά το κιλό», µας ανέφερε ο διευθύνων σύµβουλος του Α.Σ. Μελιδοίας, για να προσθέσει πως «οι τιµές είναι µεν λίγο υψηλότερες από πέρσι, αλλά δεν µπορείς να τις πεις ικανοποιητικές, καθώς το κόστος παραγωγής έχει πλέον εκτιναχθεί στα ύψη και δεν µένει µεροκάµατο».

Ο ίδιος µας είπε πως σε ό,τι αφορά στις ποικιλίες, τα Gala (που σήµερα αποτελούν γύρω στους 7.000 – 8.000 τόνους της συνολικής ετήσιας παραγωγής στην Αγιά) δείχνουν µια τεράστια δυναµική, καθώς ό,τι εκριζώνεται στις τοπικές φυτείες, αντικαθίσταται κυρίως από Gala.

Από τις καλύτερες χρονιές εµπορικά για την Καστοριά

Σηµαντικά µειωµένες στρεµµατικές αποδόσεις ανέδειξε η ολοκλήρωση της συγκοµιδής στα περιβόλια της Καστοριάς. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της τοπικής ΓΕΟΚΑ, ∆ήµο Μωυσίδη, η αφρικανική σκόνη που έφτασε την περασµένη άνοιξη µέχρι και την Καστοριά, δεν επέτρεψε να γίνει σωστά η γονιµοποίηση των ανθών, µε συνέπεια να προκληθεί µείωση της παραγωγής, που εκτιµάται στο 40% έως 50% συγκριτικά µε πέρυσι.

«Στο νοµό καλλιεργούνται γύρω στα 14.000 στρέµµατα κι ενώ κανονικά έπρεπε να έχουµε ένα τονάζ κοντά στους 45.000 τόνους, φαίνεται ότι η παραγωγή κυµάνθηκε στους περίπου 22.000 τόνους», υποστήριξε ο κ. Μωυσίδης, σηµειώνοντας πως ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει ως επιλέξιµη την αιτία της µειωµένης απόδοσης και δεν αποζηµιώνει τους παραγωγούς.

Από εµπορικής άποψης, ωστόσο, τα πράγµατα πάνε καλά. «∆ιανύουµε µια από τις καλύτερες χρονιές εµπορικά. Μέχρι τώρα ως ΓΕΟΚΑ έχουµε διακινήσει στις αγορές περί το 25%, από τους συνολικά 14.000 τόνους µήλα που συγκεντρώσαµε φέτος από τα µέλη µας, µε τον µεγαλύτερο όγκο να εξάγονται κυρίως σε Αίγυπτο, Βουλγαρία και Ρουµανία» τονίζει ο έµπειρος συνεταιριστής, προσθέτοντας πως «συγκριτικά µε πέρυσι, η τιµή παραγωγού είναι αυξηµένη κατά περίπου 15 λεπτά το κιλό. Αυτό σηµαίνει πως φέτος οι τιµές είναι µεταξύ 45 και 55 λεπτά το κιλό, έναντι 35 έως 45 που έπιαναν ένα χρόνο πριν».

Μάλιστα ο κ. Μωυσίδης εκτιµά πως µετά την πρωτοχρονιά οι τιµές θα τσιµπήσουν ακόµη περισσότερο. Σχολιάζοντας δε, τους λόγους για τους οποίους τα µήλα της περιοχής κάνουν καλύτερη εµπορική πορεία φέτος απέδωσε την εξέλιξη αυτή αφενός στη µεγάλη µείωση παραγωγής που είχαν χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία και η Ρουµανία και αφετέρου στην πολύ καλύτερη δουλειά που έχει γίνει από τις τελωνειακές αρχές, σε σχέση µε την «ελληνοποίηση».

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Top 50 Ελληνικά Τυριά»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία