BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ευνοϊκές εκτιμήσεις των ΗΠΑ για βαμβάκι, σιτάρι και καλαμπόκι

Μειωµένη παραγωγή βάµβακος παγκοσµίως και ευνοϊκά θεµελιώδη για τις σηµαντικότερες εκτατικές καλλιέργειες αποτυπώνουν τα στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα οποία δηµοσιεύει στη σηµαντικότερη σύµφωνα µε πολλούς αναλυτές, έκθεση της χρονιάς.

36_pin__1__2

8
0

Για την τρέχουσα εµπορική περίοδο 2019-2020, η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA του Ιανουαρίου 2020, κάνει λόγο για αύξηση της µέσης τιµής βάµβακος κατά τουλάχιστον 2 σεντς. Η αγορά υποδέχθηκε την έκθεση εν µέσω ενός ράλι που έκανε το βαµβάκι στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, πριν την υπογραφή της συµφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Κατά 630.000 δεµάτια υποχωρεί η προηγούµενη εκτίµηση παραγωγής βάµβακος, που παραµένει στα 121.11 εκατ. δεµάτια, επίδοση υψηλότερη από εκείνη του 2018. Μειωµένη όµως αναµένεται η παραγωγή σε ΗΠΑ, Τουρκία, Αυστραλία και Πακιστάν. Σύµφωνα µε εκτιµητές, µοναδικό µελανό στοιχείο της έκθεσης είναι η µείωση των εισαγωγών της Κίνας κατά 500.000 δεµάτια. Μπαγκλαντέζ και Βιετνάµ αναµένεται να µειώσουν τις εισαγωγές, διαφορά που ισορροπεί από την αύξηση αναγκών για πρώτη ύλη από Τουρκία και Πακιστάν. Τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα αναµένονται σταθερά στα 79,59 εκατ. δεµάτια.

Θετικά φαίνονται τα στοιχεία στο εµπόριο σιτηρών µε την παγκόσµια παραγωγή να σηµειώνει µείωση όσο η κατανάλωση βαίνει αυξανόµενη. Αποτέλεσµα της κινητικότητας αυτής στις αγορές είναι η µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων στους 261,8 εκατ. τόνους για το σκληρό και µαλακό σιτάρι από τους 278,06 εκατ. τόνους την εµπορική περίοδο 2018-2019. Η αναθεώρηση των στοιχείων της Ρωσίας αποτυπώνει µικρότερη παραγωγή για τη χώρα κατά 1 εκατ. τόνους. Στην ΕΕ η παραγωγή φαίνεται αυξηµένη συγκριτικά µε την προηγούµενη σεζόν κατά 500.000 κιλά.

Η κατανάλωση σηµειώνει σηµαντική αύξηση, κατά περίπου 17 εκατ. τόνους, φτάνοντας τους 754,37 εκατ. τόνους από τους 736,45 τόνους την περίοδο 2018-2019, παρασυρόµενη κυρίως από τη ζήτηση για ζωοτροφές . Η αύξηση αυτή αφορά και την Ευρώπη, της οποίας τα τελικά αποθέµατα εµφανίζουν µικρή αύξηση συγκριτικά µε την προηγούµενη περίοδο, αλλά µείωση σε σχέση µε την προηγούµενη έκθεση του USDA, την τελευταία για το 2019. Την παραγωγή της ΕΕ το USDA την αποτιµά στους 154 εκατ. τόνους, όταν πέρυσι ήταν 136,86 εκατ. τόνους.

Η ίδια ζήτηση για ζωοτροφές αυξάνει και τις εξαγωγές καλαµποκιού για ΕΕ και Ουκρανία. Αυξηµένη δραστηριότητα στο κοµµάτι των εξαγωγών εµφανίζει και η Βραζιλία σύµφωνα µε το USDA. Έτσι, τα συνολικά παγκόσµια αποθέµατα αναµένεται να είναι χαµηλότερα. Η παραγωγή καλαµποκιού σε Ρωσία και Ευρώπη είναι αυξηµένη ενώ το µόνο που προβληµατίζει το αµερικανικό εµπόριο είναι η χαµηλή δραστηριότητα στο κοµµάτι των αποστολών, που βρίσκεται στα επίπεδα του 2012-2013.

Αυξηµένες εξαγωγές για το κριθάρι αποτυπώνει η ίδια έκθεση προσφοράς και ζήτησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αργεντινή και την Ουκρανία, ενώ οι εξαγωγές της Αυστραλίας βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Μεγάλες εξαγωγές σηµειώνει η Τουρκία αλλά και η Κίνα, της οποίας η µειωµένη παραγωγή υποχρέωσε σε εισαγωγές, παρά την περιορισµένη ανάγκη για ζωοτροφές που σηµείωσε µέχρι αυτό το σηµείο της εµπορικής περιόδου, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Αύξηση 24% στην τιμή σκληρού σίτου, λόγω μειωμένης παραγωγής

Αυξηµένη κατά 24% συγκριτικά µε την προηγούµενη χρονιά είναι η τιµή για το σκληρό σιτάρι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύµφωνα µε σχετική µελέτη που δηµοσίευσε πρόσφατα η Ένωση Συναλλαγών στον τοµέα των Σιτηρών και των Ελαιούχων Σπόρων της Ισπανίας (ACCOE). Η Ένωση αποδίδει την αύξηση αυτή στη µειωµένη παγκόσµια παραγωγή σκληρού, αλλά και στη µείωση της παραγωγής µαλακού σιταρού, καλαµποκιού και κριθαριού την προηγούµενη χρονιά. Όσον αφορά το σκληρό σιτάρι, ειδικότερα, πρόκειται για ένα από τα σιτηρά που ανατιµήθηκε φέτος µε αύξηση 24%. Σύµφωνα µε την Ένωση, η µέση τιµή του προϊοντος παρέµεινε σταθερή σε σύγκριση µε την προηγούµενη εβδοµάδα στα 253,50 ευρώ ο τόνος.

Το µαλακό σιτάρι µπήκε στο νέο έτος µε µια µέση τιµή στα 200,32 ευρώ ο τόνος, δηλαδή παρουσιάζοντας αύξηση 0,2%, επίπεδα τα οποία ωστόσο είναι µειωµένα κατά 0,84% από τον Ιανουάριο του 2019. Όσον αφορά το κριθάρι, υποχώρησε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ στο καλαµπόκι η µέση τιµή υποχώρησε το προηγούµενο έτος κατά 1,1%.

Στο κοµµάτι των φυτικών πρωτεϊνών και των παραπροϊόντων, η σόγια έκλεισε το 2019 µε µέση τιµή στα 330 ευρώ ο τόνος, αυξηµένη κατά 3,33% σε σχέση µε την αρχή του έτους. Παράλληλα ο σπόρος ελαιοκράµβης µπήκε στο 2020 µε τιµή στα 254 ευρώ ο τόνος, επίπεδα µειωµένα κατά 8,66%. Τέος, σύµφωνα µε την ACCOE, η µέση τιµή για τον ηλίανθο αυξήθηκε κατά 7,25% στα 370 ευρώ ο τόνος το προηγούµενο έτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία