Βοηθάνε σε αυτό και οι υψηλές τιµές που κυριαρχούν στην αγορά µας. Η εξαγωγή, για τα ποιοτικά σιτάρια, εξακολουθεί να κυµαίνεται στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Παράλληλα οι τιµές παραγωγού βρίσκονται γύρω από τα 25 µε 26 λεπτά το κιλό.
Ειδικότερα, στα σκληρά σιτάρια, δεν είχαμε μεταβολές στηλίστα της Φότζια. Συγκεκριμένα τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% διαπραγματεύτηκαν με τιμή αποθήκης παραγωγού στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης παραγωγού κινείται στα 300-305 ευρώ ο τόνος. Αντίστοιχα, στη Γαλλία λόγω του καθολικού Πάσχα δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα. Οι τιμές συντηρούνται στα 270 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιμάνι.
Την ίδια ώρα, στο χρηματιστήριο του Σικάγο, όλα τα δημητριακά κατέγραψαν απώλειες ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας των χρηματιστηρίων και παρά την συμφωνία του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο. Ειδικά το καλαμπόκι και ελαιοκράμβη που «συνδέονται» με το πετρέλαιο επιβαρύνθηκαν περισσότερο, αλλά αυτήν την φορά ούτε τα μαλακά στάρια μπόρεσαν να αποδράσουν της γενικευμένης πτώσης. Στη Γαλλία, τέλος, οι τιμές συγκρατήθηκαν από την πτώση λόγω της μεγάλης νέας αγοράς από πλευράς Αιγύπτου 120.000 τόνων σιτηρών σε υψηλότερη τιμή από την τελευταία αγορά τους (+14 δολάρια ο τόνος). Τα συμβόλαια Μαΐου ‘20 παραμένουν στα 197 ευρώ ο τόνος.
21-04-2020 19:39Βασίλης ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ
Με μηδενικά αποθέματα αλλά η τιμή παραγωγού έχει κολλήσει στα 250 τον τόνο και οι έμποροι φορτώνουν καράβια με 300 ευρώ ο τόνος αγορασμένα στα αλώνια με 200. Να τα βλέπουν αυτά οι παραγωγοί που πουλάνε το προϊόν τους στα αλώνια και δεν αποθηκεύουν, επίσης οι ανοιχτές τιμές έχουν μεγάλη ευθύνη στη συγκράτηση της τιμής χαμηλά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον..
Απάντηση