BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Άνοιγμα με 50% πάνω η τιμή παραγωγού για τα υπερπρώιμα βερίκοκα

Στα ράφια των σούπερ µάρκετ και στους πάγκους των λαϊκών αγορών παίρνουν θέση αυτές τις µέρες τα ελληνικά βερίκοκα και οι συνθήκες που διαµορφώνονται στην αγορά προοιωνίζονται δυνατό εµπορικό ξεκίνημα.

35_pin_6

46
4

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις θέλουν την τιμή παραγωγού στις πρώτες παραδόσεις διαμορφώνεται στα 2 ευρώ το κιλό για κάποιες από τις καινούριες υπερπρώιµες ποικιλίες, ιδίως από τη στιγµή που τα εισαγόµενα ισπανικά «παίζουν» ήδη στα ελληνικά µανάβικα με διπλάσια τιµή.

Οι τηλεφωνικές «οχλήσεις» από τους παραδοσιακούς, αλλά και νέους εµπόρους προς τους παραγωγούς στα εγχώρια παραγωγικά κέντρα τις τελευταίες ηµέρες, προδιαγράφουν υψηλή ζήτηση για το προϊόν και σε συνδυασµό µε τη µειωµένη προσφορά, λόγω των µεγάλων απωλειών που υπέστη κυρίως η ευρωπαϊκή παραγωγή, «στρώνουν χαλί» για µια εµπορική σεζόν φέτος, που µπορεί να ανταµείψει και τους αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ιταλία «καταγράφει» τεράστιες ζηµιές, που σε πολλές περιοχές κυµαίνονται από 70% έως και 90%, η Ισπανία έχει κι αυτή σηµαντικές απώλειες σε υψηλό διψήφιο ποσοστό, ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στη Γαλλία, αλλά η συγκεκριµένη χώρα δεν µπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά το ευρωπαϊκό εµπόριο, δεδοµένου ότι το προϊόν της κατά τεκµήριο καταναλώνεται στην τοπική αγορά.

Με βάση τις πρόσφατες προβλέψεις της Medfel, η µείωση της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής φέτος κυµαίνεται στους 240.000 τόνους (από σχεδόν 640.000 τόνους πέρυσι σε περίπου 400.000 τόνους φέτος ή µείωση 37%), µε ορισµένους παρατηρητές να θεωρούν, µάλιστα, πως η προσέγγιση αυτή είναι συντηρητική σε σχέση µε το πραγµατικό ύψος των ζηµιών.

Επιπρόσθετα, λόγω κορωνοϊού, η Ρωσία περιόρισε τις εισαγωγές από την Τουρκία και πιθανολογείται ότι ανάλογη συµπεριφορά για ισπανικά και ιταλικά βερίκοκα θα έχουν οι καταναλωτές στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι διαθέτουν υψηλότερο βαλάντιο για να πληρώσουν κάτι παραπάνω στο ελληνικό βερίκοκο, που είναι «από-ενοχοποιηµένο» από τον κορωνοϊό.

Άρχισαν οι πρώτες συγκοµιδές στη Βέροια

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάµε σε µια πολύ καλή χρονιά για το προϊόν και κατ’ επέκταση και για το εισόδηµα του παραγωγού», επεσήµανε στην Agrenda o Κώστας Μαρκοβίτης, ο οποίος καλλιεργεί το προϊόν στην περιοχή της Βέροιας και ακολουθώντας πιστά τον προγραμματισμό του, έκοψε τα πρώτα βερίκοκα τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Το ξεκίνηµα γίνεται µε την Mikado, µια καινούρια αυτογόνιµη δίχρωµη και ανθεκτική υπερπρώιµη ποικιλία, σχετικά µικρόκαρπη αλλά νόστιµη, όπως σηµειώνει ο παραγωγός και θα ακολουθήσουν, ανά περίπου µία εβδοµάδα µετά, οι συγκοµιδές των Mogador, Colorado και της Wonder Cot, στις οποίες, όπως τονίζει, προδιαγράφεται απώλεια παραγωγής που κυµαίνεται από 50% και πάνω. Αµέσως µετά θα πάρουν τη σκυτάλη οι πρώιµες Pricia, Tsounami κλπ, και κατόπιν οι µεσοόψιµες και οι όψιµες, µέχρι να κλείσει ο φετινός κύκλος της παραγωγής.

«Εδώ και 5-6 ηµέρες έγιναν εισαγωγές υπερπρώιµων ιταλικών και ισπανικών βερίκοκων τα οποία πωλούνται στα µανάβικα µε 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό και δεν είναι τόσο νόστιµα όσο τα δικά µας. Γιατί να µην πάρουν έστω τα µισά τα ελληνικά βερίκοκα, ώστε να στηριχθεί και ο Έλληνας παραγωγός», διερωτήθηκε ο κ. Μαρκοβίτης, δείχνοντας εµµέσως τις προθέσεις του, ως προς την τιµολογιακή πολιτική που θα κρατήσει.

Νέοι έµποροι «έσκασαν µύτη» στη Χαλκιδική, για πάνω από 1,20 ευρώ πάνε τα Μπεµπέκου

Καλύτερη πορεία για το προϊόν αναµένουν φέτος οι παραγωγοί και στη Χαλκιδική, µε δεδοµένη την κινητικότητα που καταγράφεται από τους εµπόρους, που εµφανίστηκαν το τελευταίο διάστηµα στην Πορταριά. Όπως επισημαίνει στην Agrenda ο Γιώργος Σταµπουλής, παραγωγός µε 300 στρέµµατα βερικοκιάς, η συγκοµιδή των πρώιµων Pricia, Magic και Wonder ξεκινούν από τις 15-17 Μαΐου και φέτος έχουν µείωση έως και 70%. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται να δούµε τιµές σηµαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές, που ήταν στα 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό για τα υπερπρώιµα βερίκοκα. Και ευελπιστούµε να έχει και συνέχεια και πιάσουµε και το 1 ευρώ για τα Τιρύνθου», προσθέτει ο παραγωγός.

Όσον αφορά τις τιµές στα Μπεµπέκου, σύµφωνα µε τον γεωπόνο Πελοπίδα Παπαγεωργίου, υπάρχει ζήτηση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό για το προϊόν, γεγονός που σε συνδυασµό µε την ανεπάρκειά του, «θα οδηγήσει σίγουρα σε τιµές πάνω από 1,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 0,80 ευρώ το κιλό».

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

18-06-2022 21:20Ιωάννης Κασαμπαλιδης

Δεν καταλαβαίνω σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεστε.2032 ή 22; Το 22 οι βιομηχανίες πλήρωσαν το μπεμπεκο 0,50, το 33 τι;;;

Απάντηση

13-05-2020 15:57 ΓΙΑΝΝΟΥΣΙΔΗΣ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΔΑΛΟ ΠΕΛΛΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΙΜΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 0.40 ΓΙΑ ΝΩΠΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΑ 0.50 ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΣ ΕΡΘΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΔΑΛΟ ΠΕΛΛΑΣ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΝ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία