BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Λίγο το σιτάρι στην ΕΕ και διεκδικεί καλύτερες τιμές επιβεβαιώνει έκθεση αγορών της Τράπεζας Πειραιώς

Θετική συγκυρία για το σιτάρι με μείωση της παραγωγής και ενίσχυση της ζήτησης και του εμπορίου καταγράφει η τελευταία έκθεση αγροτικών προϊόντων της Πειραιώς, η οποία αναμένει παράλληλα ζωηρή επιστροφή της αγοράς καλαμποκιού τους επόμενους μήνες.

48520279577_e900d46a6d_o

2
0

Με τις αγορές να επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους το δυστοπικό τοπίο που διαμόρφωσε κατά την διάρκεια των ανοιξιάτικων μηνών η πανδημία, τα κέρδη έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμπλό των διεθνών χρηματαγορών. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σημείωσε άνοδο (+2,26%), σε μηνιαίο επίπεδο, όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (+13,71%). Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς (διαθέσιμο εδώ) γα το μήνα Ιούνιο, αποτυπώνει την προσπάθεια επιστροφής των αγορών σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με αυτό, παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ (2 εκατ.) και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ & Ευρωζώνη, οι διεθνείς μετοχικές αγορές κατέγραψαν κέρδη. Ο S&P500 ενισχύθηκε σε μηνιαίο επίπεδο 4,60% και ο MSCI EM 9,27%. Στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας συνέβαλαν οι ελπίδες εξεύρεσης θεραπείας κατά του κορωνοϊού, η μείωση του ρυθμού αύξησης των θανάτων και κυρίως η δράση των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων που συνέχισαν να ανακοινώνουν προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σημείωσε άνοδο (+2,26%), σε μηνιαίο επίπεδο, όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (+13,71%). Σε επιμέρους επίπεδο αγροτικών προϊόντων, σημαντικά θετικές αποδόσεις κατέγραψαν ο χυμός πορτοκαλιού, η ζάχαρη, τα βοοειδή, το βαμβάκι και η σόγια, ενώ πτωτικές πιέσεις δέχθηκε το ρύζι. Αν και οι εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήταν ραγδαίες, προς το τέλος του Μαΐου μετριάστηκαν οι ανησυχίες για κυρώσεις στην Κίνα, αποτρέποντας κλιμάκωση της έντασης, θέτοντας, προσωρινά, εκτός κινδύνου, την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά στο σιτάρι, το Δελτίο της Τράπεζας αναφέρει:

Καθώς  ξεκινάει  η  παραγωγή  σιταριού  για  το  2020-21,  οι  προβλέψεις  του  Υπουργείου  Γεωργίας  των  ΗΠΑ  έχουν αναθεωρηθεί θετικά για χώρες όπως η Ρωσία (77 εκατ. μετρικούς τόνους) και το Καζακστάν, μετά την έντονη ξηρασία του 2019, οδηγώντας τη στρεμματική απόδοση σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο για την ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί απότομα, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις (παραγωγή 143 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 8% και η συγκομιδή 25,3 εκατ. εκτάρια, μειωμένη κατά 3%), λόγω των επιπτώσεων από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις και την υγρασία του εδάφους. Καθώς ο Covid-19 δημιούργησε πρόσκαιρα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, η αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων, σπόρων και βιομηχανικής χρήσης του σιταριού, πέρα από την Ινδία και την Κίνα, αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση κατά 2% του παγκόσμιου εμπορίου του σιταριού (εκτίμηση για ενίσχυση εισαγωγών στα 3,0 εκατ. τόνους). 

Οι εξελίξεις από τον κορωνοϊό αποτυπώνονται στις τιμές όλων των αξιών συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών προϊόντων, όπως καταγράφεται στο τεύχος Ιουνίου 2020, του Μηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

Επισυνάπτεται το 5ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία