BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Βελτιώνονται οι συνθήκες αγοράς για τα τριφύλλια, πράξεις 14 λεπτά το κιλό

Ενισχύει τη θέση του στην αγορά το τριφύλλι, με τις εμπορικές πράξεις, που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στο βασικό παραγωγικό κέντρο της καλλιέργειας στη χώρα, το νομό Σερρών, να έχουν κατοχυρώσει τα 14 λεπτά το κιλό, για την πρώτη ποιοτική κατηγορία, που μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

2-Trifilli_2

4
0

Το «τσίμπημα» στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος σε συνδυασμό με τα μηδαμινά περσινά αποθέματα στις αποθήκες των παραγωγών και τη σταδιακή φυγή από την καλλιέργεια των… αλεξιπτωτιστών, έχουν πλέον δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά και, όπως επισημαίνουν παραγωγοί του νομού, το προϊόν τις κεφαλαιοποιεί.

«Η ζήτηση είναι ικανοποιητική και οι εμπορικές συναλλαγές έχουν καλή ροή. Όποιος πει ότι θέλει να πουλήσει, δεν θα προβληματιστεί καθόλου να βρει αγοραστή», τόνισε στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Μαναβούδης από το Σκούταρι Σερρών, γνωστό τριφυλλοχώρι, όπου καλλιεργούνται περί τα 10.000 στρέμματα με μηδική.

Παραγωγός κι ο ίδιος, με εκμετάλλευση 400 στρεμμάτων μηδικής, μας ανέφερε πως το ενδιαφέρον προέρχεται από όλη την Ελλάδα, αλλά τον τόνο της ζήτησης τον δίνουν παραδοσιακές κτηνοτροφικές περιοχές της επικράτειας, όπως είναι τα Γρεβενά, η Ελασσόνα και τα Ιωάννινα.

«Το γεγονός ότι τα τυροκομεία ζητούν ελληνικό γάλα και πληρώνουν κάτι παραπάνω για να το εξασφαλίσουν, έχει βοηθήσει. Διότι δίνει ένα επιπλέον κίνητρο και την απαραίτητη ρευστότητα στους κτηνοτρόφους, ώστε να προμηθευτούν ποιοτικό τριφύλλι και να ταΐσουν καλύτερα τα κοπάδια τους, προσδοκώντας σε αύξηση της γαλακτοπαραγωγής τους», εξηγεί ο κ. Μαναβούδης. Ο ίδιος θεωρεί, επίσης, σημαντικό το ό,τι το 95% της περσινής παραγωγής μηδικής έχει πουληθεί το προηγούμενο διάστημα και τα όποια αποθέματα στις αποθήκες δεν ξεπερνούν το 5%.

Εξίσου σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας στην αγορά ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντή Διαμαντόπουλο διαδραματίζει κι η αποσυμφόρηση της καλλιέργειας από παραγωγούς που έσπευσαν να την εντάξουν στο καλλιεργητικό τους… πορτοφόλι, για καιροσκοπικούς λόγους.

«Πολλοί έσπειραν μηδική σε μπαΐρια και ξερικά χωράφια στα βουνά για να προσποριστούν την επιδότηση της βιολογικής, με συνέπεια να έρθει η ώρα κάποια στιγμή να πέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες και να πιέσουν πάρα πολύ τις τιμές στην αγορά. Οι εκτάσεις αυτές τώρα έχουν μειωθεί και η αγορά εξισορροπεί», μας ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Εδώ και λίγες ημέρες στο νομό έχει ξεκινήσει το κόψιμο του 3ου χεριού για τις καλλιέργειες μηδικής και η παραγωγή είναι ιδιαίτερα ποιοτική και σε κανονικές στρεμματικές αποδόσεις.

«Στα καλά χωράφια στον κάμπο μιλάμε για επιδόσεις της τάξης των 300 κιλών το στρέμμα κατά μέσο όρο, που για την εποχή είναι πολύ καλές», περιγράφει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, για να προσθέσει ότι «σε σχέση με τις τιμές, τα ποιοτικά τριφύλλια πιάνουν τα 14 λεπτά το κιλό, όταν ένα χρόνο πριν έπαιζαν στα 9-10 λεπτά το κιλό».

Η μηδική του 2ου χεριού, που κόπηκε προς το τέλος Απριλίου, «έφυγε» με τιμές στα 13 λεπτά το κιλό, ενώ το πρώτο χέρι, λόγω των βροχών της άνοιξης ήταν υποβαθμισμένο ποιοτικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και όπως μας είπε ο κ. Μαναβούδης, «πουλήθηκε κυρίως για σανό, με 6-7 λεπτά το κιλό».

Για να κλείσει η χρονιά στην περιοχή απομένουν σίγουρα δύο ακόμη κοπές, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται να κοπεί και 6ο χέρι, υπό την προϋπόθεση πως θα κρατήσει ο καιρός.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία