BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Εύκολα για πάνω από τα 5 ευρώ το στήσιµο στα καπνά «Κατερίνη» και «Μπασμά»

Με καλούς οιωνούς έκανε ποδαρικό η φετινή εµπορική σεζόν για τον καπνό της ποικιλίας «Κατερίνη», στην Πιερία, µε τα πρώτα ζυγίσµατα να πληρώνονται από τη βιοµηχανία στους καπνοπαραγωγούς σε τιµές που καθιστούν εφικτό το στόχο για «στήσιµο» κοντά στα 5 ευρώ το κιλό.

38_pin_6

Λεωνίδας Λιάμης

11
1

Οι πρώτες παραλαβές άρχισαν στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας από τις αρχές Σεπτεµβρίου κι αφορούν ποσότητες καπνού από το πρώτο και το δεύτερο χέρι της φετινής παραγωγής µε αποδέκτες τις µεταποιητικές εταιρείες ΣΕΚΕ, Μισιριάν και Socotab. «Μέχρι στιγµής έχει πουληθεί περίπου το 10%-15% της φετινής σοδειάς και οι τιµές που ακούγονται κυµαίνονται από 3,30 ευρώ το κιλό έως και 3,70 ευρώ το κιλό, για καπνά, από τα δύο πρώτα χέρια», εξήγησε στην Agrenda ο Βαγγέλης Γιαννώτας, πρόεδρος του ΑΣΚ  Λοφων Πιερίας, µιας οργάνωσης µε µεγάλη εµπειρία στην καπνοκαλλιέργεια.

Το τοπίο, βέβαια, ως προς του πού θα καθίσει η «µπίλια», σε σχέση µε την τιµή του προϊόντος θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σε περίπου ένα µήνα, όταν θα ξεκινήσουν τα ζυγίσµατα και από το τρίτο και το τέταρτο χέρι καπνού. «Εκεί θα βγει και το στήσιµο της φετινής χρονιάς», είπε ο κ. Γιαννώτας, για να προσθέσει πως «θα έλεγα ότι από τα 4,80 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος µάλλον πάµε για ένα στήσιµο στα 5 ευρώ το κιλό». Ανοδική τάση στην τιµή παραγωγού για τον καπνό φέτος, βλέπει και ο Πασχάλης Κατσάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών «Σαµσούς» Κατερίνης.

Σε αυτό συνηγορεί κι η πολύ καλή ποιότητα του καπνού φέτος. «Είναι ιδανική χρονιά για την καλλιέργεια. Πήγαµε καλά και ποιοτικά και ποσοτικά, παρότι ένα µέρος της παραγωγής χάθηκε λόγω της έλλειψης χεριών», αναφέρει ο ίδιος. Αναφορικά µε τον όγκο της συνολικής φετινής παραγωγής του νοµού, ο κ. Κατσάρας µε επιφύλαξη (λόγω του ότι τα ζυγίσµατα είναι ακόµη στην αρχή) εξέφρασε την εκτίµηση πως θα προσεγγίσει τους περίπου 5.000 τόνους. «Η τάση είναι κάθε χρόνο να µειώνεται η παραγωγή» είπε.

Οι τιµές που δίνονται δεν επαρκούν, ώστε να καταστήσουν την καλλιέργεια συµφέρουσα στον παραγωγό. Ως εκ τούτου, χρόνο µε το χρόνο εγκαταλείπουν τον καπνό όλο και περισσότεροι παραγωγοί. «∆εν βγαίνουν οικονοµικά και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, αφήνοντας σε αχρηστία εξοπλισµό στον οποίο επένδυσαν σηµαντικά κεφάλαια», είπε ο πολύπειρος συνεταιριστής και πρόσθεσε πως «την τάση φυγής τροφοδότησε κι η έλλειψη εργατικών χεριών, που έφερε αύξηση µεροκάµατου και κόστους παραγωγής».

Το κενό παραγωγής που δηµιουργείται στα παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα του καπνού στην Ελλάδα, πάντως, η µεταποιητική βιοµηχανία έχει φροντίσει να το καλύψει, επενδύοντας παραγωγικά και εµπορικά σε γειτονικές χώρες. Όπως σηµειώνουν οι παραγωγοί, τα τελευταία χρόνια η καπνοκαλλιέργεια γνωρίζει σηµαντική άνθηση στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και πλέον και στην Αλβανία, µε τις τοπικές παραγωγές να συµπληρώνουν τις ποσότητες που θέλει το εµπόριο.

Για την ποικιλία Μπασµά είναι ακόµη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συµπεράσµατα, καθώς τα ζυγίσµατα δεν έχουν ξεκινήσει, ωστόσο και εδώ υπάρχουν προϋποθέσεις για καλή πορεία. «Οι πρώτες παραλαβές στην περιοχή µας αναµένονται περί τις 15 Οκτωβρίου», µας ανέφερε ο Μιχάλης Σερβίστας, πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισµού «Βισάλτης» από το νοµό Σερρών, προσθέτοντας πως «η χρονιά, καλλιεργητικά, θα έλεγα πως είναι η καλύτερη των τελευταίων δέκα ετών.

Προϋποθέσεις για 5,10 ευρώ και στην ποικιλία Μπασμά

Η ποιότητα στην ποικιλία Μπασµά είναι εξαιρετική, ενώ καλές είναι και οι αποδόσεις. Σε αυτήν τη συνθήκη, οι παραγωγοί αναµένουν ότι θα µπορέσουν να πληρωθούν σε ένα στήσιµο στα 5 µε 5,10 ευρώ το κιλό, όπως εξηγεί ο Μιχάλης Σερβίστας. Στη Βισαλτία καλλιεργήθηκαν φέτος περί τα 5.000 στρέµµατα, (σχεδόν 1.500 στρέµµατα λιγότερα από πέρυσι) λόγω της καραντίνας που δεν επέτρεψε, κατά την περίοδο της σποράς, να βρεθούν εργατικά χέρια.

Στο άλλο µεγάλο παραγωγικό κέντρο του Μπασµά, την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, οι εκτάσεις φέτος κάλυψαν 46.000 στρέµµατα, από 52.000 στρέµµατα το 2019 και αναµένεται µια παραγωγή στα 5,8 εκατ. κιλά, έναντι 6,5 εκατ. κιλά αντίστοιχα πέρυσι. «Η µέση απόδοση είναι στα 100 µε 110 κιλά το στρέµµα, αλλά το σηµαντικότερο είναι ότι έχουµε πολύ καλή ποιότητα», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν. Εκτιµά δε, πως το στήσιµο µπορεί να ξεπεράσει τα 5,5 ευρώ το κιλό, αν και όπως λέει «για να είναι συµφέρουσα η καλλιέργεια πρέπει η τιµή να είναι µεταξύ 5,80 - 6,50 ευρώ το κιλό».

Να σηµειωθεί ότι η φετινή παραγωγή αναµένεται ποιοτικά εξαιρετική, δεδοµένου ότι βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, αφού δεν σηµειώθηκαν µπόρες και καταστροφές στην περιοχή της Ροδόπης. Τέλος, όπως ο ίδιος αναφέρει, στο νοµό στο δήµο Αρριανών καλλιεργούνται οι περισσότερες εκτάσεις (30.000 στρέµµατα) και ακολουθεί ο δήµος Ιάσµου µε 5.000 στρέµµατα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2020 23:13Ελισαβετ Καρανικολα

Καλησπέρα σας. Παρακαλώ, ενδιαφέρομαι να αγοράσω μισό κιλό χύμα καπνό για στριφτά τσιγάρα, αν είναι δυνατό βιολογικό ή όχι πολύ ξηρό... Εάν μού αρέσει θα αγοράζω κάθε μήνα 1 κιλό για 2 άτομα, και μπορεί να ενδιαφερθούν κι άλλοι φίλοι μου. Μένω Αθήνα. Απαντήστε μου, ενημερώστε με παρακαλώ, αν αυτό είναι δυνατόν σε εσάς. Ευχαριστώ. Βλέπετε το email μου, αλλά σάς στέλνω και το κινητό μου, όπου μπορείτε να καλέσετε όποια ώρα θέλετε ( αν είναι δυνατόν, όχι μεταξύ ( 2- 5 το μεσημέρι) : 6995246134. Σάς ευχαριστώ πολύ. Καληνύχτα σας. Σάς είμαι ευγνώμων πού με ακούσατε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία