BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Επικερδείς θέσεις γράφουν σκληρό σιτάρι και βαμβάκι στις αγορές εμπορευμάτων

Από µόνο του το δεύτερο κύµα της πανδηµίας θα ήταν αρκετό για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο ανοδικός κύκλος σε βασικές αγροτικές πρώτες ύλες, όπως σιτηρά και βαµβάκι. Αυτή τη φορά όµως στην εξίσωση των αγορών έρχονται να προστεθούν πέρα από τις µαζικές αγορές των κρατών για τη δηµιουργία αποθέµατος, και οι συνθήκες ξηρασίας σε βασικά κέντρα της Λατινικής Αµερικής, αλλά και η αναπτυξιακή τροχιά της κινεζικής οικονοµίας που τώρα θέλει να ενισχύσει την χοιροτροφία της.

36_pin__9_

Πέτρος Γκόγκος

3
0

Πριν λίγες ηµέρες η σόγια βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τετραετίας, άνω των 11 σεντς το µπούσελ, όσο καλαµπόκι και σιτάρι καταγράφουν άνοδο τιµών καθώς ενισχύεται η ζήτηση από τις µεγάλες αγορές της Βόρειας Αφρικής. Αυτόν τον πληθωριστικό πανικό των αγορών αποτυπώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, που εκτιµούν ότι τα θεµελιώδη στην αγορά επιτρέπουν ακόµη υψηλότερες τιµές στην κατηγορία των αγροτικών προϊόντων.

Ο προβληµατισµός όµως έγκειται στο γεγονός ότι από την άνοιξη και το καλοκαίρι, διάφορα κερδοσκοπικά funds, επικουρούµενα από το φθηνό χρήµα που θεσµοθετήθηκε  για την αντιµετώπιση της οικονοµικής κρίσης της πανδηµίας, στράφηκαν στα χρηµατιστήρια αγροτικών εµπορευµάτων, µε µακροπρόθεσµες τοποθετήσεις που πόνταραν στην άνοδο των τιµών. Όπως και έγινε. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτοί οι επενδυτές θα αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, διαµορφώνοντας κλίµα πίεσης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αγορά στο βαµβάκι, έχοντας πέσει την άνοιξη στα 50 σεντς, µόλις τα περιοριστικά µέτρα άρχισαν να γίνονται πιο ευέλικτα, προσέλκυσε τέτοια κεφάλαια που επέτρεψαν σε διάστηµα µερικών µηνών την άνοδο της τιµής στα 72 σεντς. Και σήµερα οι τοποθετήσεις των funds επιτρέπουν παράθυρο για φιξαρίσµατα στα 70 σεντς.

Αυξάνεται ο πληθωρισμός  των τροφίμων, λέει η Rabobank

Η ισχυρή ζήτηση αγροτικών προϊόντων «υποδηλώνει ότι ορισµένες χώρες ανησυχούν για τον πληθωρισµό των τροφίµων», δήλωσε στους Financial Times ο Andrew Rawlings, αναλυτής της Rabobank. Ο πληθωρισµός «αυξάνεται σε ορισµένα µέρη», πρόσθεσε.

Το ράλι στα αµερικανικά σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους αυξάνει τις παγκόσµιες τιµές υψηλότερα, µε τον Οργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών να σηµειώνει ότι ο δείκτης τιµών των τροφίµων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 6% από έτος σε έτος, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Η άνοδος των τιµών του σιταριού, του καλαµποκιού, του κριθαριού και του σόργου οδήγησε σε αύξηση 17% στον υπο-δείκτη δηµητριακών, περισσότερο από την αντιστάθµιση της πτώσης των τιµών του ρυζιού, οι οποίες βρίσκονται σε χαµηλά επίπεδα επτά µηνών καθώς οι κύριες συγκοµιδές στις βασικές χώρες παραγωγής σε εξέλιξη. Αν και οι συνολικές προβλέψεις παραγωγής σιτηρών για το 2020 δείχνουν επίπεδα ρεκόρ, οι πρόσφατες υποβαθµίσεις τροφοδοτούν ανησυχίες για τον πληθωρισµό τροφίµων.

Συνθήκες ανοδικής τροχιάς στα αγροτικά εµπορεύµατα διαµορφώνουν η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονοµίας και το φαινόµενο Λα Νίνια που προκάλεσε ξηρασία στη Λατινική Αµερική.

Ξηρασία και Κίνα συντηρούν τον ανοδικό κύκλο

Στο κλίµα αυτό της αγοράς, που υπαγορεύει η πανδηµία, έρχονται ακόµα δυο βασικοί παράγοντες να προστεθούν που δεν υπήρχαν την άνοιξη. Ο ένας είναι το φαινόµενο Λα Νίνια, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, το οποίο συνεπάγεται ξηρασία στη Λατινική Αµερική, µε σαφώς αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες σόγιας, καλαµποκιού και βάµβακος. Ειδικά η παραγωγή της Βραζιλίας που είδε τα µερίδιά της να ανεβαίνουν στην Ασία την τελευταία διετία λόγω του εµπορικού πολέµου του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τραµπ, πλήττεται αισθητά.

Ο άλλος παράγοντας είναι η Κίνα, η οποία βρήκε τρόπο να επανακινήσει την οικονοµία της και πλέον αγοράζει µεγάλες ποσότητες βαµβακιού και σόγιας από τις ΗΠΑ, καθώς και άλλων αγροτικών πρώτων υλών από τις διεθνείς αγορές. Σηµειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται και σε µια διαδικασία αναδιάρθρωσης της χοιροτροφίας της, αφού τα προηγούµενα χρόνια το κοπάδι χοίρων της αποδεκατίστηκε από την Αφρικανική Πανώλη. Μάλιστα, στελέχη της βιοµηχανίας λιπασµάτων εκτιµούν στο Bloomberg ότι οι προσπάθειες αυτές της Κίνας δεν αποκλείεται να διαµορφώσουν συνθήκες ανοδικού κύκλου στην παγκόσµια αγορά σιτηρών και κατ’ επέκταση στη βιοµηχανία εισροών, όσο η ζήτηση για σόγια και καλαµπόκι ενισχύεται παράλληλα.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία