BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Υψηλές τιμές για σκληρό ακόμα και κοντά στα αλώνια βάσει μελετών

Διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της αγοράς σιτηρών με μείωση ταυτόχρονα έως και 10% των εισαγωγών σκληρού σίτου αναμένει για τη νέα εμπορική περίοδο η Κομισιόν, σύμφωνα με έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

silo-air08_2

14
0

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται τάση αύξηση τιμών και εξαγωγών στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και ανάκαμψη της αγοράς ελαιολάδου.

Υπερκύκλος για τα εμπορεύματα αλλά σε εισαγωγικά περιγράφεται στην έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών αγροτικών εμπορευμάτων της Κομισιόν. Ο λόγος, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι αυτή τη φορά η απότομη αύξηση των τιμών οφείλεται σε αναδιαρθρώσεις της οικονομίας της Κίνας και στη συγκυρία της πανδημίας που έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση της Κομισιόν υποστηρίζει πως επιτέλους διακρίνεται φως στο τούνελ της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τα σημάδια ανάκαμψης να προδιαγράφουν θετικές προοπτικές και για τα αγροτικά εμπορεύματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η αύξηση στις τιμές των εισροών και του πετρελαίου, με τις τιμές της ουρίας να έχουν ενισχυθεί κατά 38% τους τελευταίους μήνες, θα μετριάσουν τα οικονομικά οφέλη των αγροτών.

Σιτηρά

Οι τιμές για όλα τα δημητριακά έχουν αυξηθεί, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν στη νέα εμπορική περίοδο μαλακό, σκληρό σιτάρι και καλαμπόκι θα σταθεροποιηθούν στα υψηλά αυτά. Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της ζήτησης για ζωοτροφές. Η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ θα μπορούσε να φθάσει τους 295,2 εκατομμύρια τόνους για το 2020/21, αύξηση 5,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, παρά τα υψηλά επίπεδα της παραγωγής, η παγκόσμια κατανάλωση θα είναι τέτοια που τα τελικά αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Μάλιστα στην περίπτωση του σκληρού σίτου αναμένεται και μείωση των εισαγωγών της ΕΕ κατά 10%.

 

Γαλακτοκομικά

Από τις αρχές του 2021, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ διατηρούν τάση ανόδου, κάτι που υποστηρίζεται και από την αυξημένη ζήτηση διεθνώς. Η τιμή γάλακτος της ΕΕ αναμένεται ότι και αυτή θα αυξηθεί, παρέχοντας περαιτέρω κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά ένα επιπλέον 4%, ξεπερνώντας τους 1,4 εκατ. τόνους (+ 33% από τον μέσο όρο δεκαετίας).

Μάλιστα όπως σημειώνει η έκθεση, παρά την αύξηση των εγχώριων τιμών, η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.

Η κατανάλωση τυριού και βουτύρου στην ΕΕ θα μπορούσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από το άνοιγμα της εστίασης, όσο και οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται ότι θα διατηρήσουν υψηλά επίιπεδα. Όσον αφορά την παραγωγή, το τυρί της ΕΕ αναμένεται να λάβει το 21% του επιπλέον γάλακτος που παράγεται το 2021.

 

Ελαιόλαδο

Το 2020/21, το ελαιόλαδο της ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει τους 2,1 εκατομμύρια τόνους περίπου, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019/20. Μετά από μια αύξηση το 2020, η κατανάλωση στην ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται το 2020/21 κατά 3% επιπλέον. Χάρη σε αυτήν την ανάπτυξη και τις αναμενόμενες σταθερές εξαγωγές, οι τιμές του ελαιολάδου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανακάμπτουν. Ήδη, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία καταγράφεται αύξηση τιμής πάνω από τα 2,70 ευρώ το κιλό με την αγορά της ιβηρικής να βρίσκεται 12% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 11%, με την Ιταλία αντίθετα να βρίσκεται οριακά πάνω από τα μέσα επίπεδα της πενταετίας, λίγο κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό.

 

Πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

Η συνολική παραγωγή πρωτεϊνικών καλλιεργειών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 7,9% ωστόσο, οι εισαγωγές της ΕΕ είναι αναμένεται να αυξηθούν και αυτές κατά 22% λόγω υψηλής ζήτησης. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για όλες τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες θα αυξηθεί ως το τέλος της χρονιάς κατά 12%, ειδικά για τα μπιζέλια (+ 18%), τις φακές (+ 13%) και ρεβίθια (+ 17%). Αυτά τα ποσοστά αποδίδονται στις ανάγκες για παραγωγή ζωοτροφών που είναι ούτως ή άλλως αυξημένες και στις οποίες έρχεται να προστεθεί η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση από την βιομηχανία τροφίμων.

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται το 2021/22. Οι σπαρμένες περιοχές αναμένεται να αυξηθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και να φτάσουν τα 1,5 εκατ. εκτάρια

 

Αμπελοοινικός τομέας

Στον αμπελοοινικό τομέα, η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ το 2020/21 αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε περίπου 158 εκατ. εκατόλιτρα, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στο μπλοκ να περιορίζονται κατά 1%. Η κατανάλωση εντός ΕΕ αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2%, κυρίως λόγω της απόσταξης κρίσης. Ωστόσο με την άρση των μέτρων και την επιτυχή έξοδο από τον καιρό καραντίνας οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων οίνου και καλύτερη ισορροπία της αγοράς στον τομέα.

 

Μείωση ζωικού κεφαλαίου και αύξηση αποδόσεων η τάση στο γάλα

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%, ωστόσο με το ζωικό κεφάλαιο να υποχωρεί κατά 1%, η αύξηση της παραγωγής αποδίδεται στην ενίσχυση κατά 2% των αποδόσεων.  Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Σε αυτήν την φάση, περίπου το 3,6% του νωπού γάλακτος της ΕΕ παράγεται με βιολογικές μεθόδους. Το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής εδώ, προορίζεται για βιολογικό πόσιμο γάλα. Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε και η παραγωγή βιολογικού βουτύρου Στη λιανική, τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα κυριαρχούνται από το γάλα και το γιαούρτι. Κατά τη δεκαετία 2009-2019, οι λιανικές πωλήσεις βιολογικού γιαουρτιού και τυριών  διπλασιάστηκε, αλλά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα το μερίδιο αγοράς παραμένει σχετικά μικρό 1,5%  με 6%.

Σε ό,τι αφορά στο παγκόσμιο εμπόριο, αυτό επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά διατήρησε αύξηση 2,5% συγκριτικά με το 2019 και παρά τη συγκυρία της πανδημίας. Σημειώνεται ότι κάμψη στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προκάλεσε η όλη αναστάτωση του Brexit αλλά και οι αιφνιδιαστικοί δασμοί των ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Αλγερία διαμορφώνουν τους τρεις κορυφαίους εξαγωγικούς προορισμούς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία και η Ινδονησία.

Ταυτόχρονα και η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών από την ΕΕ ενισχύοντας ταυτόχρονα και τα μερίδιά της στις διεθνείς αγορές στο 21%, κάτι που αντιστάθμισε και με το παραπάνω τους περιορισμούς των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία