BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αύξηση 40% στο δείκτη τιμών τροφίμων του FAO για το μήνα Μάϊο 2021

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν το Μάϊο την μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

commodities

2
0

Της Νατάσας Σινιώρη 

Η αύξηση αυτή που προέρχεται από τις αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση στις εισροές των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας σημείωσε αύξηση της τάξης του 40%, την μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από το 2011. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων εντείνει τις ανησυχίες για τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές μάλιστα προειδοποιούν ότι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Abdolreza Abbassian, οικονομολόγος του ΟΗΕ, με την άρση των lockdown, η επιστροφή του κόσμου στα εστιατόρια θα επιφέρει νέες αυξήσεις των τιμών.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται να πλήξει τις φτωχότερες χώρες, που βασίζονται στις εισαγωγές πρώτων υλών. Για τις πλουσιότερες χώρες, το κόστος των πρώτων υλών αποτελεί ένα μέρος της συνολικής τιμής που καταβάλλεται στα σούπερ μάρκετ και στα εστιατόρια. Η απότομη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, υποχρέωσε μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Coca-Cola και η Nestle, να δηλώσουν ότι θα μεταφέρουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές.

 

Περαιτέρω αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα στη χώρα μας

Δυστυχώς, αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αλλά και στα καύσιμα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πίεση το πορτοφόλι των καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους ήδη παλεύουν να ανταπεξέλθουν, καθώς έχουν χάσει μέρος του εισοδήματός τους εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μέχρι τώρα οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών δεν έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα. Όμως, «αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν», αναφέρει το ινστιτούτο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινούν από 3,63% και φθάνουν μέχρι και 26,59%.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση στα καύσιμα, που επηρεάζουν με τη σειρά τους τις τιμές των προϊόντων. Όσον αφορά την αμόλυβδη, η μέση τιμή της φθάνει τα 1,61 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο. Το δε πετρέλαιο κίνησης από 1,110 ευρώ το λίτρο που κόστιζε πέρυσι, φέτος η τιμή έχει φθάσει τα 1,330 ευρώ το λίτρο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία