Την πλέον ακατάλληλη στιγµή ήρθαν φέτος οι βροχές, διακόπτοντας ή καθυστερώντας τον αλωνισµό. Τα πρώτα σιτάρια που µαζεύτηκαν είναι εξαιρετικής ποιότητας, µένει να δούµε πως θα είναι τα µεταβροχικά. Οι αποδόσεις είναι χαµηλές και αποτελεί ερώτηµα αν θα καλυφθούν οι απώλειες από την αύξηση των στρεµµάτων. Από πλευράς εµπορίου, η εξαγωγή βρίσκεται θεωρητικά στα 265 ευρώ FOB, αλλά δεδοµένου του ρίσκου κανείς τοπικός έµπορος δεν πουλάει.
Στα σκληρά σιτάρια, δεν έχουµε ακόµα λίστα για τη νέα σοδειά οπότε και µένουµε στην τελευταία αναρτηµένη που αφορά τα περσινά σιτάρια. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 280-285 ευρώ. Στη Γαλλία, την ίδια ώρα, οι τιµές σκληρού σίτου παραµένουν στα 270 ευρώ ο τόνος FOB γαλλικό λιµάνι για δεύτερη εβδοµάδα, ενώ από πλευράς Ιταλίας περιµένουµε να δούµε πως θα πάει ο αλωνισµός.
Για την ώρα, οι Ιταλοί αγοραστές δεν δείχνουν να βιάζονται µια που έχουν καλυφθεί σε µεγάλο βαθµό από σιτάρια του Καναδά. Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ αποκλείουν την περαιτέρω ποιοτική υποβάθµιση των δηµητριακών, γεγονός το οποίο συντήρησε το κλίµα διόρθωσης που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα δηµητριακά. Στη Γαλλία επίσης το κύµα «καύσωνα» φτάνει στο τέλος του και οι εκτιµώµενες βροχοπτώσεις περιορίζουν τις ανησυχίες για τις σοδειές. Οι τιµές εξακολουθούν να πιέζονται φτάνοντας τα 206 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 10 ευρώ χαµηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα.