BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Άνοδος σε Ιταλία και Γαλλία, μετά φόβου Καναδά

Στην ελληνική αγορά η εξαγωγή για τα µέτρια σιτάρια βρίσκεται µεταξύ 275-280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας και φαίνεται µια δυσκολία στο κοµµάτι της µεταφοράς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα λιµάνια / πλοία µέσα στην Covid εποχή.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

1
0

Παράλληλα τα ποιοτικά σιτάρια, τα οποία φέτος είναι πραγµατικά λιγότερα, θα καταλήξουν λογικά στου τοπικούς µύλους. Οι τιµές παραγωγού που ακούγονται για τα µέτρια προς καλά σιτάρια κυµαίνονται στα 23-25 λεπτά το κιλό στον παραγωγό µε κάποιες εξαιρέσεις στα 26 λεπτά το κιλό. Στα σκληρά σιτάρια, είχαµε άνοδο για τρίτη εβδοµάδα στις τιµές της Φότζια αυτή τη φορά κατά 10 ευρώ ο τόνος.

 

Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12%η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές σκληρού επίσης ενισχύθηκαν κατά 10 ευρώ πιάνοντας τα 285 ευρώ ο τόνος FOB γαλλικό λιµάνι. Τα προβλήµατα ξηρασίας του Καναδά φαίνεται να έχουν αναστατώσει την αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετοί θεωρούν πως βιώνουµε µια «αναµπουµπούλα» στην αγορά υπερεκτιµώντας τα προβλήµατα στον Καναδά. Αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν µε τις τιµές τελικά να διορθώνουν το φθινόπωρο.

 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η πρόσφατη έκθεση προσφοράς / ζήτησης σιτηρών από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ «έσωσε» το µαλακό σιτάρι από τη συνεχιζόµενη πίεση των προηγούµενων εβδοµάδων. Προς έκπληξη των αναλυτών µειώθηκαν οι εκτιµώµενες παραγωγές για 8 εξαγωγικές χώρες. Αυτά τα νέα ενίσχυσαν φυσικά και τις τιµές στη Γαλλία, οι οποίες πλησιάζουν ξανά τα 209 ευρώ ο τόνος (αύξηση κατά 9 ευρώ ο τόνος σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία