Κανείς δεν περίµενε µια τόσο υψηλή τιµή, όταν η εξαγωγή κυµαινόταν περί τα 280 ευρώ ο τόνος FOB. Σήµερα, υπό τις νέες συνθήκες της αγοράς είναι σχεδόν αδύνατον να βγουν νέες δουλειές εξαγωγής, ακόµα κι αν πρόκειται για πολύ υψηλότερα επίπεδα, µια που κανένας έµπορος/εξαγωγέας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το κοστολόγιο του. Παράλληλα οι τοπικοί µύλοι προσπαθούν να καλύψουν µόνο άµεσες ανάγκες, θεωρώντας πως έχουµε φτάσει σε σηµείο υπερβολής για τις τιµές.
Στα σκληρά σιτάρια, είχαµε άνοδο για πέµπτη εβδοµάδα στις τιµές της Φότζια και µάλιστα αυτή τη φορά κατά 20 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 345-350 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 335-340 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές σκληρού επίσης ενισχύθηκαν για άλλα 10 ευρώ, πιάνοντας τα 295 ευρώ ο τόνος FOB γαλλικό λιµάνι. Η διαρκής ανοδική πορεία στα σκληρά οφείλεται στην ξηρασία στον Καναδά, την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στη Γαλλία και τη δυνατή ζήτηση από Ιταλία. Στον Καναδά από τη µια µεριά υπάρχουν ανησυχίες για την παραγωγή λόγω της ξηρασίας και από την άλλη οι εξαγωγές τους παραµένουν δυνατές, µειώνοντας τα αποθέµατα.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, υπό τον φόβο των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση της προηγούµενης εβδοµάδας στα µαλακά σιτάρια. Στις βόρειες πολιτείες προβλέπονται θερµοκρασίες κοντά στους 40oC κι αυτό στρεσάρει τα σιτηρά. Στη Γαλλία η εικόνα είναι πιο ενθαρρυντική για τη σοδειά και γι’ αυτό η αγορά αφού πρώτα τέσταρε τα 220 ευρώ ο τόνος, γύρισε προς τα 216 ευρώ ο τόνος (+7 ευρώ ο τόνος σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα).