Σ’ αυτή την εξέλιξη της αγοράς, αρκετές κτηνοτροφικές µονάδες, ιδίως από την Κρήτη έχουν αυξήσει τις αγορές, αφού όλα δείχνουν πως η τάση ανόδου δεν έχει υποχωρήσει.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι σταθεροποιείται στα 290 ευρώ ο τόνος η αγορά καλαµποκιού, ωστόσο σακιασµένο το καλαµπόκι προσεγγίζει τα 37 λεπτά το κιλό στον κτηνοτρόφο. Την εβδοµάδα που πέρασε σηµειώθηκαν και κάποιες µικρές διορθώσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, µε τη Μπολόνια να υποχωρεί στα 288 ευρώ ο τόνος (-4%). Στη γαλλική αγορά, τα συµβόλαια Ιανουαρίου διαµορφώνονται στα 244 ευρώ ο τόνος. Και στις ΗΠΑ, οι τιµές καλαµποκιού εµφανίζουν µια µικρή υποχώρηση, αφού αρκετοί αναλυτές ενόψει της επερχόµενης έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του USDA, αναµένουν µια ανοδική αναθεώρηση της παγκόσµιας παραγωγής.
Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει και η αγορά σκληρού σίτου, με την Φότζια να παραμένει αμετάβλητη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο υψηλό των 555 ευρώ, βάσει των τιμών που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 550-555 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κινείται στα 540-545 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές έκαναν σπασµωδικές κινήσεις µεταξύ των 440 και 470 ευρώ ο τόνος και προς το παρόν βρήκαν ισορροπία στα 440 ευρώ. Υπάρχει αρκετή ζήτηση στη Νότια Ευρώπη, η οποία δεν µπορεί να καλυφθεί φέτος, όπως στο παρελθόν, από την ποσοτικά προβληµατική σοδειά του Καναδά.
Τελειώνουν τα αποθέµατα
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, άνθρωποι της αγοράς εκτιµούν ότι τα τελευταία παραγωγικά σιτάρια µπορούν εύκολα να πιάσουν τιµές κοντά στα 550 ευρώ ο τόνος τους επόµενους µήνες και αρκετοί είναι οι παραγωγοί που έχουν κρατήσει κάποιες ποσότητες µε σκοπό να τις διαθέσουν από το νέο έτος στην αγορά. Φαίνεται δε ότι πλησιάζοντας προς τη νέα παραγωγή, εκτός του ότι τα αποθέµατα θα έχουν εξαντληθεί στην ελληνική αγορά, αρκετές επιχειρήσεις µεταποίησης θα έχουν ακάλυπτες ανάγκες, κάτι που σηµαίνει πως η προσµονή µέχρι τα αλώνια γι’ αυτή τη χρονιά δεν είναι επιλογή.
«Κανένας δεν θα ρισκάρει να χάσει πωλήσεις επειδή δεν θα έχει ποσότητες διαθέσιµες για 30 ή 40 ευρώ ο τόνος, εδώ που έχει φτάσει σήµερα η αγορά» περιγράφει καλός γνώστης των αγορών σιτηρών στην Agrenda.
Οι καναδικές εξαγωγές σκληρού σίτου επιβράδυναν έτι περαιτέρω την εβδοµάδα που πέρασε, κατά την οποία µόλις 4.100 τόνοι σκληρού έφυγαν από τη χώρα, διαµορφώνοντας τις συνολικές εξαγωγές στους 739.000 τόνους. Πρόκειται για ένα νούµερο που υπολείπεται κατά 19% των αντίστοιχων περσινών επιδόσεων.