BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σπορές με το βλέμμα στους χρηματιστηριακούς δείκτες που αντιδρούν ανοδικά

Με μια αύξηση των στρεμμάτων που δεν αναμένεται ότι θα υπερβεί το 10%, στα 3,6 με 3,7 εκατ. στρέμματα δηλαδή, ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες η σπορά σκληρού σίτου, σε μια συγκυρία που γεννά προσδοκίες στους αγρότες για το οικονομικό αποτέλεσμα της επόμενης εμπορικής περιόδου.

44kentriki

Πέτρος Γκόγκος

1
0

Τις φετινές σπορές χαρακτηρίζει ωστόσο και το αυξημένο στρεμματικό κόστος, αφού πετρέλαιο και εφόδια επιβαρύνουν με ένα 25 έως 40% τα κοστολόγια των αγροτών. Ήδη δηλαδή ειδικά στις περιπτώσεις παραγωγών που πούλησαν νωρίς πέρυσι το καλοκαίρι τη σοδειά τους, το ρίσκο φέτος γίνεται μεγάλο.

Η σπορά βρίσκεται στο 70% περίπου αυτές τις ημέρες, με τις υγρασίες και τις καιρικές συνθήκες εν γένει να ευνοούν την καλλιέργεια, ενώ ήδη έχουν φυτρώσει τα πρώτα χωράφια που σπάρθηκαν ως στα μέσα Νοεμβρίου. Πλέον οι παραγωγοί αναζητούν τις πρώτες ενδείξεις για την εμπορική πορεία της καλλιέργειας, που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αναμένεται να διατηρηθεί στα υψηλά του εύρους. Προς το παρόν διακόπτεται το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων που είδε την τιμή στη Φότζια να διορθώνει κατά 15 ευρώ ο τόνος, με τις τιμές να παραμένουν αμετάβλητες την εβδομάδα αυτή στα 540 ευρώ ο τόνος.

Όλο και περισσότερες ενδείξεις άλλωστε, συνοδεία μελετών, έρχονται να επικυρώσουν την πεποίθηση διατήρησης των υψηλών τιμών στις διεθνείς αγορές αγροτικών εμπορευμάτων και για το 2022, ανανεώνοντας την εμπορική δυναμική στην οποία προσδοκούν οι Έλληνες αγρότες, που φέτος καλούνται να προσαρμόσουν αναλόγως την καλλιεργητική τους ατζέντα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον που υπαγορεύει αυξημένα κόστη παραγωγής.

Μάλιστα φαίνεται ότι υποχωρούν και οι πιέσεις που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο  της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. Η μεγάλη εικόνα στην αγορά θέλει:

  • εξαντλημένα αποθέματα σε μια σειρά βασικών αγροτικών εμπορευμάτων,
  • υψηλή ζήτηση σε σιτηρά και βαμβάκι,
  • παραγωγικές επιπλοκές λόγω καιρικών συνθηκών,
  • δυσκολίες στις μεταφορές
  • και στροφή των πολιτικών προτεραιοτήτων σε στόχους βιωσιμότητας που αναμένεται να περιορίσει και άλλο την παραγωγικότητα ιδίως στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα δεν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στο μέτωπο του πληθωρισμού, παράγοντας που κατά παράδοση σπρώχνει όλο και περισσότερα κεφάλαια στην ομπρέλα των commodities.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η τελευταία έκθεση της Rabobank για τις προοπτικές των αγροτικών εμπορευμάτων το 2022 θέλει τις τιμές να παραμένουν στα υψηλά του εύρους ή ακόμα και στη διαμόρφωση νέων κορυφών. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος διαμορφώνει ένα πάτωμα στα υψηλά του εύρους για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, κάτω από το οποίο δεν γίνεται κινηθούν οι δείκτες, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας. Με άλλα λόγια, μια σημαντική μερίδα αναλυτών διστακτικά τοποθετείται υπέρ ενός νέου ανοδικού κύκλου η διάρκεια του οποίου ξεφεύγει κατά πολύ από τον ορίζοντα του 2022 και μπορεί να επεκταθεί ως το 2023 ή 2024.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία