BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Χαμένος ο ηλίανθος στις εαρινές σπορές, εκτάσεις προς βαμβάκι, καλαμπόκι

∆ιαρροές από την καλλιέργεια ηλίανθου προδιαγράφει το καλλιεργητικό πλάνο των αγροτών για τις επόµενες σπορές, µε τις τιµές που πλήρωσε φέτος η αγορά να µην µπορούν να υποστηρίξουν τα αυξηµένα κόστη που επιβάλει η νέα οικονοµική συγκυρία και οι πληθωριστικές τάσεις, εκτός και αν τα συµβόλαια της επερχόµενης περιόδου περιλάβουν γενναιόδωρες αυξήσεις.

22-35_pin_25

Λεωνίδας Λιάμης

3
0

Υπενθυµίζεται ότι η αγορά ξεκίνησε το 2021 προσφέροντας συµβόλαια στα 35 λεπτά το κιλό, πριν οι διαπραγµατεύσεις ανεβάσουν την τιµή σε ένα εύρος µεταξύ των 39 και 42 λεπτών το κιλό.

Σ’ αυτή τη φάση, κερδισµένους κυρίως το σκληρό σιτάρι, το βαµβάκι και το καλαµπόκι, δείχνουν οι συσχετισµοί, που διαµορφώνονται στις τάξεις των παραγωγών, στην περιοχή του Βορείου Έβρου, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Την εκτίµηση αυτή διατυπώνει στην Agrenda, ο πολύπειρος πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπρος Κουµπρίδης, προσθέτοντας πως µόνο µια θεαµατική κίνηση σε επίπεδο τιµών είναι ικανή να αλλάξει τη µοίρα του ηλιόσπορου, από τη στιγµή που οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες έδωσαν πέρυσι καλό εισόδηµα σε όσους αγρότες τις εµπιστεύτηκαν.

«∆εν πρέπει να ξανασυµβούν τα περσινά. Το προϊόν µπορεί τελικά να πληρώθηκε µε 41 λεπτά το κιλό, ωστόσο στην αρχή τα συµβόλαια που πρότειναν οι µεταποιητικές βιοµηχανίες ξεκινούσαν από τα 32 λεπτά το κιλό και ο κόσµος αποθαρρύνθηκε. Αποτέλεσµα; Ενώ τη σεζόν 2019-2020 είχαµε, ως ΕΑΣ, 79.000 στρέµµατα, πέρσι οι συµβάσεις έπεσαν σε 65.000 στρέµµατα. Που σηµαίνει ότι 14.000 στρέµµατα κατευθύνθηκαν σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες», ανέφερε ο κ. Κουµπρίδης.

Για τον ίδιο µεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν. «Αν δεν έρθουν οι µεταποιητές µε συµβάσεις που θα προβλέπουν τουλάχιστον 45 λεπτά το κιλό, πολύ φοβάµαι -ιδίως µε τις µεγάλες ανατιµήσεις που έχουµε στα καύσιµα και στη βασική και την επιφανειακή λίπανση, η οποία έχει τριπλασιαστεί, φτάνοντας από 30 έως και 45 ευρώ το σακί- πως φέτος ο ηλίανθος θα πέσει ακόµη πιο κάτω, κοντά στα 50.000 στρέµµατα», είπε.

Στον αντίποδα το σκληρό σιτάρι, µετά την απογείωση των τιµών του στη σεζόν που έκλεισε, φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτιµήσεων για τους αγρότες της περιοχής. «Υπάρχει σαφής στροφή προς το σκληρό σιτάρι. Οι εκτάσεις φέτος, µε βάση το σπόρο και τα άλλα εφόδια που έχουµε πουλήσει από το κατάστηµα της Ένωσης, θα είναι αυξηµένες τουλάχιστον 15% σε σχέση µε πέρυσι. Το προϊόν έπιασε πολύ καλή τιµή κι οι παραγωγοί έσπειραν περισσότερα στρέµµατα», εξηγεί ο επικεφαλής της δραστήριας οργάνωσης, η οποία µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδέει τη λειτουργία της µε σχεδόν 150.000 στρέµµατα, από τα περίπου 600.000 στρέµµατα γης που καλλιεργούνται στο Βόρειο Έβρο.

Αυξηµένο ενδιαφέρον καταγράφεται τοπικά φέτος και για το βαµβάκι. «Ως Ένωση συγκεντρώσαµε γύρω στους 3.500 τόνους, οι οποίοι έφυγαν προς τον Σιάρκο, τον Καραγιώργο και τον Κουρούδη, µε τιµές οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν τα 80 λεπτά το κιλό και ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Αυτό όπως αντιλαµβάνεστε έχει παίξει ρόλο» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «φέτος υπολογίζουµε πως το βαµβάκι θα έχει µια αύξηση της τάξης του 5% στις καλλιεργούµενες εκτάσεις».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία