BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σε ιστορικό υψηλό ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, υπό παρακολούθηση η κρίση στην Ουκρανία

Ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, φθάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών, οδηγούμενος από τις αυξήσεις στα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Εντούτοις, σε αυτές δεν ενσωματώνονται οι επιπτώσεις από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

fao_flag

2
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9 % από τον Ιανουάριο, 20,7% πάνω από το επίπεδό του πέρυσι και 3,1 μονάδες υψηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2011. Ο Δείκτης παρακολουθεί μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων εμπορεύματα.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO οδήγησε στην αύξηση, σημειώνοντας άνοδο 8,5% από τον προηγούμενο μήνα για να φτάσει σε νέο υψηλό ρεκόρ, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τα φοινικέλαια, τη σόγια και τα ηλιέλαια. Η απότομη αύξηση του δείκτη τιμών λαχανικών οφειλόταν κυρίως στη διαρκή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών, η οποία συνέπεσε με ορισμένους παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία (μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο) και τις χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική και τις ανησυχίες για χαμηλότερες εξαγωγές ηλιελαίου λόγω των διαταραχών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερος τον Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, υποστηριζόμενος από τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προμήθειες γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία, καθώς και από την επίμονη ζήτηση εισαγωγών, ειδικά από τη Βόρεια Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε 3,0% από τον προηγούμενο μήνα, λόγω της αύξησης των τιμών για χονδρόκοκκο, με τις διεθνείς τιμές αραβοσίτου να αυξάνονται κατά 5,1% , λόγω του συνδυασμού των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις συνθήκες καλλιέργειας στη Νότια Αμερική, της αβεβαιότητας για τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία και αύξηση των τιμών εξαγωγής σιταριού. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,1%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες ροές προσφοράς από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1,1%, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση για αρωματικό ρύζι από αγοραστές της Εγγύς Ασίας και την ανατίμηση των νομισμάτων ορισμένων εξαγωγέων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε 1,1% από τον Ιανουάριο, με τις διεθνείς τιμές βοείου κρέατος να φτάνουν σε νέο υψηλό ρεκόρ εν μέσω ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και περιορισμένων προμηθειών βοοειδών έτοιμα για σφαγή στη Βραζιλία και υψηλής ζήτησης για ανακατασκευή κοπαδιών στην Αυστραλία. Ενώ οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν, αυτές του κρέατος αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν, εν μέρει λόγω, αντίστοιχα, των υψηλών εξαγώγιμων προμηθειών στην Ωκεανία και των μειωμένων εισαγωγών από την Κίνα μετά το τέλος του Εαρινό Φεστιβάλ.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO υποχώρησε 1,9% εν μέσω ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη, καθώς και οι βελτιωμένες συνθήκες ανάπτυξης στη Βραζιλία.

 

«Οι ανησυχίες για τις συνθήκες των καλλιεργειών και την επαρκή διαθεσιμότητα εξαγωγών εξηγούν μόνο ένα μέρος των σημερινών παγκόσμιων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων. Μια πολύ μεγαλύτερη ώθηση για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων προέρχεται από την εξωτερική παραγωγή τροφίμων, ιδιαίτερα τους τομείς της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών», δήλωσε ο οικονομολόγος του FAO Upali Galketi Arachilage. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες τείνουν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών τροφίμων, αποθαρρύνοντάς τους να επενδύσουν και να επεκτείνουν την παραγωγή».

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μετρά τις μέσες τιμές κατά τη διάρκεια του μήνα, επομένως η ανάγνωση του Φεβρουαρίου ενσωματώνει μόνο εν μέρει τις επιπτώσεις στην αγορά που προέρχονται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού αυξάνεται το 2022

Ο FAO δημοσίευσε επίσης την τελευταία του Έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, με προκαταρκτικές προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2022. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να αυξηθεί σε 790 εκατ. τόνους, με αναμενόμενες υψηλές αποδόσεις και εκτεταμένη φύτευση στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αντισταθμίζοντας πιθανή ελαφρά μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυσμενείς επιπτώσεις των συνθηκών ξηρασίας στις καλλιέργειες σε ορισμένες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Η συγκομιδή του καλαμποκιού θα ξεκινήσει σύντομα στο Νότιο Ημισφαίριο, με την παραγωγή της Βραζιλίας να αναμένεται να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ και την παραγωγή στην Αργεντινή και τη Νότια Αφρική πάνω από τα μέσα επίπεδα.

Ο FAO έχει επίσης επικαιροποιήσει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021, η οποία είναι πλέον συνδεδεμένη σε 2 796 εκατ. τόνους, αύξηση 0,7% από το προηγούμενο έτος.

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2021/2022 φαίνεται τώρα σε 2 802 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 1,5%. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών που λήγουν το 2022 προβλέπεται να αυξηθούν ελαφρά κατά τη διάρκεια του έτους σε 836 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η αναλογία αποθεμάτων προς χρήση σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο θα διαμορφωθεί στο 29,1%, «σημαδεύοντας ένα χαμηλό οκτώ ετών, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ένα συνολικό άνετο επίπεδο προσφοράς» σύμφωνα με τον FAO.

Ο FAO αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών σε 484 εκατ. τόνους, αύξηση 0,9% σε σχέση με το επίπεδο του 2020/2021. Αυτή η πρόβλεψη δεν προϋποθέτει πιθανές επιπτώσεις από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο FAO παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα αξιολογήσει αυτές τις επιπτώσεις σε εύθετο χρόνο.

Έλλειψη παραγωγής δημητριακών σε ευάλωτες χώρες

Η παραγωγή δημητριακών στις 47 Χώρες με Χαμηλό Εισόδημα Τροφίμων Ελλειμμάτων (LIFDCs) του κόσμου αναμένεται να μειωθεί κατά 5,2% την εμπορική περίοδο 2021/2022 σε σύγκριση με το 2020/2021, λόγω συγκρούσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις καλλιέργειας και εκθέσεις για την κατάσταση των τροφίμων, που επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών και Έγκαιρης Προειδοποίησης (GIEWS) του FAO. Αυτό δείχνει αύξηση 8% στις συνολικές απαιτήσεις εισαγωγών (LIFDC) , ήτοι σε 66,6 εκατ. τόνους

Η τριμηνιαία έκθεση περιλαμβάνει ενημερώσεις για την κατάσταση στις 44 χώρες που προσδιορίζονται επί του παρόντος ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τα τρόφιμα, καθώς και πιο αναλυτικές ενημερώσεις για τις τάσεις της περιφερειακής παραγωγής δημητριακών σε όλο τον κόσμο, ενώ επισημαίνει επίσης τους κινδύνους για την παραγωγή και τις εξαγωγές καθώς και για βιοποριστικούς πόρους που σχετίζονται με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία