Σήμα ανόδου στη σόγια δίνει το USDA, συμπιέζονται τα αποθέματα σιτηρών διεθνώς
Αν και οι ποσότητες σιτηρών και καλαμποκιού που εγκλωβίζονται στις αποθήκες της Ουκρανίας λόγω του πολέμου και στης Ρωσίας λόγω της αποκλεισμένης θαλάσσιας οδού αλλά και των οικονομικών κυρώσεων, έρχονται να επιβαρύνουν τα παγκόσμια τελικά αποθέματα, οι περισσότεροι αναλυτές διαβάζουν διαφορετικά την εξίσωση. Η βασική ανησυχία έχει να κάνει με τις προοπτικές της νέας σοδειάς, αφού τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ρωσία, υπάρχουν παράμετροι που εμποδίζουν τη σπορά.
Βέβαια, η πρώτη αντίδραση των αγορών, ήταν πτωτική, με τα συμβόλαια σιταριού στο Σικάγο να «χτυπάνε» limit down, όσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια διόρθωση που κυρίως αποδίδεται στην εξασφάλιση κερδών έπειτα από το ιστορικό ράλι που σημείωσαν οι δείκτες όλο το προηγούμενο διάστημα.
Άλλωστε, είναι προφανές πως η έκθεση δεν μπορεί σε αυτήν τη φάση να διακρίνει στο σύνολό της την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, όσο μάλιστα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το κατά πόσο οι εαρινές σπορές και φροντίδες θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας όπου καθημερινά ηχούν σειρήνες πολέμου.
Από την άλλη, η έκθεση προσφέρει επιχειρήματα περαιτέρω ανόδου, ειδικά στις καλλιέργειες που μονοπωλούν το παραγωγικό ενδιαφέρον περιοχών της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η σόγια και το καλαμπόκι, αφού οι ερευνητές του USDA προχώρησαν σε μείωση των εκτιμήσεων παραγωγής εξαιτίας καιρικών δυσκολιών. Αν και πρόκειται για μια κατάσταση που οι αγορές είχαν τιμολογήσει ήδη από την προηγούμενη έκθεση, Φεβρουαρίου, η νέα συνθήκη του πολέμου μπορεί να ενθαρρύνει τους επενδυτές των εν λόγω αγορών, σε άνοιγμα νέων θέσεων ανόδου, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Στην περίπτωση του βαμβακιού, οι εκτιμήσεις του USDA έμειναν αμετάβλητες, αφήνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες του προϊόντος αυτού, μάλλον αμετάβλητους.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα έκθεση δείχνει ότι η αναλογία αποθεμάτων προς χρήση μειώνεται τόσο για το καλαμπόκι όσο και για την σόγια, με το μαλακό σιτάρι να ενισχύεται κατά μόλις 0,2%. Συγκεκριμένα, στο καλαμπόκι τα τελικά αποθέματα για το 2022 υπολογίζονται βάσει των εκτιμήσεων του USDA σε 301 εκατ. τόνους, όταν το 2019 βρίσκονταν στους 325 εκατ. τόνους, με αναλογία προς χρήση στο 25,4%.
Στην περίπτωση της σόγιας, τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζονται σε 92 εκατ. τόνους έναντι 113 εκατ. τόνους το 2019, μερικούς μήνες δηλαδή πριν ανοίξει ο υφιστάμενος κύκλος ανόδου στις παγκόσμιες αγορές αγροτικών εμπορευμάτων. Στο μαλακό σιτάρι, τα παγκόσμια αποθέματα ανέρχονται στους 281,5 εκατ. τόνους έναντι των 278 εκατ. τόνων το 2019.
Ενδιαφέρον έχει μια αποτίμηση της κατάστασης στο ενδεχόμενο που η Ουκρανία τελικά δεν καταφέρει να αναπτύξει την συνήθη αγροτική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, με βαρύ αντίκτυπο στην παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης καλαμποκιού και σιτηρών. Μια τέτοια περίπτωση θα περιόριζε στους 280 με 290 εκατ. τόνους, ενώ στους 265 εκατ. τόνους θα έπεφταν τα τελικά αποθέματα μαλακού σίτου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Kluis Commodities Advisors, εταιρεία παροχής επενδυτικών συμβουλών στις αγορές αγροτικών προϊόντων.
Αναλυτικά η έκθεση Μαρτίου του USDA αναφέρει:
Μαλακό σιτάρι
Οι προοπτικές για το 2021/22 τον Μάρτιο αφορούν σε υψηλότερη παραγωγή, μειωμένο εμπόριο και κατανάλωση και μεγαλύτερα τελικά αποθέματα. Η παγκόσμια παραγωγή αποτυπώνεται αυξημένη κυρίως λόγω της Αυστραλίας, όπου ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αποτελέσματα της περασμένης συγκομιδής κατά 2,3 εκατ. τόνους σε μια σοδειά ρεκόρ των 36,3 εκατ. τόνων. Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες εξαγωγές μειώνονται κατά 3,6 εκατ. τόνους σε 203,1 εκατ., καθώς περιορίζεται η δραστηριότητα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, που αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τις αυξήσεις για την Αυστραλία και την Ινδία. Οι εξαγωγές είναιμειωμένες για την Ουκρανία κατά 4 εκατ. τόνους σε 20,0 εκατ., ενώ η σύγκρουση στη χώρα αυτή αναμένεται να διαταράξει περαιτέρω τις εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώνονται κατά 3 εκατ. τόνους σε 32,0 εκατομμύρια καθώς η μεταφορά πλοίων αναμένεται να περιοριστεί εξαιτίας αποκλεισμών και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Κερδισμένη φαίνεται η Αυστραλία, αφού η αύξηση της παραγωγής και οι ανταγωνιστικές τιμές αναμένεται να τονώσουν της εξαγωγές της, όπως και η Ινδία για τον ίδιο λόγο.
Από την άλλη, οι εισαγωγές μειώνονται για πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου, των χωρών της ΕΕ, του Αφγανιστάν, της Αλγερίας, της Κένυας, του Πακιστάν, της Τανζανίας και της Υεμένης με βάση τη μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών σίτου της Μαύρης Θάλασσας και τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές. Το 2021/22 η παγκόσμια πρόβλεψη χρήσης μειώθηκε κατά 0,8 εκατομμύρια τόνους σε 787,3 εκατομμύρια. Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατ. τόνους σε 281,5 εκατομμύρια, λόγω των αποθεμάτων που εγκλωβίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Καλαμπόκι και κριθάρι
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αποτυπώνεται ελαφρώς υψηλότερα με αυξήσεις για την Ινδία και τη Ρωσία που αντισταθμίζονται εν μέρει από τις μειώσεις για την Αργεντινή και Νότια Αφρική. Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ινδία είναι υψηλότερη με αυξήσεις τόσο στην έκταση όσο και στην απόδοση.
Η παραγωγή καλαμποκιού Αργεντινής μειώνεται καθώς η υψηλότερη ενδεικνυόμενη έκταση χρωματίζεται από σημαντικά μειωμένες αποδόσεις.
Οι εξαγωγές καλαμποκιού αυξήθηκαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, αλλά μειώθηκαν για την Ουκρανία. Οι εισαγωγές είναι μειωμένες για την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Αυξάνονται οι εξαγωγές κριθαριού για την Αυστραλία και τον Καναδά αλλά μειώθηκε για την Ουκρανία. Τα ξένα τελικά αποθέματα καλαμποκιού είναι υψηλότερα, αντανακλώντας κυρίως αυξήσεις για την Ουκρανία, την Ινδία και τη Ρωσία που αντισταθμίζονται εν μέρει από μειώσεις για την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και το Μπαγκλαντές. Παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, στα 301,0 εκατ τόνους, μειώθηκαν κατά 1,3 εκατ. από τον προηγούμενο μήνα.
Βαμβάκι
Στον παγκόσμιο ισολογισμό βαμβακιού 2021/22, τα τελικά αποθέματα είναι 1,7 εκατ. δέματα χαμηλότερα από ό,τι ένα μήνα πριν. Η μείωση της παραγωγής κατά 300.000 δέματα ευθύνεται για μέρος αυτής της αλλαγής, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προέρχεται από τα χαμηλότερα αρχικά αποθέματα, αντανακλώντας τις ενημερωμένες εκτιμήσεις για την ινδική κατανάλωση για το 2019/20 και το 2020/21, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις ινδικές κυβερνητικές πηγές.
Η προβλεπόμενη παγκόσμια κατανάλωση για το 2021/22 είναι οριακά υψηλότερη αυτόν τον μήνα, αυξημένη κατά 111.000 δέματα, αλλά με αύξηση 1 εκατ. δεμάτων στην παγκόσμια εκτίμηση 2020/21, η προβλεπόμενη κατανάλωση του Μαρτίου
ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος αυτόν τον μήνα. Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 2,1% συγκριτικά με πέρυσι. Η παραγωγή προβλέπεται χαμηλότερη καθώς η μείωση της καλλιέργειας της Ινδίας κατά 500.000 δέματα δεν αντισταθμίζεται από μια αύξηση των 150.000 δεμάτων για το Μεξικό.