BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μειώνουν τις εκτροφές οι πτηνοτροφικές μονάδες λόγω έλλειψης ζωοτροφών

Στις μυλόπετρες της υψηλής ενεργειακής και διατροφικής δαπάνης, που καλύπτουν σχεδόν το 95% του συνολικού λειτουργικού κόστους, έχουν παγιδευτεί οι εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες και, ήδη, αρκετές, λόγω οικονομικής αδυναμίας να σηκώσουν τα έξοδα, έχουν χάσει εκτροφές, ενώ, παράλληλα, πυκνώνουν τα παράπονα για δυστοκία πρόσβασης σε ζωοτροφές και περίεργες συμπεριφορές προμηθευτών.

ptinotrofeio-2

Λεωνίδας Λιάμης

14
0

«Για την ώρα θα έλεγα ότι έχουμε μισολουκέτα. Διότι όταν συνάδελφοι στη Μακεδονία αναγκάστηκαν να χάσουν έως και δύο εκτροφές από τις αρχές του 2022, καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους, αν μη τι άλλο, μια τέτοια εξέλιξη, είναι μια μορφή λουκέτου. Σκεφτείτε ότι σε όλη τη σεζόν θα βάλουμε 5-6 εκτροφές συνολικά. Αν χάσεις τις δύο από αυτές, η ζημιά είναι τεράστια» επισημαίνει ο πτηνοτρόφος Πέτρος Σαραμούρτσης, με εκτροφή με 300.000 κοτόπουλα κρεοπαραγωγής στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Στη δυσμενή θέση να μην μπορούν να ανανεώσουν το ζωικό κεφάλαιο, όπως αναφέρει ο κ. Σαραμούρτσης, βρέθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα αρκετοί πτηνοτρόφοι στη Μακεδονία. «Τα σφαγεία, αλλά και οι εταιρείες εμπορίας κρέατος πουλερικών προσπαθούν να στηρίξουν τους παραγωγούς στις επανατοποθετήσεις νεοσσών και φυράματος, αλλά είναι και εκείνοι σε δύσκολη θέση», παραδέχεται ο συνομιλητής μας και τονίζει με εμφανή ανησυχία πως «αδυνατούμε, πλέον, να ανταποκριθούμε στα λειτουργικά κόστη. Για να καταλάβετε, αυτή τη στιγμή μόνο τα θερμαντικά κόστη, που είναι καίριας σημασίας για το πρώτο 15νθήμερο των νεοσσών, αντιπροσωπεύουν περί το 35% του κόστους. Το προπάνιο πέρυσι το αγοράζαμε 65 σέντς και τελευταία φορά φούλαρα στο 1,35 ευρώ, ενώ έχουμε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι από τον υπερδιπλασιασμό του κόστους των ζωοτροφών. Είναι εξωφρενικά τα ποσά».

Για πολύ δύσκολη περίοδο για τους πτηνοτρόφους, κάνει λόγο και ο παραγωγός Ηρακλής Μπαλαντάνης από τα Ιωάννινα. «Το κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε δύο φορές επάνω από ό,τι πλήρωνα συνήθως και βέβαια έχουμε τις μεγάλες αυξήσεις στο αέριο και στις ζωοτροφές», σημειώνει ο κ. Μπαλαντάνης. Διευκρινίζει πάντως, πως τουλάχιστον στα μέλη του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, όπου ανήκει κι ο ίδιος, «λόγω του καλού προγραμματισμού που γίνεται, τουλάχιστον έως τώρα δεν έχουν υπάρξει κρούσματα αδυναμίας επανατοποθέτησης και δεν έχουν χαθεί εκτροφές. Κάποιες καθυστερήσεις μπορεί να είχαμε αλλά αυτό είναι σύνηθες σε περιόδους πριν το Πάσχα.

Η μεσοσταθμική αύξηση στα συνολικά κόστη που συνδιαμορφώνουν τις λειτουργικές δαπάνες στην πτηνοτροφία, όπως τονίζει, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου, ξεπερνά πλέον το 50%, αλλά το χειρότερο είναι ότι τα δεδομένα αλλάζουν σε καθημερινή βάση. «Είναι δυσθεώρητα πλέον τα νούμερα και αυτό το κόστος παραγωγής αντικειμενικά δεν μπορεί να το αντέξει κανένας παραγωγός και καμία πτηνοτροφική επιχείρηση. Οι αυξήσεις που έγιναν στο τελικό προϊόν από την έναρξη του πολέμου και μετά, είναι της τάξης του 10%-12%, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση που έχει δεχθεί το κόστος παραγωγής από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις ζωοτροφές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαμαρτυρίες για επιλογή πελατών και «καπέλα» στις τιμές

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες πτηνοτρόφων αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν να βρουν ζωοτροφές, αλλά και για προμηθευτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και φέρονται να διαλέγουν πελάτες ή ακόμη να αυξάνουν τις τιμές κατά το δοκούν.

«Πέρα από το ό,τι γίνεται πόλεμος για να βρούμε ζωοτροφή, κάθε φορά όταν πάμε να φορτώσουμε ένα αυτοκίνητο με δημητριακά μας ζητάνε ένα κάτι τις πάνω από το συμφωνημένο ποσό, που είναι συνήθως από 5 έως 10 ευρώ τον τόνο, το οποίο την επόμενη φορά που θα ξαναπάμε να φορτώσουμε θα είναι τιμή βάσης», τονίζει στην Agrenda παραγωγός ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος εξηγεί επίσης ότι «αυτό συμβαίνει, διότι η ζήτηση για ζωοτροφές είναι μεγάλη, ενώ η προσφορά μικρή, οπότε έχουν πολλές επιλογές και διαλέγουν ποιον θα εξυπηρετήσουν».

Υπό το πρίσμα αυτό, πολύ κρίσιμη παράμετρος, κατά τον κ. Δημητρίου, είναι αντιμετωπιστούν παραδειγματικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και να διασφαλιστεί, για το επόμενο διάστημα, η επάρκεια της χώρας σε ζωοτροφές ώστε να σιτίζονται απρόσκοπτα τα ζώα. «Η επάρκεια με τα σημερινά δεδομένα, δυστυχώς, είναι για λίγες εβδομάδες και όταν έχεις να κάνεις με εκατομμύρια ζώα, δεν μπορείς να προγραμματίσεις σωστά. Αν δεν έχουμε ζωοτροφές, θα υπάρξει πρόβλημα στις εκτροφές και νομοτελειακά θα προκύψουν ελλείψεις και στα ράφια. Για αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ληφθούν μέτρα για να έχουμε πρόσβαση σε πρώτες ύλες και επιτέλους να ενεργοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση, που εκκρεμεί εδώ και πέντε μήνες, για ενίσχυση των ζωοτροφών» επισήμανε ο κ. Δημητρίου, για να συμπληρώσει ταυτόχρονα πως «είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν παρεμβάσεις και προς γειτονικές χώρες της Ε.Ε., ώστε συμμορφωθούν και να εξασφαλίσουν ομαλή ροή εξαγωγών, διότι είμαστε στο σημείο που είτε δεν εκτελούνται συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί για συγκεκριμένες ποσότητες, σε συγκεκριμένες τιμές και περιόδους παραδόσεων, είτε ακυρώνονται με επίκληση της έκτακτης ανάγκης, που έχει προκύψει λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία