BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Καλαμπόκι πάνω από 300 ευρώ ο τόνος ως το 2023, με 470 το σκληρό Καναδά

Κινήσεις που λίγο έως πολύ έρχονται να διαμορφώσουν γερές βάσεις στα 40 με 45 λεπτά για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι και στα 30 λεπτά για το καλαμπόκι νέας εσοδείας επιχειρούν οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες τα μεγάλα παραγωγικά κέντρα του Καναδά και της Ευρώπης αντίστοιχα.

1573705280437

Πέτρος Γκόγκος

64
6

Πάνω από τα 300 ευρώ ο τόνος ως τον Μάρτιο του 2023 γράφει το καλαμπόκι, με 470 το σκληρό του Καναδά

Αν σημειώθηκε κάτι αναπάντεχο μετά την τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) αυτό ήταν το τρόπος με τον οποίο αυτές αντέδρασαν σε μια θεωρητικά πτωτική αξιολόγηση των ισορροπιών. Με τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού να αυξάνονται κατά 5 εκατ. τόνους στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (στους 305 εκατ. τόνους έναντι των 300 εκατ. τόνων που υπολόγιζε το USDA τον περασμένο μήνα) οι αγορές στην Ευρώπη, αντέδρασαν στην ουσία τους ανοδικά με τα συμβόλαια της νέας περιόδου (Νοέμβριος 2022, Μάρτιος 2023) να σπάνε το ταβάνι των 300 ευρώ ο τόνος την Δευτέρα 11 Απριλίου. Μάλιστα, διαμορφώνεται μια συμφωνία ως προς τις τιμές που πληρώνει η φυσική αγορά και αυτές των συμβολαίων, με αρκετούς εμπόρους να προσεγγίζουν αυτήν την περίοδο αγρότες στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους κλειστά συμβόλαια αγοράς με 30 λεπτά το κιλό και ρήτρα την παράδοση όλης της αναμενόμενης σοδειάς. Σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες ποσότητες από τον τελευταίο αλωνισμό, η αγορά πληρώνει στον παραγωγό 42 λεπτά το κιλό, με την τιμή δηλαδή να έχει σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες, με το εμπόριο από εκεί και πέρα να χρεώνει αρκετά παραπάνω σε κτηνοτρόφους, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Agrenda.

Σε ό,τι αφορά πάντως στις συμφωνίες για τη νέα σοδειά, αρκετοί είναι διστακτικοί στο να προβούν σε φιξαρίσματα, πριν ακόμα ολοκληρωθεί και η περίοδος της σποράς, ωστόσο η αγωνία του εμπορίου να εξασφαλίσει από τώρα κάποιες ποσότητες, δείχνει πόσο στενά είναι τα περιθώρια και τα αποθέματα σε συνάρτηση με τη ζήτηση.

Ακόμα και 45 λεπτά το σκληρό στ’ αλώνια

Την ίδια στιγμή, στον Καναδά, καθώς οι αγρότες ετοιμάζονται να μπουν στα χωράφια για την εαρινή σπορά σκληρού σίτου και ελαιοκράμβης, η αγορά διαπραγματεύεται από σήμερα τις φορτώσεις Σεπτεμβρίου 2022 στα 472 δολάρια Καναδά ο τόνος χωρίς FOB, με την τρέχουσα τιμή να βρίσκεται στα 740 δολάρια Καναδά FOB λιμάνι τους (545 ευρώ).

Πρόκειται για ακόμα μια ένδειξη πως η αγορά θα διατηρηθεί πολύ κοντά στα σημερινά επίπεδα κατά τα ελληνικά αλώνια τον Ιούνιο. Στο μεταξύ, ανακάμπτουν και πάλι πάνω από τα 505 ευρώ ο τόνος τα FOB για τα ελληνικά σκληρά σιτάρια, με τους ελάχιστους παραγωγούς που εξακολουθούν να διατηρούν ποσότητες στα σιλό τους να ξεφορτώνονται τις τελευταίες ποσότητες με τιμές στα 47 λεπτά το κιλό, όσο παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν διατήρηση της αγοράς σε κοντινά επίπεδα με τα αλώνια. 

Την περίοδο αυτή, οι επιμελείς παραγωγοί προχωρούν σε ποτίσματα όπου οι ιδιομορφίες των χωραφιών το απαιτούν, εκτιμώντας και οι ίδιοι ότι η φετινή ισορροπία στην αγορά δικαιολογεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση της καλλιέργειας. Όλα δείχνουν ότι η νέα σοδειά θα είναι όψιμη κατά περίπου 10 ημέρες, την στιγμή που οι περισσότεροι μύλοι και έμποροι βλέπουν τα αποθέματά τους να υποχωρούν εβδομάδα την εβδομάδα, έπειτα και από το γύρισμα της αγοράς τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις οποίες η Φότζια ανέκαμψε συνολικά γράφοντας κέρδη 30 ευρώ ο τόνος περίπου.

Άνθρωποι της αγοράς με πολύ καλή γνώση των ζυμώσεων στο εμπόριο, εκτιμούν ότι τα 40 λεπτά για τα φετινά αλώνια είναι λίγα και δεν θα τους εξέπληττε άνοιγμα της αγοράς για τη νέα σοδειά κοντά ακόμα και στα 45 λεπτά το κιλό. Άλλωστε, όταν το μαλακό σιτάρι διαπραγματεύεται στα συμβόλαια της νέας σοδειάς στα 35 λεπτά, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια στην μικρότερη αγορά του σκληρού σίτου για υποχώρηση των τιμών κάτω από την ζώνη των 40 λεπτών. 

Μάλιστα, όπως εξηγεί στην Agrenda έμπειρος μυλωνάς με παρουσία στον θεσσαλικό κάμπο, την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία, η αγορά αυτήν τη στιγμή είναι διψασμένη, προερχόμενη από μια χρονιά με σημαντικά μειωμένη παραγωγή και όλοι θα σπεύσουν να φτιάξουν τα αποθέματά τους μόλις ξεκινήσει ο αλωνισμός. Στο μεταξύ, εκφράζονται ανησυχίες για την παραγωγή γειτονικών χωρών, αν και ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα κάτι στα reports που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν η αγορά. Συγκεκριμένα, Ισπανία και Βόρεια Αφρική έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή τους εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τα σιταροχώραφα τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα στην αγορά ακούγεται και για ανομβρία στον Καναδά, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία σπορών, αν και δύσκολα θα μπορούσε να επαναληφθεί η χρονιά του 2021 κατά την οποία η χώρα έχασε το 50% και πλέον της σοδειάς της.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

15-05-2022 17:33Χρήστος

Το σιτάρι και το καλαμπόκι δεν γίνεται να πουληθούν πάνω από 0'30λεπτα διότι δεν έχουν την δυνατότητα οι άνθρωποι να το πληρώσουν.. Και ταυτόχρονα να πληρώνουν και τις άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας.. Κι εγώ καλλιέργω καλαμπόκι βαμβάκι και σκληρό σιτάρι. Ξέρω πολύ καλά το κόστος λιπασμάτων και της ενέργειας που απαιτείται για ένα στρέμμα αλλά δυστυχώς δεν παύει να είμαστε άνθρωποι.

Απάντηση

12-04-2022 18:09ΤΗΕΟDOR

H εξελιξη της καλλιεργειας των σιτηρων ειναι δυσοιωνη για δευτερη συνεχόμενη χρονια.(βλέπε πόλεμο Ουκρανία και παρατεταμένη ξηρασία σε πολλές περιοχές του πλανήτη) Αρα λοιπόν ξεχάστε τα 0,40 και 0,45 λεπτά !!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-04-2022 08:57ΑΓΡΟΤΗΣ

Σταματήσατε να μοιράζεται χρήμα στους κτηνοτρόφους αρχίσατε να μοιράζεται τιμές στους αγρότες το δούλεμα καλά κραταει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-04-2022 08:57ΑΓΡΟΤΗΣ

Σταματήσατε να μοιράζεται χρήμα στους κτηνοτρόφους αρχίσατε να μοιράζεται τιμές στους αγρότες το δούλεμα καλά κραταει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία