Εύθραυστη η ισορροπία ανάμεσα στα αγροτικά εμπορεύματα και τις εισροές στο ενδεχόμενο αντιστροφής της τάσης
Το παραπάνω είναι ένα από τα πρώτα συμπεράσματα αναλυτών και συντελεστών της βιομηχανίας εισροών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο ξενοδοχείο Caravel, σε ένα τριήμερο συνέδριο υπό τον τίτλο «Farm to Fork Europe» που διοργανώνει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Βιοδιεγερτών (EBIC) και η New AG International από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου.
Ξεκινώντας τις εργασίες οι σύνεδροι επιχείρησαν την Τρίτη 21 Ιουνίου να ορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο και ο δικός τους τομέας καλείται να αναπτυχθεί παράλληλα με τις εξελίξεις που σημειώνονται στο πεδίο της αγροτικής οικονομίας. Αυτό που εντοπίζουν με τη μία, είναι το μέγεθος του ρίσκου που συνεπάγεται η υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας.
Οι πυρήνες που επιδρούν είναι οι γεωπολιτικές ισορροπίες, σε συνδυασμό με τις στοχεύσεις της Ευρώπης για μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη (και κυρίως ο ορθολογισμός που ενέχουν οι κεντρικές αποφάσεις της Κομισιόν). Όλα αυτά με φόντο έναν αυξανόμενο πληθυσμό που καταναλώνει περισσότερα τρόφιμα κατά κεφαλήν συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές αλλά και τις κλιματικές συνθήκες που αλλάζουν, οι οποίες καθιστούν την αγροτική παραγωγή πιο ακριβή και ορισμένες χρονιές ανεπαρκή ώστε να καλύψει τη ζήτηση. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, ο κλάδος των εταιρειών προϊόντων θρέψης, εντοπίζει έναν καθοριστικό ρόλο, τόσο για τα λιπάσματα, τα οποία αποκάλεσε «Βασιλιάδες» ο Μίχαελ Τάνχουμ, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, όσο και για τους βιοδιεγέρτες, για τους οποίους ο Λούκα Μπονίνι, πρόεδρος της EBIC και CEO της Hello Nature, σχολίασε ότι η υφιστάμενη κρίση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την δυναμική είσοδό τους στην αγροτική καθημερινότητα.
«Η προσέγγισή μας στην αγροτική παραγωγή πρέπει να αλλάξει» ανέφερε ο κ. Μπονίνι, τα θρεπτικά στοιχεία στο χώμα διαρκώς υποχωρούν, το νερό γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο και οι μονοκαλλιέργειες καθιστούν όλο και πιο ευάλωτη την αγροτική παραγωγή». Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο οι βιοδιεγέρτες έρχονται να συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση της κατάστασης, αφού «δίνουν ζωή στο χώμα» και συμβάλουν στην αντιμετώπιση αβιωτικών στρεσογόνων παραγόντων όπως οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία.
Υπάρχει όμως ακόμα ένας παράγοντας που ξεχωρίζει στην σημερινή συνθήκη των γεωπολιτικών εντάσεων και της κρίσης στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα. «Τέτοιο καιρό, φτάνουν στην Ευρώπη τα καράβια με τις πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων. Αυτήν την στιγμή, ακόμα και έπειτα από μια υποχώρηση, οι παραγωγοί λιπασμάτων πληρώνουν σχεδόν τριπλάσιες τιμές συγκριτικά με πέρυσι. Η κατάσταση αυτή εισάγει στην αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής ένα τεράστιο ρίσκο. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τους αγρότες. Αν ξαφνικά υπάρξει αντιστροφή της τάσης στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, οι τιμές για τα λιπάσματα δεν θα ακολουθήσουν, ακριβώς γιατί εξακολουθούν να υφίστανται οι επιπλοκές στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ούτε μετά το 2008 δεν υπήρξε αυτόματη προσαρμογή, οπότε φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αυτήν τη φορά» σχολίασε.
Σκοπός της παρατήρησης αυτής, ήταν η ανάδειξη του ρόλου της χρήσης βιοδιεγερτών, αφού θα μπορούσαν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το ρίσκο, αφού υπάρχει μια αποδέσμευση από τις βασικές πηγές εφοδιασμού πρώτων υλών που αξιοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
22-06-2022 15:12THEODOR
ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ (ΒΛΕΠΕ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ
Απάντηση