Στο κόκκινο οι δείκτες τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα, σε κόπωση η διεθνής αγορά
Το κλίμα αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και η κόπωση στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων να ανατροφοδοτούν σταθερά τους τελευταίους μήνες τη διαμόρφωση νέων υψηλών, ενεργοποίησαν μια απότομη διόρθωση των τιμών σε σιτηρά και βαμβάκι, με τους δείκτες να βρίσκονται στο κόκκινο τη Δευτέρα 27 Ιουνίου. Ο δείκτης S&P GSCI Agriculture, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στον κόσμο των επενδυτών για τις αποδόσεις των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων, υποχώρησε τον τελευταίο μήνα πάνω από 100 μονάδες, από τα υψηλά των 606 μονάδων στις 485 μονάδες το απόγευμα της Δευτέρας.
Την επερχόμενη διόρθωση στις τιμές αγροτικών εμπορευμάτων προσέγγιζε και σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda, που με αφορμή την πρωτόγνωρη διόρθωση στην αγορά βάμβακος, διέκρινε την κόπωση στις αγορές.
Οι νέες σοδειές σιτηρών στην Ευρώπη βρίσκουν πλέον το δρόμο τους για τις αγορές και τα σιλό, αποφορτίζοντας την επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατούσε τους προηγούμενους μήνες στο πεδίο της ζήτησης. Την εξίσωση επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και η ιδιαίτερα καλή σοδειά σίτου που αλωνίζεται προσεχώς στη Ρωσία.
Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια μαλακού σίτου που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2022 διαμορφώνουν τα 354 ευρώ από τα υψηλά των 438 ευρώ νωρίτερα τον Μάιο. Στα 347 ευρώ διαπραγματεύεται ο Δεκέμβριος και στα 304 ευρώ ο Σεπτέμβριος του 2023. Αυτό δείχνει ότι η αγορά γυρνά την πλάτη της στα πρόσφατα υψηλά, ψάχνοντας ωστόσο να ισορροπήσει σε επίπεδα αρκετά πάνω από εκείνα με τα οποία λειτουργούσε ως το φθινόπωρο του 2020, όταν και ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο κύκλος ανόδου.
Μάλιστα, σε περίπτωση που τελικά βρεθεί λύση ώστε να αποθέματα της Ουκρανίας βρουν το δρόμο τους για τη φυσική αγορά, τότε μια ακόμα πιο απότομη πτώση φαντάζει η πιο λογική αντίδραση.
Μεγάλη ήταν η πτώση και για το καλαμπόκι στην ευρωπαϊκή αγορά, με τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο του 2022 να διαμορφώνονται πλέον στα 303,5 ευρώ ο τόνος, από τα υψηλά των 379 ευρώ ένα μήνα πριν.
Τα μηνύματα από τη φυσική αγορά στην Ελλάδα δεν είναι διαφορετικά από την εικόνα που αποτυπώνουν και οι δείκτες στα χρηματιστήρια. Ήδη στην αγορά κριθαριού εκφράζονται κάποια σημάδια κόπωσης, με την αγορά να κινείται κατά κανόνα στα 32 λεπτά. Τα 33 λεπτά ανακοίνωσε ο Α.Σ Πλατυκάμπου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις με απευθείας συμφωνίες ανάμεσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, γράφονται και τα 35 λεπτά. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τη Βουλγαρία να ξεστοκάρει τα περσινά της καλαμπόκια τα οποία φτάνουν στην ελληνική αγορά με 35 λεπτά το κιλό, κάτι που έρχεται να χτυπήσει τη ζήτηση για το κριθάρι, ενώ παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και ο αλωνισμός στα δικά τους κριθάρια, με τη χώρα να αναμένει περί τους 600.000 τόνους, οι οποίοι προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για εξαγωγή.
Στην περίπτωση του σκληρού σίτου, τα δεδομένα της αγοράς κρύβουν μια πιθανή εξαίρεση στην γενικευμένη εικόνα πτώσης που παρατηρείται στις υπόλοιπες κατηγορίες αγροτικών εμπορευμάτων. Αυτό γιατί η παραγωγή στην Ευρώπη (Ιταλία και Ελλάδα) δείχνει πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών, ειδικά στην Ιταλία όπου προεξοφλείται μια μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 15% συγκριτικά με πέρυσι (4 εκατ. τόνοι συγκομίστηκαν το 2021) ενώ στη Βόρεια Αφρική η νέα σοδειά είναι σημαντικά πεσμένη. Από την άλλη, σε μερικούς μήνες αναμένεται η σοδειά του Καναδά, η οποία δεν εμφανίζει προβλήματα προς το παρόν και όλα δείχνουν πως ο σιτοβολώνας της Βόρειας Αμερικής θα επιστρέψει σε σοδειές άνω των 5 με 5,5 εκατ. τόνων έπειτα από το στραβοπάτημα λόγω ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών του 2021. Οι δύο παράγοντες συνδυαστικά θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια διατήρηση των τιμών κοντά στα σημερινά επίπεδα της αγοράς, ωστόσο τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου δείχνουν λίγα. Σε κάθε περίπτωση, η σοδειά του Καναδά φέτος καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παραδοσιακών πελατών από Β. Αφρική αλλά και της Ιταλίας, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί να ισορροπήσει και η κατάσταση στα αποθέματα σίτου της χώρας, τα οποία αποδεκατίστηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2021-22.
28-06-2022 10:03THEODOR
ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΣΑΙΤΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ !!!
Απάντηση28-06-2022 09:26THEODOR
ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ! Η ΕΛΙΤ ΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΙΟΥΝΙΟ ΕΩΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΑΜΗΛΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ .ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ .ΕΣΥ ΑΓΡΟΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ; ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝ/ΣΜΟ ΕΒΡΟΥ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΘΕΛΩ 0,60 ΛΕΠΤΑ. ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝ/ΣΜΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ......ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ.
Απάντηση