Σε ανοδική τροχιά η τιμή για τον Μπασμά, έπιασε τα 4,10 ευρώ το κιλό στο τρίτο χέρι
Από τη µέχρι τώρα εµπορική δραστηριότητα, όπως ανέφερε στην Agrenda ο Αµέτ Σινάν, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, οι τιµές, κατά µέσο όρο διαµορφώνονται στα 3,90 έως 4,10 ευρώ το κιλό και είναι περίπου 50 λεπτά υψηλότερες από τις τιµές των δύο πρώτων «χεριών» αντίστοιχα πέρυσι.
Από την αρχή της εβδοµάδας που ξεκίνησε µετά τα Φώτα, δειλά - δειλά άρχισαν κάποια ζυγίσµατα και σε παραγωγή Μπασµά από το τρίτο χέρι, τα οποία αναµένεται να συνεχιστούν και στις επόµενες 15-20 ηµέρες, µέχρι το τέλος του µήνα, ενώ αµέσως µετά προγραµµατίζεται να µπουν στο ζύγι και τα λεγόµενα «ούκια» από το τελευταίο τέταρτο χέρι, που είναι τα πιο ποιοτικά καπνά και τα επιζητά πολύ το εµπόριο.
«Ενδιαφέρον πάντα υπάρχει από τις µεταποιητικές για τον Μπασµά. Το πρόβληµα είναι ότι δεν µπορούµε εµείς οι παραγωγοί να πιάσουµε την τιµή που του αρµόζει», ανέφερε ο κ. Σινάν, αποφεύγοντας να προσδιορίσει σε ποιο ύψος µπαίνει ο πήχης της διεκδίκησης για το 3ο και το 4ο χέρι, για να µην προκαταλάβει τις διαπραγµατεύσεις, όπως είπε.
Συµπλήρωσε δε, πως, µέχρι στιγµής, έχουν ζυγιστεί 1.000 – 1.500 τόνοι της φετινής παραγωγής, η οποία εµπορικά θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι τον Μάρτιο µε βασικούς αγοραστές τη ΣΕΚΕ, τη Μισιριάν και τη Socotab, ενώ έπονται Γλεούδης και Ναξιάδης, µε µικρότερες προµήθειες.
Οι μεταποιητές πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη
«Στόχος των συναδέλφων είναι να διεκδικήσουµε την καλύτερη δυνατή τιµή για το προϊόν» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών νοµού Ροδόπης, τονίζοντας ότι «οι µεταποιητές πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ειδάλλως τα πράγµατα θα γίνουν ακόµη πιο δύσκολα τα επόµενα χρόνια. Η καπνοκαλλιέργεια κινδυνεύει να χαθεί εντελώς από την περιοχή, διότι πέρα από τις χαµηλές τιµές τα προηγούµενα χρόνια και το αυξηµένο κόστος παραγωγής, φέτος συν όλα τα άλλα, υπήρξε και νέο κούρεµα περίπου 25%-30% στην αξία των ιστορικών µας δικαιωµάτων».
Ήδη τα προειδοποιητικά καµπανάκια έχουν ηχήσει ανησυχητικά, όπως σηµειώνει ο ίδιος, καθώς παράτησαν το επάγγελµα περίπου 1.000 παραγωγοί, πολλοί από τους οποίους νέοι οι οποίοι µετανάστευσαν για να βρουν αλλού δουλειά. «Ο καπνός δεν αφήνει πλέον µεροκάµατο. Από τα αρχικά 6.000 µέλη, ενεργά έχουν αποµείνει γύρω στα 3.900, ενώ ανάλογη µείωση καταγράφεται και στο τονάζ του Μπασµά, µε τις ποσότητες φέτος να εκτιµώνται περί τους 4.000 τόνους από 5.300 τόνους πέρυσι», είπε ο κ. Σινάν.
21-01-2023 10:26Δημήτριος Γεωργιάδης
Μια παραγωγη που μεγάλωσε γενιές ελληνων την έχουν αφήσει στην τυχη της λες και δεν έφερνε συνάλλαγμα στη χώρα χιλιάδες οικογένειες ζουν ακόμα με τον καπνό σε μειονεκτικές περιοχες και αν δεν μπορέσουν να καλλιεργεισουν θα αναγκαστούν να μετανάστευσουν γιά να ζήσουν τις οικογένειες τους η πολιτεία επιτέλους να δώσει μια ανάσα στην καπνό παραγωγή για να μπορέσει η καλλιέργεια να μην αφανιστεί
Απάντηση