BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σταθερά βελτιώνει τη θέση του το βαμβάκι, πλεονέκτημα αγοράς τη νέα καλλιεργητική περίοδο για το καλαμπόκι

Ένας κοινός προσανατολισμός όλων των παραγωγικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βαμβακιού σε ρεαλιστικούς στόχους που μπορούν να γιγαντώσουν το οικονομικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας, καθώς και μια ευνοϊκή συγκυρία αγοράς, θεσμικού πλαισίου και επενδυτικού ενδιαφέροντος για το καλαμπόκι, κυριαρχούν στις συζητήσεις που αναπτύσσονται τελευταία στους κάμπους της Ελλάδας.

Agrothessally-Agrenda1

Πέτρος Γκόγκος, Γιώργος Κοντονής

30
1

Αποδόσεις, ορθολογικός σχεδιασμός της καλλιεργητικής δαπάνης και η σωστή εφαρμογή σύνθετων τεχνολογικών εργαλείων που έχουν μπει στην καθημερινότητα των αγροτών τα τελευταία χρόνια γίνονται ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις δύο καλλιέργειες. Η δυναμική της αγοράς ειδικά για φέτος αλλά και η προοπτική των επόμενων χρόνων δίνουν από την άλλη τις ειδοποιούς διαφορές ανάμεσα στο βαμβάκι και το καλαμπόκι, με τις δύο καλλιέργειες να μπαίνουν στο επίκεντρο μιας κατατοπιστικής ημερίδας της Agrenda που έγινε το περασμένο Σάββατο 11 Μαρτίου στο ειδικό περίπτερο της εφημερίδας στην Agrothessaly.

Με δυο λόγια, φάνηκε πως η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα αποκτά βιωσιμότητα και νόημα όταν η παραγωγή εστιάζει σε στρεμματικές αποδόσεις κοντά στα 600 κιλά και η μεταποίηση επεκτείνεται στο στάδιο της κλωστοϋφαντουργίας εντός των συνόρων με όρους ταυτότητας και προορισμό εξαγωγής την Ευρώπη. Στο καλαμπόκι, αν και όλοι οι συντελεστές της εγχώριας αγοράς συμφωνούν ότι οι εμπορικές προοπτικές για τη νέα σοδειά είναι κατώτερες των περσινών, οι τιμές φαίνεται ότι θα διατηρηθούν σε ενδιαφέροντα επίπεδα που για όσους παραγωγούς ενσωματώνουν στο πλάνο τους τις κατάλληλες ποικιλίες, πρακτικές και τεχνολογικές μεθόδους για αποδόσεις κοντά στους 2 τόνους το στρέμμα, μπορούν να εγγυηθούν ικανοποιητικές αποδοχές ακόμα και χωρίς τη συνδεδεμένη των 55 ευρώ το στρέμμα που ξεκινά φέτος.




Cotton Trails και Corn Crop, οι επικεφαλίδες και οι δύο επιμέρους συζητήσεις της ημερίδας της Agrenda, στην οποία συζήτησαν εξέχοντα στελέχη των δύο αγορών, εκπρόσωποι τραπεζών και φυσικά αγρότες. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η BASF Hellas, η Eurobank, η Eurochem, η EU-COTTON της ΔΟΒ, η Tractor GPS, η Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ, η Τράπεζα Θεσσαλίας, η F.A.S και η American Genetic.

Ο Αθανάσιος Τσούτσας, Cluster Field Crops Seeds APE/S, BASF Hellas S.A

Με 20 λεπτά αύξηση στο τελικό προϊόν γίνεται απόσβεση σε επένδυση ποιότητας

Αρκεί σε ένα τελικό προϊόν, ήτοι βαμβακερό ρούχο, μια αύξηση της τάξης των 20 λεπτών για να απορροφήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι συντελεστές της παραγωγής, από την επιλογή του σπόρου μέχρι την υποστήριξη της καλλιέργειας με τις κατάλληλες εισροές και τεχνολογίες καθώς και την πιστοποίηση της παραγωγής. Με άλλα λόγια, όπως θα υποστηρίξει στο πλαίσιο της συζήτησης Cotton Trails ο Θανάσης Τσούτσας της BASF αναφερόμενος και στις ποικιλίες Fibermax και το σύστημα πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας CSF, «οι εταιρίες θέλουν αποδείξεις και θέλουν να είναι σίγουρες για το προϊόν που θα πάρουνε, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους το marketing story που να πουν ότι αυτή την μπλούζα 10 ευρώ τη βάζω 10,20 ευρώ. Γιατί με αυτά τα 20 λεπτά στο τελικό προϊόν καλύπτει οτιδήποτε μας ζητήσουν να κάνουμε. Όμως θέλουνε αποδείξεις, φερεγγυότητα, σοβαρότητα, ιχνηλασιμότητα». «Η Ελλάδα δεν χτυπιέται εύκολα στο βαμβάκι, γιατί είναι μια μοναδική περίπτωση παραγωγικής δύναμης στην παγκόσμια αγορά. Δεν εισάγει από άλλες χώρες και το εγχώριο προϊόν εξάγεται στο 100% και γρήγορα, ενώ παράλληλα διατίθεται σε καλές τιμές και είναι και σε καλά χέρια εμπορίας. Όμως οι απαιτήσεις αλλάζουν και θα πρέπει σε αυτή την συνθήκη που έχουμε αναπτύξει όλοι μας σαν κλάδος, να την εξελίξουμε στον βαθμό που ορίζουν πλέον πιο επιτακτικά τα brands, δηλαδή οι επώνυμες αλυσίδες». Παράλληλα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ως προς τις αποδόσεις θα πει ο κ. Τσούτσας, περιγράφοντας τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να γίνει η «Αυστραλία του Βόρειου Ημισφαιρίου». «Βλέπω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στη διαχείριση της καλλιέργειας. Δηλαδή τα 400 με 450 μπορούμε να τα κάνουμε 600. Εκεί πρέπει να εστιάσει ο διάλογος και η εκπαίδευση. Έχουμε τα μέσα, υπάρχει τεχνογνωσία. Θέλουμε μόνο λίγο εκπαίδευση» θα καταλήξει.


Ο Σάββας Παχατίρογλου, Πρόεδρος Οργάνωσης Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων,  Cotton Farsala

Η χρηματιστηριακή τιμή είναι για Ινδούς και Αμερικάνους

Άλλωστε, αν η φετινή εμπορική περίοδος στο βαμβάκι άφησε μια «παρακαταθήκη» στην αντίληψη που έχουν οι παραγωγοί για το προϊόν, αυτή θα ήταν η διαπίστωση ότι «δεν πρέπει η χρηματιστηριακή τιμή να είναι αυτό που πρέπει να πληρωνόμαστε. Αυτό είναι για τον Ινδό ή τον Αμερικάνο παραγωγό» όπως εμφατικά θα παρατηρήσει ο Σάββας Παχατίρογλου, επικεφαλής της Ομάδας Παραγωγών, Cotton Farsala. «Αν η ειδική ενίσχυση βάμβακος σταματήσει, η χρηματιστηριακή τιμή θα μπορέσει να εξασφαλίσει στον παραγωγό, ότι θα συνεχίσει να παράγει αυτό το προϊόν; Απαντάω στην ερώτηση και λέω σαφώς όχι. Λένε ορισμένοι να χαμηλώσουμε το κόστος. Πώς θα χαμηλώσουμε το κόστος καλλιέργειας όταν ανταγωνιζόμαστε παραγωγούς  με 5, 10 και 20 χιλιάδες στρέμματα;» συνεχίζει ο ίδιος. «Εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε ώστε να δώσουμε μια προστιθέμενη αξία σε αυτό το προϊόν. Η ευρωπαϊκή αγορά ψάχνει» θα πει για να συμπληρώσει στο τέλος κάποιες πρακτικές που θα μπορούσαν μέχρις ενός σημείου να περιορίσουν το κόστος παραγωγής. «Μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη μέσω συλλογικών αγορών. Μπορούμε να βάλουμε κάτω και να πούμε ότι αυτές οι 5 ποικιλίες μας δίνουν έναν καλύτερο τελικό προϊόν όσον αφορά την ομοιομορφία του. Κάποιες καλλιεργητικές τεχνικές για καλύτερα αποτελέσματα αλλά και να μειώσουν το κόστος».


Ο Απόστολος Δοντάς, CEO της Selected Textiles SA

Από τα 300 εκατ. ευρώ εκκοκκισμένου και βαμβακόσπορου στα 4,5 δισ. κλωστής

Σε ένα πράγμα καταλήγει κάθε συζήτηση γύρω από το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και δεν είναι άλλο από τη μεγάλη επιστροφή της κλωστοϋφαντουργίας. Η ένταση και η συχνότητα με την οποία διατυπώνεται αυτό το δόγμα τελευταία, αφήνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου με αυτούς τους όρους και όπως φάνηκε στη συζήτηση που διοργάνωσε η Agrenda, τόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου, όσο και ο τραπεζικός κόσμος, είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.


Πολλοί ήταν οι αγρότες που στάθηκαν στο περίπτερο της Agrenda το Σάββατο 11 Μαρτίου για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή συζήτηση

«Ένα κιλό εκκοκκισμένου βάμβακος που σήμερα κάνει 2 ευρώ, αν μεταποιούταν μέσα στην χώρα, στο πιο απλό ρούχο που λέγεται μπλουζάκι, η αντιστοιχία τελικής τιμής με τα 2 ευρώ του κιλού της πρώτης ύλης είναι 1 προς 20, ενώ είναι 1 προς 40 για τα λίγο πιο σύνθετα προϊόντα. Αυτό τι σημαίνει; Αν σήμερα το αγροτικό ΑΕΠ της Θεσσαλίας μόνο από το βαμβάκι είναι στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ μαζί με τον βαμβακόσπορο, σε περίπτωση που αυτό το βαμβάκι γινόταν τελικό προϊόν μέσα στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Θα έδινε ένα αγροτικό ΑΕΠ βάμβακος της τάξεως των 4,5 δισ., θα έδινε δουλειά σε τουλάχιστον 75.000 ανθρώπους και αυτό το πράγμα θα δημιουργούσε την ανάλογη υπεραξία. Ένα μεγάλο μέρος της προστιθέμενης αξίας αυτής θα επιστρεφόταν στην καλλιέργεια. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι ενώ έχουμε πολύ σοβαρά εργαλεία ανταγωνιστικότητας στην πρωτογενή μορφή, η πολιτεία δεν έχει επενδύει και έχει απαξιώσει την υπόλοιπη αλυσίδα αξίας» θα σχολιάσει από την πλευρά του ο Απόστολος Δοντάς, επικεφαλής της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος. «Το 1990 υπήρχαν 90 νηματουργεία και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας τότε εξήγαγε το 25% του συνόλου του ΑΕΠ της μεταποίησης. Η αλήθεια είναι ότι ο σεισμός στην Τουρκία δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις αναβίωσης του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη Νότια Ευρώπη. Η επιστροφή της κλωστοϋφαντουργίας όμως, συμβαδίζει με την άριστη ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού.»

Ο Νικόλαος Θεοφιλόπουλος, SB Market Segments & Industry Experts, Supervisor, Eurobank S.A.

«Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι για να ισορροπήσει η ελληνική οικονομία χρειάζονται περίπου 80 δισ. επενδύσεων, άλλοι μιλούν και για 100 δις. Εμείς εδώ στην Eurobank επιμένουμε πως είναι μονόδρομος, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, να επενδύσουμε, να ενημερωνόμαστε. Στο αγροτικό επάνω έχει μπει πολύ τεχνολογία, έχει πολλή καινοτομία. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι και να κοιτάμε πώς θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε όλα μας τα προϊόντα σε εθνικό επίπεδο, να αποκτήσουν ταυτότητα και να ανταγωνιστούν στο διεθνές στερέωμα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νικόλας Θεοφιλόπουλος, SB Market Segments and Industry Experts, Supervisor της Eurobank, ο οποίος στη συνέχεια στάθηκε στις χρηματοδοτικές λύσεις που έχει αναπτύξει η Τράπεζα για την υποστήριξη των παραγωγών. «Υπάρχει το καινούργιο πρόγραμμα microAgry που προσφέρουμε τα δυο πρώτα χρόνια άτοκο στους ανθρώπους που θέλουνε να αναπτύξουν την επιχείρηση τους παραπάνω. Υπάρχουν συγχρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχουν συνεργασίες που έχουμε με μεγάλους κατασκευαστές μηχανημάτων, εξοπλισμού κλπ. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε και εμείς να βάλουμε το λιθαράκι και να πάμε ακόμη πιο μπροστά την καλλιέργεια» θα πει.


Ο Ιωάννης Βεβελάκης, Γενικός Διευθυντής, Eurochem Hellas S.A.

Πριμ από την ΚΑΠ και διόρθωση στις τιμές λιπασμάτων

Προσγειώνοντας τη συζήτηση σε αυτά που απασχολούν άμεσα ενόψει των εαρινών σπορών και δεδομένου του ανταγωνισμού που υφίσταται η καλλιέργεια από άλλες επιλογές με πιο ξεκάθαρη εμπορική προοπτική. Επί του θέματος, ο Γιάννης Βεβελάκης, γενικός διευθυντής της Eurochem Hellas, θα σταθεί τόσο στη διαφαινόμενη υποχώρηση των τιμών για τα λιπάσματα, όσο και στο πριμ που ξεκλειδώνει από φέτος και έρχεται να απορροφήσει το κόστος σύγχρονων και εξειδικευμένων προϊόντων θρέψης που μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την υπόθεση της παραγωγής. «Το λίπασμα είναι ένα commodity και η τιμή του εξαρτάται ξεκάθαρα από την προσφορά και από τη ζήτηση».

Η τιμή του βρίσκεται σε συσχέτιση με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων των άλλων commodities, δηλαδή του σταριού, του καλαμποκιού, της σόγιας.Εάν οι τιμές αυτών των προϊόντων είναι ανοδικές, ακολουθούν ανοδικά και οι τιμές των λιπασμάτων.

Εάν το λίπασμα ανέβει χωρίς να είναι υψηλές οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, πολύ απλά, δεν θα πουλήσει τίποτα» εξηγεί ο ίδιος. Βέβαια, πέρυσι η αγορά επιβαρύνθηκε και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Αυτή τη στιγμή λοιπόν που μιλάμε βρισκόμαστε στη φάση εξισορρόπησης. Έχουνε λειτουργήσει οι δυνάμεις της αγοράς και οι πολύ υψηλές οι τιμές που είχαν δημιουργηθεί λόγω κόστους έχουν αρχίσει και εξισορροπούνται. Είναι η εποχή της πτώσης των τιμών. Όχι της καταβαράθρωσης τους, γιατί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν ψηλά» θα υποστηρίξει.


Ο Άρης Ζαμίδης, Γενικός Διευθυντής της TractorGPS

Φανταστείτε κάποιον να ζητάει να αγοράσει handsfree δίχως να έχει smartphone

«Ο παραγωγός σήμερα νομίζει ότι θα πάρει ένα drone και θα αντικαταστήσει όλους τους ψεκασμούς. Αυτό δεν είναι πραγματικότητα» θα ξεκαθαρίσει από την πλευρά του ο Άρης Ζαμίδης της Tractor GPS, εξηγώντας ότι αν και οι λύσεις της αγροτεχνολογίας είναι πολλές και καθοριστικές για την βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος των μονάδων, προϋποθέτουν όμως μια παραγωγική κουλτούρα που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Τα τελευταία 2 3 χρόνια στον δικό μας κλάδο, στον κλάδο της αγροτεχνολογίας τα drone συζητιούνται πολύ και γι’ αυτό και η εταιρία μας αντιπροσωπεύει τα drone της XAG στην Ελλάδα.

Έρχονται όμως να τοποθετηθούν λίγο διαφορετικά από αυτό που έχει που το έχει ο παραγωγός στο μυαλό του. Ο παραγωγός σήμερα νομίζει ότι θα πάρει ένα drone και θα αντικαταστήσει όλους τους ψεκασμούς. Αυτό δεν είναι πραγματικότητα.

Σήμερα τα drone μέχρι στιγμής μπορούν να κάνουνε μερικές μερικούς ψεκασμούς με ασφαλή τρόπο.

Έτσι, οι οποίοι οι οποίοι είναι ας πούμε, εφαρμογές αποφύλλωσης, εφαρμογές ρυθμιστών ανάπτυξης. Από κει και πέρα όλα είναι μια γκρίζα ζώνη.

Τώρα γύρω τώρα από τις λύσεις υπάρχει σήμερα μία βεντάλια, μια πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε γύρω από το κομμάτι της γεωργίας ακριβείας. Πρέπει να αντιληφθούμε λίγο το κομμάτι της αγροτεχνολογίας σαν μια σειρά τεχνολογιών. Φανταστείτε, ας πούμε κάποιον να ζητάει να αγοράσει handsfree δίχως να έχει smartphone. Δεν γίνεται. Άρα λοιπόν το ένα φέρνει το άλλο».


Ο Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε, Προιστάμενος Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης  Βάμβακος

Το ανακάτεμα στις ποιότητες

Βελτιώσεις στον τρόπο διαχείρισης της πρώτης ύλης από τους εκκοκκιστές επεσήμανε στη δική του τοποθέτηση ο Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

«Είμαστε αρκετά καλύτερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια σε επίπεδο οργάνωσης και παραγωγής προϊόντος ποιότητας, αλλά ακόμα δεν έχει ωριμάσει όλο αυτό το πράγμα, για να πάμε σε καλύτερο βαμβάκι. Δηλαδή αν ένας αγρότης όπως είναι ο Σάββας, βγάζει πολύ καλό προϊόν άριστο, από 200 στρέμματα και αυτό πάει, ανακατεύεται με άλλο βαμβάκι που δεν έχει την ίδια ποιότητα και όλο αυτό το πράγμα που γίνεται ένας αχταρμάς και πηγαίνει στον εκκοκιστή. Με αυτό τον τρόπο γίνεται τυποποίηση και αποκτά το προϊόν ταυτότητα; Όχι βέβαια.»



Η άρδευση στο καλαμπόκι, το ενέχυρο της σοδειάς και το ζητούμενο των δύο τόνων απόδοση

Μεγάλο διαφαίνεται το ενδιαφέρον γύρω από την καλλιέργεια καλαμποκιού, με την συζήτηση Corn Crop να διαπιστώνει τόσο την πρόθεση αρκετών παραγωγών φέτος να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, όσο όμως και τους κινδύνους που επιφέρει η επιλογή του καλαμποκιού μόνο και μόνο για την εξασφάλιση της συνδεδεμένης. Ειδικά υβρίδια που δίνουν έως και 2 τόνους καρπό ή 11 τόνους ενσίρωμα, το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης και της αδυναμίας αντιμετώπισης των αρδευτικών αναγκών των παραγωγών μέσω Σχεδίων Βελτίωσης εξαιτίας του υπερφορτωμένου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, χρηματοδοτικά εργαλεία που με ενέχυρο την σοδειά στην αποθήκη μπορούν να υποστηρίξουν πωλήσεις στην κατάλληλη στιγμή αλλά και μια σειρά εξειδικευμένων μηχανημάτων που κόβουν από τα κοστολόγια και διευκολύνουν την παραγωγή, μονοπώλησαν στη συζήτηση.


Ο Πάτροκλος Κωστούλης, Παραγωγός από τη Χάλκη Λάρισας

Μία συνδεδεμένη και δύο κόσμοι, στην επάρκεια νερού στραμμένη η προσοχή

Να ξεκαθαρίσουν οι ιθύνοντες τι ισχύει και τί όχι αναφορικά με την συνδεδεμένη ενίσχυση των 55 ευρώ το στρέμμα ζητά από τη μεριά του ο παραγωγός καλαμποκιού Πάτροκλος Κωστούλης. 

«Είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τι ακριβώς θα γίνει, γιατί πολύς κόσμος νομίζει ότι θα πάρει αυτό το ποσό και αν δεν το πολλαπλασιάσει όπως πρέπει θα βρεθεί εκτεθειμένος στο ταμείο που λέμε.  Αυτό ανησυχεί όλο τον παραγωγικό κόσμο που χωρίς να έχουν σκεφτεί λογικά έχουν χωρίσει τον κόσμο σε 2 χάρτες. Ο χάρτης που παίρνει τα 55 ευρώ και ο χάρτης που δεν παίρνει τα 55 ευρώ. Εμείς τα κάνουμε δώρο αυτά αρκεί να μας φέρουν νερό. Αν μας φέρουν νερό, να ξέρετε ότι όλα αυτά θα εξισορροπηθούνε.  Εννοείται ότι όλοι θέλουν να τα 55 ευρώ το συνδεδεμένο κομμάτι, γιατί ο ένας και ο άλλος καλλιεργεί με τον ίδιο τρόπο και το έχει την ίδια ανάγκη», θα σημειώσει. 

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, ο Πάτροκλος Κωστούλης σημειώνει πωςδεν μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυση του σε Net Metering, αφού ο ΔΕΔΗΕ δεν έχει γραμμές διαθέσιμες, ενώ στάθηκε ξανά στη σημασία του σωστού υβριδίου και στην επάρκεια νερού.

«Στο προηγούμενο σχέδιο βελτίωσης, επειδή ήμουνα ενταγμένος και υλοποίησα το πρόγραμμα μου, είχαμε και μια επένδυση. Η Net Metering, τα γνωστά φωτοβολταικά, τα οποία θα συνδεόταν με σταθμούς. Έχω αυτή τη στιγμή ένα 100στάρι  Net Metering για να το υλοποιήσω και  μέσω των σχεδίων βελτίωσης λέω και πάλι εγκεκριμένο με 50% επιδότηση. Δεν μας αφήσουν να κουμπώσουμε το δίκτυο του ΔΕΔΗΕ γιατί δεν υπάρχουν γραμμές. Αυτό πρέπει να το τονίζετε, γιατί το να λέμε προγράμματα προγράμματα, πάμε στους μελετητές, τα φτιάχνουμε και μετά να μην μπορούμε να το υλοποιήσουμε.  Έχω προθεσμία μέχρι τον Οκτώβρη. Ο ΔΕΔΗΕ είναι αρνητικός. Δεν υπάρχουν γραμμές. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρε παιδιά εξέλιξη. [...]

Ο εκσυγχρονισμός είναι αυτός που θα μπορεί να προσφέρει από δω και πέρα περισσότερα κιλά την κάθε ποικιλία που θα μπορούσε να σπείρουμε μαζί με τις καιρικές συνθήκες. Και έπειτα οι ποικιλίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να αποφασίσουμε ποιες θα είναι αυτές σε συνεργασία με την εταιρεία FAS και στα προϊόντα τα οποία είναι αξιόλογα καλαμπόκια, τα οποία τα έχουμε δοκιμάσει τα προηγούμενα 2 χρόνια και έχουν πάει πάρα πολύ καλά. Όπως είπε ο κύριος Μιχαήλ, από 1800 έως 2 τόνους είναι οι αποδόσεις. Βέβαια αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρχει ο παράγοντας νερό. Που σημαίνει ότι η περιοχή δικιά μας έχει τεράστιο πρόβλημα με τις συνθήκες στις κλιματολογικές. Γιατί το νερό αν δεν βρέχει, δεν υπάρχει με αποτέλεσμα το καλαμπόκι να εφίσταται πρόβλημα όσον αφορά  στα κιλά και στις αποδόσεις. Και τώρα, έχοντας τα μηχανήματα τα οποία είναι υπερσύγχρονα πλέον με GPS, με μηχανήματα ακριβείας, μπορείς να πετύχεις ακόμα καλύτερες σπορές έτσι ώστε να πετύχεις το τελικό αποτέλεσμα που είναι η παραγωγή. Θεωρώ ότι σε αυτό είναι όλοι οι αγρότες, πλέον έχουν στρέψει τέλος πάντων τα βλέμματά τους στο να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους για να πετύχουν το ασφαλές αποτέλεσμα που είναι η καλύτερη απόδοση».


Ο Γιώργος Χίγκας, Πρόεδρος της ΧΙΓΚΑΣ Γ.  Α.Β.Ε.Ε  Γεωργικά Μηχανήματα και Εργαλεία

Επιστροφή στη κανονικότητα στις παραδόσεις μηχανημάτων

Από πλευράς προμήθειας μηχανημάτων, έχουμε πλέον επιστρέψει αρκετά στην κανονικότητα, θα επισημάνει από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΧΙΓΚΑΣ Γ.  Α.Β.Ε.Ε , Γιώργος Χίγκας. «Η παράδοση των μηχανημάτων πλέον γίνεται σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες που μια καινούργια παραγγελία έκανε από 8 έως και 12 μήνες παράδοσης. Τώρα έχουμε πέσει στους 3-4, ανάλογα φυσικά με το μηχάνημα, το οποίο πολλές φορές θα περίμενε κανένας ότι όσο πιο πολύπλοκο είναι ή αυτοκινούμενο και έχει συστήματα πάνω, θα καθυστερούσε παραπάνω, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και σε απλά μηχανήματα.

Σε αντίθεση δηλαδή με την με την επιστροφή στην κανονικότητα σε μεγαλύτερα μηχανήματα, υπάρχουν ακόμα κάποιοι προμηθευτές που καθυστερούν. Εμείς πάντως θα είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που θα έρθει στα επόμενα προγράμματα. Αρχής γενομένης και από τώρα μέσα στη διάρκεια της έκθεσης. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να γίνουν οι διαδικασίες γρήγορα, γιατί η ιστορία δείχνει ότι ακόμα και αν είναι πολλά υποσχόμενα αυτά που ακούγονται στην αρχή για υλοποίηση στο επόμενο 1, 2 ή και 3 μήνες. Βλέπουμε ότι στην πράξη αυτό σχεδόν διπλασιάζεται για να μην πω ότι και τριπλασιάζεται», εξήγησε ο Γιώργος Χίγκας.

Ο συνδυασμός των σωστών μηχανημάτων και των υβριδίων  είναι αυτός που σύμφωνα με την κρίση του Γιώργου Χίγκα καθορίζει την απόδοση της καλλιέργειας, ενώ η προσοχή του παραγωγού θα πρέπει να είναι στραμμένη στη συμπίεση του κόστους, αφού αυτή θα αφήσει επιπλέον χρήματα στον παραγωγό.

«Έχουμε δώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος και στην έκθεση εδώ με την  Gaspardo, τις σπαρτικές μηχανές, οι οποίες πλέον μπορούν να σπέρνουν μέχρι και με 20 km την ώρα. Και στη συνέχεια όλες οι πρακτικές που ακολουθούνται κατά την καλλιέργεια  του καλαμποκιού, για το οποίο βρίσκω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον φέτος»,  ανέφερε κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Πρόεδρος της ΧΙΓΚΑΣ Γ.  Α.Β.Ε.Ε..


Ο Βασίλης Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής της FAS

Υβρίδια για διπλή λύση, κατάλληλα για υπέρπυκνες φυτεύσεις

Υβρίδια τα οποία μπορούν να έχουν διπλή χρήση, είτε για ενσίρωμα είτε και για καρπό, τα οποία αφήνουν περιθώριο στον παραγωγό ανάλογα την εποχή και τις συγκυρίες που υπάρχουν την εκάστοτε περίοδο να αποφασίσει τι θέλει να το κάνει, προτείνει η FAS όπως εξήγησε ο Βασίλης Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας.

«Αν πάμε σε υβρίδια καλαμποκιού  που είναι για ενσιρώματα ή διπλής χρήσης να στο πω έτσι, εμείς έχουμε δύο προϊόντα σαν εταιρεία. Ένα είναι το  SNH 86 0 6 το οποίο είναι ένα πολύ ορθόφυλλο καλαμπόκι που μπαίνει σε υπέρπυκνη φύτευση με μεγάλες αποδόσεις. Έχουμε πάρει σε αγρό στα Φάρσαλα, έχουμε φτάσει σε ενσίρωμα μέχρι και 11 τόνους και σε αποδόσεις του σπυριού αγγίζουμε τους 2 τόνους το στρέμμα. Το άλλο το δεύτερο μας υβρίδιο είναι το 86 0 5 δεν είναι τόσο ορθόφύλλο όσο το άλλο, μπαίνει πιο αραιά σε φύτευση και τα 2 μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για καρπό και για ενσίρωμα. Άλλες προτάσεις υπάρχουν για δεύτερη καλλιέργεια, που είναι μικρού βιολογικού κύκλου και εκεί το υβρίδιο  το συγκεκριμένο που έχουμε το 9503 και αυτό έχει διπλή χρήση σε υπερπυκνη φύτευση», ανέλυσε ο Βασίλης Μιχαήλ.


Ο Μάνος Ρεμουντάκης, Γενικός Διευθυντής της American Genetics


Οι επιλογές για περιορισμένο νερο στο καλαμπόκι 
Στον περιορισμό των επιπτώσεων της έλλειψης νερού στις επιδόσεις της καλλιέργειας στοχεύει η καινοτομία στο γενετικό υλικό όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της American Genetics, Μάνο Ρεμουντάκης.  Όπως εξήγησε, «υπάρχουν ποικιλίες νέας τεχνολογίας, οι οποίες τι κάνουνε ουσιαστικά; Μη μπορώντας να ποτίσεις το χωράφι σου ανά 4 μέρες -όπως είπε και ο Πάτροκλος- με σταγόνα ή ξέρω εγώ με καρούλι ανά μία εβδομάδα, να μπορεί να κρατάει και να αντέχει στην ξηρασία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες».




«Από κει και πέρα, τα άλλα τα τρικάκια που λέμε είναι να βάλεις καλαμπόκια μικρότερη βιολογικού κύκλου όπως είναι το 95 0 3 της FAS ή άλλα καλαμπόκια μικρού βιολογικού κύκλου ή αναγκαστικά να πας μετά να το μαζέψεις για ενσίρωμα, όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Μιχαήλ. Δηλαδή να γλυτώσεις ένα-δυο νερά. Αυτό πάντα έχει να κάνει με το νερό. Το καλαμπόκι, θέλει νερό και φαγητό λιπάσματα, οπότε αν του κόψουν το νερό πρέπει να βρεις μια μεσοβέζικη λύση, έτσι ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να πάρει μια απόδοση που θα είναι αρκετή έτσι ώστε να του δώσει τα προς το ζην».


Ο Ιωάννης Μυλωνάς, Ερευνητής στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Χάρτης υβριδίων, αποδοτικότητας και νερών μαζί με θρέψη iCorn

Η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου είναι ο πιο οικονομικός παράγοντας για να επιτύχουμε μια αυξημένη και σταθερή παραγωγικότητα, αφού οι εισροές έχουνε πιο αυξημένο κόστος σε σχέση με την κατάλληλη επιλογή του ιδανικού υβριδίου, είπε ο Ιωάννης Μυλωνάς, ερευνητής στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Αυτή τη στιγμή από το 2017, δηλαδή και μετά επικεντρωνόμαστε  σε κάποιους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας σε ένα στρέμμα, δηλαδή, πρώτον στην επιλογή του κατάλληλου υβριδίου. Μελετάμε την προσαρμοστικότητα των εμπορικών υβριδίων που υπάρχουν ήδη, έτσι ώστε να βρούμε ποια είναι πιο σταθερά σε διάφορα περιβάλλοντα και σε συνθήκες υδατικού στρες. Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών, πρέπει τα υβρίδια που έχουμε, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εμπορικά διαθέσιμα στην Ελλάδα να έχει γίνει μια κατάταξη τους σε ότι αφορά την ανθεκτικότητα στην υδατική καταπόνηση. Άρα ένα από τα περιβάλλοντα αξιολόγησης που έχουμε είναι ένα περιβάλλον με υδατική καταπόνηση. Επίσης κοιτάμε ποια είναι τα υβρίδια που μπορούν να αποδώσουν σταθερότητα σε περισσότερες περιοχές. Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα  το iCorn οποίο έχει σχετίζεται με το κομμάτι της γεωργίας ακριβείας και συγκεκριμένα της επιφανειακής λίπανσης στο καλαμπόκι», συνεχίζει ο Ιωάννης Μυλωνάς. 

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ομοιόμορφης θρέψης, έτσι ώστε όλο το χωράφι να παράγει το ίδιο για να  υπάρχει αυξημένη και σταθερή παραγωγικότητα.


Ο Γιάννης Στεφάνου, Μελετητής στην Alpha Plan Consultants 

Θολό το τοπίο στη νέα ΚΑΠ, ανάγκη για τροποποιήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

Στις ουσιαστικές τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στον Αναπτυξιακό Νόμο ενόψει της δεύτερης πρόσκλησής του στάθηκε ο Γιάννης Στεφάνου, Μελετητής στην Alpha Plan Consultants. Όπως εξήγησε, και να γίνει 60-65% το μέγιστο ποσοστό του συνόλου της επένδυσης που αφορά την αγορά εξοπλισμού, τότε και πάλι ένας αγρότης υποχρεώνεται να γεμίσει το υπόλοιπο 30-35% του φακέλου με αποθήκες ή φυτείες που και ακριβές είναι και δεν τις χρειάζεται. 

«Αν κάποιος επιλέξει να καλύψει το υπόλοιπο ποσοστό με φυτεία, τότε μιλάμε για πολλά στρέμματα για να μπορέσει να καλύψει το 35%. Τα συμβουλευτικά συνήθως δεν είναι μέσα στο αναπτυξιακό άρα με τι θα το καλύψει; Ούτε τα global συστήματα ποιότητας είναι μέσα. Δεν μένει κάτι. Άρα μένει η αποθήκη εκτός αν πάει για καθετοποίηση. Εκεί αλλάζει το πράγμα αφού πηγαίνουμε σε μεταποίηση και λοιπά. Λοιπόν εάν είναι στο 65% και πάνω αρχίζουν οι παραγωγοί να συνδιαλλάσσονται πλέον με τον Αναπτυξιακό Νόμο».


Ο Δημήτριος Γάτος,  Γενικός Διευθυντής- Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας


Με δύο σελίδες σωστού business plan ανοίγει η στρόφιγγα των τραπεζών

Έτοιμη για παραγωγικές συζητήσεις και ουσιαστική συμβολή στην επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων κάθε παραγωγού δηλώνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε τις αγροτικές επιχειρήσεις, τα μεγάλα αγροτικά σχήματα και τους συνεταιρισμούς να διατηρήσουν την αποθήκη τους, να διατηρήσουν το απόθεμά τους και να μην αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν σε χαμηλότερες τιμές, λέει ο Δημήτριος Γάτος,  Γενικός Διευθυντής- Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. «Μπορούμε να  κάνουμε μια χρηματοδότηση ως τράπεζα, χρησιμοποιώντας το ενέχυρο της αποθήκης που έχει ο κάθε μεγάλος παραγωγός, ο μικρός παραγωγός ή  ο έμπορος, έτσι ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία του, να πουλήσει αργότερα ή στην επόμενη σεζόν και αν αυτό γίνει από τα τραπεζικά ιδρύματα, θα μπορέσει να δημιουργηθεί και μια ισορροπία τιμών. Άρα έχουμε τεχνολογία, έχουμε χρηματοδότηση που αυτή τη δουλειά την κάνουμε για να καλύψουν την τεχνολογία και να έχουμε τις αποδόσεις».



Επιπλέον, ο Δημήτρης Γάτος απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να καταρτίσουν ένα σωστό επιχειρηματικό σχέδιο και να εκμεταλλευτούν κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να καλύψουν μικρές και μεγάλες ανάγκες τους. 

«Δεν πρέπει να τρομάζουμε τους παραγωγούς, δεν απαιτεί κανείς κανένα θεόρατο business plan. Είναι τι θέλει να κάνει γιατί θέλει να το κάνει και πως θα βοηθήσει την παραγωγή του. Το όλο πλάνο μπορεί να είναι 2 σελίδες και μπορεί να το κάνει και μόνος του ή με τη χρήση του συμβούλων και να το καταθέσει. Να δηλώσει τράπεζα. Η αξιολόγηση είναι άμεση όπως και η σχετική εκταμίευση. Τώρα σημαντικό είναι ότι επιδοτείται μια δαπάνη 300 ευρώ που είναι η συμβουλευτική δαπάνη για υπηρεσίες mentoring ώστε να ασχοληθεί κάποιος σύμβουλος με τον αγρότη να προσδιορίσει την ανάγκη του, να κάνει το επιχειρηματικό σχέδιο και να τον βοηθήσει να κάνει την αίτησή του. Δηλαδή να το αναρτήσει στο enendiseis.gr , να το δει η  τράπεζα. Αυτό επιδοτείται μέχρι 300 ευρώ. δηλαδή την δαπάνη του συμβούλου, η οποία δεν την πληρώνει ο αγρότης την πληρώνει το πρόγραμμα και είναι ευέλικτο. Το πρόγραμμα είναι βέβαια 25.000 ευρώ για μικροδάνεια, είναι μικρό πρόγραμμα μεν, αλλά μπορεί να συμπληρώσει πάρα πολλές ανάγκες», θα καταλήξει ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Θεσσαλίας. 




Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η BASF Hellas, η Eurobank, η Eurochem, η EU-COTTON της ΔΟΒ, η Tractor GPS, η Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ, η Τράπεζα Θεσσαλίας, η F.A.S και η American Genetic.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2023 15:38Γιωργος

Ναι μωρε ολα καλα στην ελλαδα.αναπτυξη, ευημερια,κερδη,χρηματα στις τσεπες του κοσμου.ολα καλα!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία