Σε πτωτικό σπιράλ οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds και αποθέματα πιέζουν τιμές
Με τον Μάιο του 2023 στα 253 ευρώ ο τόνος για το μαλακό σιτάρι και τον Ιούνιο του 2023 στα 250 ευρώ ο τόνος για το καλαμπόκι, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων έγραψε απώλειες της τάξης των 4,50 ευρώ ο τόνος ενδοσυνεδριακά την Τρίτη 21 Μαρτίου, σε επίπεδα που είχαν να προσεγγιστούν από τον Νοέμβριο του 2021, περίοδο δηλαδή που το σενάριο του πολέμου στην Ουκρανία δεν περνούσε από τα μυαλά των περισσότερων.
Τα αίτια της διόρθωσης που ξεπερνά τα 10 με 15 ευρώ ο τόνος μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, αποδίδονται τόσο στα μεγάλα αποθέματα που απελευθερώνουν στις αγορές Ρώσοι και Ουκρανοί, όσο και στην απομάκρυνση των funds από τις αγορές, εξαιτίας των εξελίξεων στον τραπεζικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες στα logistics, τα σιτηρά της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει πλέον σταθερές ροές προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, ενώ η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της χώρας, απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τις «ανησυχίες» κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην εν λόγω αγορά.
Ως προς αυτό, η συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπινγκ στο Κρεμλίνο και η «συμφωνία στρατηγικής σημασίας» για την οποία έκαναν λόγο οι δύο άντρες, αποθαρρύνουν ακόμα περισσότερο αρκετά εκ των funds που είχαν εισέλθει στις αγορές σιτηρών για «επικίνδυνα στοιχήματα» όπως αξιολογούνται πλέον οι τοποθετήσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δημητριακών, εξαιτίας της υψηλής και μεταβλητότητας που διατηρούν.
Επιπλέον, τα ζητήματα ρευστότητας και οι ύστατες προσπάθειες τακτοποίησης ισολογισμών σε αρκετά επενδυτικά ιδρύματα που είχαν έκθεση τους προηγούμενους 24 μήνες στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, κόβει και αυτή τη διάθεση αλλά και την ροή χρημάτων που ως ένα βαθμό φούσκωσε τις τιμές σε πολλά προϊόντα. Με τη διόρθωση να έχει το πάνω χέρι στις αγορές σιτηρών και τις αγωνίες κάποιου χρηματοπιστωτικού σοκ να έχουν ενισχυθεί, η φυσική αγορά παρασύρεται και αυτή από το κύμα της διόρθωσης. Το σκληρό σιτάρι στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας, έχασε 20 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πλέον οι φορτώσεις γίνονται στα 410 ευρώ ο τόνος. Το καλαμπόκι στο Μπορντό φορτώνεται με 264 ευρώ ο τόνος ενώ στον Ρήνο με 273 ευρώ. Πρόκειται για απώλειες 6 ευρώ μέσα σε μια ημέρα. Το κτηνοτροφικό κριθάρι επίσης υποχωρεί στην περιοχή των 246 ευρώ ενώ το βυνοποιίσιμο έπειτα από αρκετούς μήνες, επιστρέφει σε επίπεδα κάτω των 300 ευρώ ο τόνος (295 ευρώ).
27-03-2023 17:44Αγανακτησμενος
Ποια αποθέματα πιέζουν τις τιμές ρε παρτάλια;Εσείς δεν μας τα κάνατε τσουρέκια όλο το καλοκαίρι ότι είναι 30,40 τα 100 κάτω οι παραγωγές λόγο καύσωνα και ανομβρίας;Πες πιέζουν τις τιμές τα καρτέλ και οι μαυραγορίτες κερδοσκόποι.Αλλα που να γράψετε κάτι κακό για τα αφεντικά σας....
Απάντηση23-03-2023 08:35 Χρήστος
Και άρχισαν τα παπαγαλάκια να προετοιμάζουν το έδαφος. Ρε ας πάνε και κάτω από είκοσι λεπτά τα στάρια να δούμε τι σκατά θα έχει να φάει ο κόσμος. Ημαρτον με τους καιροσκόπους ημαρτον με τους αβανταδορους των καιροσκόπων ημαρτον με τις άχρηστες κυβερνήσεις που δεν προστατεύουν τον πρωτογενή τομέα. Αλλά θα μου πεις ποιον να προστατέψουν; Ούτε τους εαυτούς τους είναι ικανοί.
Απάντηση22-03-2023 09:37Ert
Φέτος θα τα αφήσουν όλοι και δεν θα σπείρουν τίποτα από ότι φαίνεται ούτε καλαμπόκι ούτε τίποτα
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)