Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όσους ήθελαν την τιμή για το σκληρό σιτάρι να προσεγγίζει σταδιακά και μέχρι την αρχή του επόμενου αλωνισμού, την τιμή που έχει το μαλακό. Με τα συμβόλαια νέας σοδειάς μαλακού σίτου στα 270 ευρώ ο τόνος, έπειτα από την ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε στα μέσα της εβδομάδας, για αρκετούς παράγοντες της αγοράς, το σκληρό σιτάρι στα 395 ευρώ, έπειτα από την τελευταία διόρθωση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πριν τις ανακατατάξεις που έφερε η προηγούμενη διετία στις αγορές σιτηρών, λόγω της ξηρασίας Καναδά, αλλά και του ανοδικού υπερκύκλου του 2021 που κορυφώθηκε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η διαφορά ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό σιτάρι βρισκόταν εντός των 100 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις, με μια απόκλιση συν/πλην 10-20 ευρώ. Έτσι, αρκετοί θεωρούν πως ακόμα και μετά από αυτήν τη διόρθωση, με τη διαφορά στα 125 ευρώ ο τόνος, υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια διόρθωσης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως λίγες ημέρες πριν, η αγορά μαλακού σίτου βρισκόταν στην περιοχή των 255 ευρώ.
Από την άλλη, επειδή δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στα δύο εμπορεύματα και καθώς οι αγορά σιτηρών στην Ευρώπη ακολουθεί μια πορεία που παρεκκλίνει κάπως από τα θεμελιώδη της αγοράς, είναι λογικό η προσέγγιση αυτή να δείχνει προβληματική. Ενδεικτικό της ανακολουθίας που εμφανίζεται στην αγορά σκληρού σίτου, το γεγονός ότι η Φότζια, με μια εβδομάδα καθυστέρηση έρχεται να διορθώσει (υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη, λόγω εθνικής εορτής στην Ιταλία, δεν βγήκαν νέες τιμές) σε επίπεδα κάτω από αυτά που διαμόρφωσε η γαλλική αγορά (400 ευρώ ο τόνος). Στο μεταξύ, στην Γαλλία, η ανοδική αντίδραση στους περισσότερους δείκτες, ανέβασε στα 430 ευρώ την τιμή για το σκληρό σιτάρι.
Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στις αγορές, έρχονται να επικυρώσουν την εκτίμηση τηςAgrenda, ότι στον αλωνισμό του 2023, στην εγχώρια αγορά θα δοθεί «μάχη» δια την διατήρηση των τιμών πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό.