BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αποφόρτιση τιμών σίτου από Τυνησία για 100.000 τόνους στα 395 ευρώ

Ποσότητα 100.000 τόνων σκληρού σίτου, εκ των οποίων τουλάχιστον 25.000 αναλογούν στον γνωστό ιταλικό οίκο Cassilo, έκλεισε η Τυνησία τα προηγούμενα 24ώρα μέσα από κρατικό διαγωνισμό, με τιμή στα 315 με 319 δολάρια ο τόνος για παράδοση σε λιμάνι της χώρας, που αντιστοιχεί σε 355 ευρώ FOB και 310 με 315 ευρώ τιμή αποθήκης.

gettyimages-172545739

Πέτρος Γκόγκος

6
0

Διαγωνισμός αποφόρτισης τιμών σκληρού σίτου από Τυνησία για 100.000 τόνους στα 395 ευρώ λιμάνι τους

Το ρεπορτάζ θέλει τις ποιότητες που πωλήθηκαν να αφορούν σε «70άρια σκληρά» δηλαδή πρώτης ποιότητας σκληρό σίτο με 70% υαλώδη, που αυτήν τη στιγμή, μόνο ο Καναδάς και η Τουρκία διαθέτουν, κάτι που με δεδομένη και την εμπλοκή Cassilo, δείχνει μάλλον την Τουρκία, αφού ο Καναδάς δεν πουλάει τόσο χαμηλά.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να αποφορτίσει αν όχι πιέσει κι άλλο τις τιμές για τα σκληρά σιτάρια της Ευρώπης. Ήδη στην Ελλάδα, η τιμή παραγωγού έχει χάσει τα 30 λεπτά το κιλό, με τις τελευταίες προσφορές εμπόρων σε παραγωγούς να κυμαίνονται στα 28 με 29 λεπτά το κιλό. Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει δεκτές τέτοιες τιμές για τα εγχώρια σκληρά σιτάρια, τα οποία ωστόσο δυσκολεύονται στο εξαγωγικό κομμάτι λόγω της ποιοτικής ανομοιογένειας που χαρακτηρίζει τη φετινή παραγωγή. Στο μεταξύ, τα ελληνικά FOB έχουν υποχωρήσει στα 320 ευρώ ο τόνος από τα 350 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Αναλυτές δεν αποκλείουν η υποχώρηση αυτή, να περάσει και στην επόμενη λίστα τιμών της Φότζια, η οποία άλλωστε ήδη βρίσκεται στα 375 ευρώ ο τόνος για τη δεύτερη ποιοτική κατηγορία έπειτα από απώλειες 15 ευρώ ο τόνος την περασμένη εβδομάδα, με την πρώτη ποιότητα να χάνει τότε 5 ευρώ ο τόνος διαμορφώνοντας τα 395 ευρώ.

Ο τελευταίος διαγωνισμός της Τυνησίας, τον περασμένο Αύγουστο ήταν στα 420 δολάρια C&F, ενώ στις αρχές Αυγούστου, η Αλγερία είχε ακυρώσει διαγωνισμό για 50.000 τόνους αξιολογώντας τις τιμές τότε ως πολύ υψηλές.

Μένει να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο Καναδάς σε αυτήν τη συνθήκη της αγοράς, αφού οι παράγοντες της αγοράς που δραστηριοποιούνται εκεί, έχουν ποντάρει σε ένα ανοδικό γύρισμα της αγοράς, το οποίο ωστόσο, όχι μόνο δεν φάνηκε, αλλά δείχνει να αποκτά την αντίθετη κατεύθυνση. Αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι τιμές του Καναδά δεν διευκολύνουν τον εφοδιασμό τους, μιας και το ακριβό δολάριο και τα περιορισμένα συναλλακτικά αποθέματα τους, δεν τους επιτρέπουν να ακολουθήσουν τις τιμές των Καναδών.

Από την άλλη, στις ευρωπαϊκές αγορές, το μομέντουμ συνοψίζεται στο «no pressure», δηλαδή, καμία πίεση από πλευράς αγοραστών να αγοράσουν, με τους περισσότερους μύλους και βιομηχανίες ζυμαρικών, να είναι προς το παρόν καλυμμένες ως προς τις ανάγκες τους για πρώτη ύλη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία