BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ζήτηση στα χαμηλά του εύρους το βαμβάκι, στα 66 λεπτά το εγχώριο

Η αγορά βάμβακος ξεκίνησε την εβδομάδα από τα 84,5 σεντς η λίμπρα και τα 63 έως 66 λεπτά το κιλό για το σύσπορο, έπειτα από ένα σφυροκόπημα δέκα ημερών στην χρηματιστηριακή τιμή, με τις πρώτες ωστόσο κινήσεις στη Νέα Υόρκη, να δείχνουν πως η πτωτική μεταβλητότητα εξακολουθεί να υφίσταται.

22-35_pin_61

6
1

Βρίσκει ζήτηση στα χαμηλά του εύρους το βαμβάκι, στα 66 λεπτά αντιδρά το εγχώριο

Το πρόβλημα έγκειται στην κατανάλωση και προφανώς στο γεωπολιτικό κλίμα το οποίο από τη μία βάζει ξανά φωτιά στις τιμές της ενέργειας, από την άλλη εντείνει την αγωνία γύρω από την κατανάλωση.

Το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου, η Νέα Υόρκη ξεκίνησε γράφοντας ενδοσυνεδριακά πτώση 1% στην τιμή, με την αγορά πάντως για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να διατηρείται στο εύρος των 82 έως 87 σεντς η λίμπρα. Ειδικότερα, το χρηματιστήριο βάμβακος ενώ ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε πάνω από τα 85 σεντς τη Δευτέρα, έκλεισε τελικά με πτώση πάνω από 1 σεντ. Καθώς ο μήνας κλείνει αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Η πτώση του δολαρίου και η άνοδος των χρηματιστηρίων μετοχών απέτρεψαν μεγαλύτερη πτώση. 

Την περασμένη εβδομάδα, νέες πιέσεις έφερε η χρηµατιστηριακή διόρθωση στην τιµή του σύσπορου βάµβακος, µε τα εγχώρια εκκοκκιστήρια να πληρώνουν από 60 έως 62 λεπτά και επιπλέον έως 10 λεπτά πριµ το κιλό στους παραγωγούς, σε ένα εµπορικό περιβάλλον µάλλον δυσοίωνο για την αµερικάνικη σοδειά, µε ό,τι µπορεί αυτό να συνεπάγεται για τις διεθνείς τιµές.

Η µικρή σοδειά βάµβακος των ΗΠΑ, από παράγοντας ανόδου έχει µετατραπεί σε παράγοντα συγκράτησης των τιµών ώστε να µην διασπάσουν τις αντιστάσεις στα χαµηλά του εύρους, κάτι που θα έφερνε ένα εντελώς νέο τοπίο στην αγορά βάµβακος.

Η υποχώρηση που έγραψαν οι χρηµατιστηριακές τιµές προς τα χαµηλά του εύρους, ενεργοποίησαν κάπως την ζήτηση από τα κλωστήρια και έτσι αν και την περασµένη εβδοµάδα το ταµπλό στη Νέα Υόρκη έγραψε ακόµα και 81 σεντς ενδοσυνεδριακά, η τιµή για τα συµβόλαια βάµβακος ∆εκεµβρίου 2023 αντέδρασε γρήγορα.

Ισχυρό επίπεδο αντίστασης των τιµών τα 82 σεντς

Όλοι οι αναλυτές συµφωνούν ότι τα 82 σεντς ανά λίµπρα είναι ένα ισχυρό επίπεδο αντίστασης των τιµών. Σε περίπτωση που χαθεί το επίπεδο, τα επόµενα στηρίγµατα είναι τα 78 και 79 σεντς ανά λίµπρα, σηµεία στα οποία, αν βρεθεί η αγορά, τότε φαίνεται πως οι ελληνικές τιµές θα µπορούσαν να χάσουν τη βάση των 60 λεπτών το κιλό.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιµούν πως οι τιµές δεν θα φτάσουν τόσο χαµηλά. Εκτός του ότι ήδη η φυσική αγορά ξεκίνησε να ενεργοποιείται και τα κλωστήρια κλείνουν παραγγελίες για άµεσες ανάγκες τους, το κόστος αποθήκευσης είναι υψηλό και αποτιµάται στις τιµές των συµβολαίων Μαρτίου, Μαΐου και Ιουλίου που φτάνουν µέχρι τα 86 σεντς η λίµπρα. Φυσικά το διεθνές περιβάλλον είναι ακόµα πιο ρευστό συγκριτικά µε µερικές εβδοµάδες πριν, µετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, µια εξέλιξη που προβληµατίζει κάθε δραστήριο εµπλεκόµενο σε σχεδόν όλους τους τοµείς της οικονοµίας, παγκοσµίως.

Ακόµα µικρότερη κατά 2% η σοδειά των ΗΠΑ

Με αναφορές για ελαφρώς µειωµένα τελικά αποθέµατα στις ΗΠΑ, έπειτα από ένα ψαλίδισµα κατά 2% των προηγούµενων εκτιµήσεων παραγωγής, η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA έρχεται να στηρίξει κάπως την αγορά βάµβακος. Σε παγκόσµιο επίπεδο, η έκθεση Οκτωβρίου του USDA, δεν αποτυπώνει σηµαντικές αλλαγές, αφού µια αυξηµένη παραγωγή στη Βραζιλία, έρχεται να περιορίσει τον όποιον αντίκτυπο από την περιορισµένη παραγωγή στον υπόλοιπο κόσµο πλην των ΗΠΑ. Στη δε περίπτωση της Ευρώπης, τα στοιχεία δείχνουν µια οριακή µείωση της συνολικής παραγωγής, από 1,25 εκατ. δέµατα σε 1,13 εκατ. δέµατα, ενώ τα τελικά αποθέµατα, περιορίζονται από 0,35 εκατ. δέµατα, σε 0,29 εκατ. δέµατα.

Η παραγωγή των ΗΠΑ αναµένεται ότι θα είναι πλέον 12,2 εκατ. δέµατα, µε τα τελικά αποθέµατα της χώρας, να χάνουν 200.000 δέµατα, κάτι που έρχεται να κόψει λίγη από την πίεση στη φυσική αγορά. Ωστόσο, η µέση τιµή περιόδου στα 80 σεντς ανά λίµπρα, την οποία δίνει το USDA απέχει κατά 4,8 σεντς έναντι της τελικής µέσης τιµής µε την οποία έκλεισε η προηγούµενη εµπορική περίοδος 2022-2023.

Απουσιάζουν οι Τούρκοι από την αγορά, ψάχνουν αλλά δεν έχουν συνάλλαγµα οι Αιγύπτιοι

Βασική πρόκληση για την ελληνική σοδειά βάµβακος, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι η απουσία των τουρκικών κλωστηρίων. Τα εν λόγω κλωστήρια έχουν ακόµα στοκ, µε τα οποία καλύπτονται και αγοράζουν κυρίως την τοπική παραγωγή σε εξευτελιστικές τιµές, ενώ επιβεβαιώνεται πως η κατανάλωση ίνας στο σύνολο της θα είναι µικρότερη ίσως κατά 1.1 εκατ. τόνους.

Ο βασικός λόγος είναι η οικονοµική κρίση στην Ευρώπη - Γερµανία, όπου η Τουρκία παραδοσιακά εξάγει τα προϊόντα της. Η Αιγυπτιακή αγορά, η οποία είναι η δεύτερη µεγαλύτερη χώρα εισαγωγέας για το ελληνικό βαµβάκι δείχνει να έχει µια δυναµική. Η εσωτερική παραγωγή του µακρόινου βαµβακιού θα µειωθεί σηµαντικά, ίσως προς τους 60.000 τόνους.

Παράλληλα, τα κλωστήριά τους φαίνεται να επεκτείνονται, εποµένως και θα έχουν κάποιες ανάγκες για εισαγωγή. Το πρόβληµα που υπάρχει, όµως, παραµένει το χρηµατοοικονοµικό κοµµάτι.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία