Πέφτει στα 59 λεπτά η τιμή στο σύσπορο, σε πτωτικό σπιράλ η αγορά διεθνώς
Η πτώση αυτή έχει ρίξει την τιμή βάσης για το εγχώριο σύσπορο κάτω από τα 60 λεπτά το κιλό, με τα υψηλά του εύρους να είναι τα 59 λεπτά που πληρώνει η Βιολάρ για παράδοση στο εκκοκκιστήριο, ενώ 57 λεπτά έχουν ανακοινώσει οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σημειώνεται ότι η τιμή μαζί μετα πριμ ποιότητας μπορεί να αγγίξει μέχρι τα 65 με 67 λεπτά το κιλό, σε μια πτώση που αγγίζει το 13% σε σύγκριση με τις τιμές που ίσχυαν πριν από περίπου έναν μήνα, όταν τα πολύ ποιοτικά βαμβάκια πληρώνονταν με έως και 74-75 λεπτά.
Οι αναλυτές στην αγορά βάμβακος δείχνουν προβληματισμένοι, κυρίως γιατί η αγορά έγραψε απώλειες κοντά στα 10 σεντς, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Wall Street και οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονταν σε ένα επταήμερο ανοδικό σερί μέχρι και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Η πτώση στην χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος λοιπόν, δείχνει να είναι συνδεδεμένη με τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς σε αντίθεση με τα μοτίβα που είχαν αναπτυχθεί την προηγούμενη τριετία, κατά την οποία το θετικό μομέντουμ στα χρηματιστήρια ωθούσε διαρκώς και τις τιμές βάμβακος.
Η ζήτηση από τα κλωστήρια συνεχίζει να είναι μικρή, με την αγορά να καλείται να διαχειριστεί και την πίεση της συγκομιδής. Από την άλλη, οι εκτιμήσεις της ICAC, της διεθνούς ομοσπονδίας βάμβακος, αναφέρουν ότι η πτώση της κατανάλωσης είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, τα τελικά αποθέματα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 10%, σε ιστορικά υψηλά και πιο συγκεκριμένα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 83 ετών. Για όσο καιρό η πραγματική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις ύφεσης, η αγορά βάμβακος φαίνεται πως δυσκολεύεται να βρει ουσιαστικά στηρίγματα ώστε να κρατήσει το εύρος τιμών άνω των 80 σεντς γύρω από το οποίο περιστρεφόταν εδώ και 12 μήνες. Η ευκολία με την οποία έσπασαν οι τεχνητές αντιστάσεις των 78 και 76 σεντς δείχνουν πως η φυσική αγορά αναζητά ένα νέο εύρος τιμών και μένει να φανεί αν αυτό θα είναι πάνω από τα 75 σεντς (75-80) ή κάτω από αυτά (70-75). Πάντως, οι Αμερικανοί παραγωγοί φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν στις αποθήκες τους φυσικό προϊόν, αφού το κόστος αποθήκευσης σε μια πτωτική αγορά, δύσκολα μπορεί να αποσβεστεί, κάτι που θα μπορούσε στην πράξη να εντείνει τις επόμενες εβδομάδες το φαινόμενο της πίεσης της συγκομιδής.
Μια ακόμα εξέλιξη με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή τιμή και ιδίως στην τιμή του αμερικάνικου βαμβακιού, έχει να κάνει με τις συζητήσεις μεταξύ Ινδίας και Βραζιλίας για μια συμφωνία που προβλέπει τη δυνατότητα εξαγωγής στην Ινδία 100.000 τόνων εκκοκκισμένου βαμβακιού χωρίς δασμούς. Οι δασμοί σήμερα, διαμορφώνονται στο 11% της αξίας του βαμβακιού, κάτι που σημαίνει πως αν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα αλλάξουν αισθητά τα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο βαμβακιού.
10-11-2023 11:35Σάκης
Το κράτος αν δεν στηρίξει το βαμβάκι , θα τελειώσει κ δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο . Το μόνο αγροτικό προιον που δεν πήρε ενίσχυση λόγω κορονοϊού κ πτώσης της τιμής . Καλλιεργούμε με 1.90e το πετρέλαιο , τα φάρμακα εκτοξεύτηκαν , η τιμή στα τάρταρα . Ποτε θα μας ενισχύσουν ;
Απάντηση09-11-2023 17:50Κουτσιδης
Άντε γαμηθειτε ρε αρχιδια,,,ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΠΟΥΣΤΑΡΑΔΕΣ,,,
Απάντηση