BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Mε το μήνα τα τιμολόγια στο πρόβειο μέχρι τη νέα συμφωνία στο Λιβάδι

Σε μια καλή συμφωνία στο Λιβάδι Ολύμπου και τους συνεταιρισμένους αιγοπροβατοτρόφους της Ελασσόνας προσβλέπει ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας ως μια αποφασιστική κίνηση βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών.

Proveio-gala

Πέτρος Γκόγκος

39
9

Μήνα με το μήνα τα τιμολόγια στο πρόβειο μέχρι να ανακοινωθεί η νέα συμφωνία στο Λιβάδι Ελασσόνας 

Το διακύβευμα δεν έγκειται μόνο στην συγκράτηση των τιμών παραγωγού για το πρόβειο και το γίδινο γάλα σε αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα αλλά και σε κάτι που θα έχει διάρκεια, ενδεχομένως και μεγαλύτερη της επερχόμενης γαλακτοκομικής περιόδου. Άλλωστε, ήδη γίνονται παραδόσεις πρόβειου γάλακτος με τιμή 1,65 ευρώ το κιλό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ο οποίος ωστόσο κινείται μήνα με το μήνα, συντηρώντας κατ’ ουσία την περυσινή συμφωνία με την Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέχρι το τέλος του έτους..

 Αυτήν τη φορά, με εξαίρεση την τιμή των 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 1,00 ευρώ για γίδινο γάλα που ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα μήνα η ΕΑΣ Ιωαννίνων για ποσότητα γάλακτος 2.000 τόνων, δεν υπάρχουν συμφωνίες για τη νέα περίοδο.

 Οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει αισθητά, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στη βούληση της γαλακτοβιομηχανίας να «χαμηλώσει» κάπως τον πήχη των τιμών.

 Σε μια κίνηση ενδυνάμωσης της διαπραγματευτικής θέσης τους, οι αιγοπροβατοτρόφοι στο Λιβάδι Ολύμπου ένωσαν τις δυνάμεις τους. Έτσι, εκτός από την ανοιχτή γραμμή που διατηρούν με τη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος (παραλήπτη της περυσινής παραγωγής) αυτές τις ημέρες έχουν ανοίξει συζητήσεις με δύο ακόμα ενδιαφερόμενους, τον Μπίζιο και τον Κολιό, για μια ποσότητα γάλακτος που ξεπερνά τα 6 εκατ. κιλά.

 Ουσιαστικά τα τρία συλλογικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ένωσαν τις παραγωγές τους. Συγκεκριμένα, ο συνεταιρισμός Βοσκός με παραγωγή 1,2 εκατ. κιλά (αυτοδιαχειρίζεται κάτι λιγότερο από τα μισά), οι Φάρμες Λιβαδίου με λίγο πάνω από 4 εκατ. κιλά  και μια Ομάδα Παραγωγών με 10 μέλη και ετήσιο τονάζ 1 εκατ. κιλά προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια τιμή ίδια ή και καλύτερη από τα 1,65 ευρώ που είχαν πληρωθεί τον περασμένο χρόνο. Το δέλεαρ είναι η μεγάλη ποσότητα υψηλής ποιότητας γάλακτος που συγκεντρώνεται από μια συγκεκριμένη ορεινή ζώνη.

 Υπάρχει θετική ανταπόκριση από τουλάχιστον έναν εκ των τριών διεκδικητών της παραπάνω ποσότητας πρόβειου γάλακτος και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία που θα καλύπτει όλη την γαλακτοκομική περίοδο.

Λέγεται πάντως ότι στις αρχές Οκτωβρίου, συγκεκριμένη μεταποιτική μονάδα είχε γ προτείνει τη σύναψη συμφωνίας με 1,80 ευρώ το κιλό στο πρόβειο για την αποσύρει λίγο αργότερα επικαλούμενη αντιστροφή του κλίματος στην αγορά.

Η περίπτωση του Λιβαδίου αποτελεί τη μια από τις δύο περιπτώσεις συλλογικών σχημάτων που που θα δώσουν τον τόνο και το εύρος των τιμών στη διάρκεια της νέας χρονιάς.

 Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι εμπλεκόμενοι στη ζώνη γάλακτος και τις διαπραγματεύσεις του συνεταιρισμού Γάλα Ελάςς με τους συνομιλητές του. Σημειώνεται ότι από πέρυσι το εν λόγω συνεταιριστικό σχήμα που συγκεντρώνει 8 εκατ. κιλά πρόβειο και 1,1 εκατ. κιλά γίδινο γάλα από 112 κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας, είχε μοιράσει την παραγωγή σε τέσσερις βιομηχανίες, μια εκ των οποίων ήταν η Ήπειρος, η οποία εισήλθε για πρώτη φορά στη ζώνη της Θεσσαλίας. Οι άλλες δύο ήταν η Μπίζιος και η Lactalis.

 Τον ανταγωνισμό της γαλακτοβιομηχανίας, τουλάχιστον σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, αυξάνει και το γεγονός ότι στη Θεσσαλία έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρους του ζωικού κεφαλαίου, με τις καταγραφές του ΕΛΓΑ να τοποθετούν τον αριθμό των χαμένων αιγοπροβάτων λίγο πάνω από τις 75.000.

 Το νούμερο αυτό αναλογεί σε αρκετά πάνω από 10 εκατ. κιλά γάλακτος, όγκος καθοριστικός που ενισχύει σημαντικά τη θέση των παραγωγών που είναι σε θέση να εγγυηθούν ποσότητα και ποιότητα πρώτης ύλης. Από την άλλη, με εξαίρεση ίσως το καλαμπόκι και το κτηνοτροφικό κριθάρι, λίγα έχουν αλλάξει ως προς τα εξοδολόγια των μονάδων, αφού το τριφύλλι φτάνει στους στάβλους κοντά στα 40 λεπτά το κιλό. Στα υψηλά του εύρους τιμών παραμένει η σόγια, ενώ και το θέμα της ακριβής ενέργειας επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά δεδομένα για τις περισσότερες αιγοπροβατοτροφικές μονάδες.

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

23-11-2023 14:48THEODOR

Συμφωνοι ...να μείνει η τιμή του γάλακτος εκεί που είναι ....αλλα με εμάς τους παραγωγούς κριθαριού και καλαμποκιού που οι τιμές εχουν εξεφτελιστεί νοιάζεται κανείς ....ΟΧΙ ......αρα λοιπόν ο καθένας τον πισινό του να φυλάει !!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

23-11-2023 11:25Giannis

Ακόμη δεν βρήκαν το κουμπί για να πληρωθεί το πετρέλαιο.η Αμάλθεια χάθηκε και αυτή.

Απάντηση

23-11-2023 09:19maria

Καλημέρα σας , μπορεί κάποιος συνάδελφος να μου αναφέρει τιμή παραγωγού ( μεμονωμένου ) για το μήνα Οκτώβριο ,ή πάνω κάτω τι μέλλει γενέσθαι φέτος ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

23-11-2023 08:17Ενας

Ααασ θα σας μαλώσω σήμερα δεν έχει καμία πληρωμή γιατί γιατί

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία