BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Στασιμότητα στην αγορά σκληρού σίτου στήνει παιχνίδι πτώσης τιμών

Σε συνθήκη απόλυτης στασιμότητας βρίσκονται οι τιμές σκληρού σίτου στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο παράλληλα οι τιμές στα λιμάνια του Βόρειου Ατλαντικού κινούνται σε μια δυσαρμονία σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες ξεφορτώνουν τα καράβια στους μεγάλους εισαγωγείς της Βόρειας Αφρικής.

22-35_pin_67

Πέτρος Γκόγκος

16
2

Στην ελληνική αγορά, η τιμή εξαγωγής, FOB σε ελληνικό λιμάνι, φαίνεται να βρίσκει κοινό στα 340 ευρώ ο τόνος για τις καλές ποιότητες, επίπεδο που επιτρέπει τιμή παραγωγού μεταξύ των 30 και 32 λεπτών το κιλό.

Η Φότζια βρίσκεται στα 380 με 385 ευρώ ο τόνος από τις 25 Οκτωβρίου, δηλαδή εδώ και οχτώ εβδομάδες, με την τελευταία προσαρμογή, να ήταν της τάξης των 3 ευρώ ο τόνος, όπως αποτυπώνεται στη λίστα που είχε δημοσιευθεί στις 18 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές FOB του Καναδά υποχωρούν ελαφρώς, ενώ των ΗΠΑ δείχνουν να ενισχύονται. Οι τελευταίες τιμές FOB Καναδά διαμορφώνονται στα 379,75 ευρώ ο τόνος, ενώ το σκληρό των ΗΠΑ φορτώνεται με τιμές στα 426 ευρώ ο τόνος.

Ωστόσο, ο τελευταίος διαγωνισμός της Τυνησίας οριακά ξεπέρασε τα 400 ευρώ ο τόνος, τιμή ακόμα πιο απογοητευτική από τα 435 ευρώ ο τόνος για υψηλής ποιότητας σκληρό σιτάρια, με τα οποία έκλεισε διαγωνισμός της Αλγερίας πριν από δύο εβδομάδες, με χώρες προέλευσης το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές, είναι τιμές CIF, δηλαδή αφορούν παράδοση στο λιμάνι του αγοραστή. Η τελευταία πράξη, της Τυνησίας, αφορά σε ποσότητα 75.000 τόνων σκληρού σίτου, με τιμή CIF στα 437 δολάρια ο τόνος, με την Viterra να κερδίζει στον διαγωνισμό, ωστόσο απ’ ότι φαίνεται η ποσότητα δεν θα καλυφθεί με καναδέζικα ούτε αμερικάνικα σκληρά σιτάρια, κάτι που μαρτυρά ίσως μια διακριτική πλην όμως επίμονη παρουσία της Τουρκίας.

 

Υψηλότερη παραγωγή, μειωμένα αποθέματα

Οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά σιταριού το 2023-2024, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του USDA, αφορούν υψηλότερη παραγωγή, κατανάλωση και εμπόριο και ελαφρά μειωμένα αποθέματα. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί στους 783,0 εκατ. τόνους (+1,0 εκατ. τόνους από την εκτίμηση Νοεμβρίου), με μεγαλύτερες συγκομιδές για την Αυστραλία και τον Καναδά, αντισταθμίζοντας τη χαμηλή βραζιλιάνικη παραγωγή (-1,0 εκατ. τόνους σε 8,4 εκατ. τόνους) που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, το εμπόριο εκτιμάται σε 207,2 εκατ. τόνους λόγω ενισχυμένων εξαγωγών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ουκρανία. Η κατανάλωση προβλέπεται ενισχυμένη σε 794,7 (+1,8 εκατ. τόνους) λόγω υψηλότερης χρήσης ζωοτροφών σε σπόρους, τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα για την Κίνα. Τα αποθέματα εκτιμώνται σε 258,2 εκατ. τόνους (-0,5 εκατ. τόνους), με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να εκτιμάται οριακά χαμηλότερα σε 32,49% (από 32,63%). Με βάση τα παραπάνω, η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης αναμένεται να επιδράσει θετικά στην τιμή του, όπως και το χαμηλό επίπεδο της τιμής του βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξημένες εξαγωγές της Αργεντινής (υποτίμηση του νομίσματος) και οι προσδοκίες για ενίσχυση των ρωσικών καλλιεργειών σιταριού το επόμενο έτος, πιθανά να περιορίσουν την ανοδική πορεία στην τιμή του μεσοπρόθεσμα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2023 18:34THEODOR

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα φτάσαμε να κατευθύνει τον αγροτικό κόσμο ενας Πανάγος με μια βρωμοφυλλάδα και με ενα αρθρο!!!! Αλλα τετοιοι είμαστε καλά μας κάνει!!!!

Απάντηση

27-12-2023 10:48Μάριος

Αρχίσατε από Δεκέμβριο 23 να διαμορφώνεται κλίμα για πτώση τιμών. Φαντάζομαι τον Μάιο το θα γράφετε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία