BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Συνέχεια ανόδου για την τιμή σκληρού σίτου, δυναμώνει η ζήτηση για μέτριες ποιότητες

Νέα κέρδη σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες γράφει η τιμή σκληρού σίτου στη Φότζια, με τα υψηλά του εύρους να προσεγγίζουν πλέον τα 400 ευρώ ο τόνος, όσο περιορίζονται οι εμπορικοί δρόμοι για τη μεταφορά ποσοτήτων από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Sitari-agora-site_17-01-24

Πέτρος Γκόγκος

23
3

Οι τελευταίες τιμές, που ανακοινώθηκαν στο εμπορικό κέντρο της Φότζια την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, τοποθετούν την πρώτη ποιοτική κατηγορία σκληρού σίτου με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% στα 390 με 395 ευρώ ο τόνος, γράφοντας κέρδη 5 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα. Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τη δεύτερη ποιοτική κατηγορία με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%, όπου καταγράφονται κέρδη 10 ευρώ ο τόνος, με την τιμή αποθήκης εμπόρου να βρίσκεται πλέον στα 380 με 385 ευρώ ο τόνος.

Δεν αποκλείεται η άνοδος αυτή να απηχεί τους πρόσφατους διαγωνισμούς της Αλγερίας και της Τυνησίας, όπου οι τιμές με τις οποίες κλείστηκαν τα σκληρά σιτάρια, προσεγγίζουν τα 380 ευρώ ο τόνος τιμή FOB. Πρόκειται για τιμές 30 με 35 ευρώ πάνω από τα ελληνικά FOB, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν στην άνοδο, αφού οι διαθεσιμότητες από τη Βόρεια Αμερική περιορίζονται.

Τόσο οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, όσο η ξηρασία στην κεντρική Αμερική που έχει ως αποτέλεσμα να χαμηλώσει η στάθμη στη διώρυγα του Παναμά, δυσκολεύοντας το πέρασμα μεγάλων πλοίων από εκεί, περιορίζουν τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του το παγκόσμιο εμπόριο για την εξυπηρέτηση της ζήτησης. Σύντομα αναμένεται να κλείσει ακόμα μια επιλογή, αφού ο παγετός παγώνει σιγά σιγά τα κανάλια του St. Lawrence Seaway, του συστήματος διωρύγων και καναλιών που ενώνουν τον κεντρικό Καναδά με τον Ατλαντικό ωκεανό. Πλέον, οι εμπορικές οδοί που συνδέουν τα παραγωγικά κέντρα σκληρού σίτου του Καναδά με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα περιορίζονται στον πορθμό του Μαγγελάνου, που ενώνει Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος. Και οι δύο επιλογές, στοιχίζουν περισσότερο και συνεπάγονται μεγαλύτερους χρόνους, κάτι που στενεύει τη διαθεσιμότητα σκληρού σίτου στη γειτονιά της Μεσογείου, όπου διαμορφώνεται και η μεγαλύτερη ζήτηση.

Προς το παρόν βέβαια, η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως τις εξελίξεις αυτές, ειδικά στην ελληνική περίπτωση, όπου οι καλές ποιότητες σκληρού σίτου εξακολουθούν να διατηρούνται στα 32 λεπτά, τιμή αποθήκης παραγωγού.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-01-2024 12:01habo

Mo problem , θα σπρωξει η Τουρκια παλι ρωσικο σιταρι με τις ευλογιες της Ουρσουλα και οι τιμες θα ερθουν στα ισα τους . Δηλαδη 22 λεπτα για τον παραγωγο , 50 λεπτα για τους βαμβακοβιομηχανους που ειναι και σιταροεμποροι και στον καταναλωτη 2 ευρω.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία