Τον τόνο στη διεθνή αγορά, δίνουν οι επιδόσεις που καταγράφονται στις εξαγωγές αμερικανικού βάμβακος, με αρκετούς να ανησυχούν για εξάντληση των αποθεμάτων, σε περίπτωση που οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, σε μια διαπίστωση διαμετρικά αντίθετη από τις Κασσάνδρες που προέβλεπε η Διεθνής Συμβουλευτική Βάμβακος τον περασμένο Νοέμβριο περί ιστορικά υψηλών αποθεμάτων.
Φυσικά, για αρκετούς παραγωγούς στην Ελλάδα, η υπόθεση της τιμολόγησης της φετινής σοδειάς έχει ήδη κριθεί, με τους περισσότερους εξ αυτών να είχαν κλείσει το Δεκέμβριο σε τιμές γύρω από τα 55 λεπτά το κιλό, χωρίς να προσμετρώνται τα πριμ σπόρου και ποιότητας.
Υπενθυμίζεται πως τα υψηλά περιόδου για το σύσπορο βαμβάκι διαμορφώθηκαν στα 64 με 66 λεπτά το κιλό στις αρχές Οκτωβρίου, τιμές που ωστόσο δεν αξιοποίησαν πολλοί, προσδοκώντας σε μια βελτίωση του σκηνικού η οποία δεν ήρθε ποτέ.
Το περιβάλλον των τελευταίων ημερών πάντως, φαίνεται πως ευνοεί και τις εξαγωγές του ελληνικού εκκοκκισμένου βάμβακος, ειδικά προς το Πακιστάν και την Αίγυπτο και λιγότερο προς την Τουρκία, η οποία παραμένει κάπως υποτονική. Φυσικά, μια ανάγνωση των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλει την κλωστοΰφαντουργία στην Τουρκία να ευνοείται, σε περίπτωση που καταγραφούν αυξήσεις ή καθυστερήσεις στις αποστολές τελικού προϊόντος προς τις αγορές της Δύσης. Από την άλλη, η ίδια συνθήκη, προκαλεί και μερικές, ελάχιστες, αγορές πανικού από τα κλωστήρια της Άπω Ανατολής, στις οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί η χρηματιστηριακή άνοδος των τελευταίων ημερών.
Αυτό άλλωστε εξηγεί και το spread, την απόσταση δηλαδή, ανάμεσα στα συμβόλαια Μαρτίου 2023, τα πιο ενεργά τα οποία βρίσκονται στα 84,5 σεντς η λίμπρα από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, με τις τιμές των συμβολαίων Δεκεμβρίου 2024, που οριακά καταλαμβάνουν τα 80 σεντς.
Φαίνεται δηλαδή, πως οι όποιες ανησυχίες αφορούν στην περσινή σοδειά του 2023, με την αγορά να παραμένει συγκρατημένη ως προς τις εμπορικές προοπτικές της επερχόμενης σοδειάς που θα ξεκινήσει να καλλιεργείται την ερχόμενη άνοιξη στα παραγωγικά κέντρα του Βόρειου Ημισφαιρίου. Σε αυτήν την ισορροπία, αν κάποιος παραγωγός στην Ελλάδα σήμερα ήθελε να κάνει ένα πρώτο συμβόλαιο προπώλησης, η τιμή που θα έπαιρνε, δεν θα ξεπερνούσε τα 56 λεπτά το κιλό, όσο δηλαδή πούλησαν και οι περισσότεροι τις προηγούμενες εβδομάδες.