BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ένας ακόμα ανοδικός κύκλος διαφαίνεται στα αγροτικά προϊόντα

Σε μια νέα σταθεροποιητική περίοδο φαίνεται πως εισέρχονται οι τιμές για τα αγροτικά εμπορεύματα, με τον κύμα της διόρθωσης που κλιμακώθηκε πριν από περίπου 12 μήνες να δείχνει εδώ και λίγο καιρό σημάδια εκτόνωσης, παραχωρώντας τη θέση του σε μια ανοδική αναπροσαρμογή τουλάχιστον σε προϊόντα που δίνουν τον τόνο στις χρηματιστηριακές αγορές, όπως είναι το βαμβάκι και η σόγια.

36_pin_82

Πέτρος Γκόγκος

14
7

Ένας ακόμα ανοδικός κύκλος διαφαίνεται στα αγροτικά προϊόντα πάνω σιτάρι, βαμβάκι, πιο χαμηλά ζωοτροφές  

Ένα από τα κρατούμενα αυτού του νέου κύκλου, είναι ότι σχεδόν σε όλο το «ταμπλό» οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν κρατήσει ορισμένα από τα κέρδη του ανοδικού κύκλου του 2021, παρά την πολύμηνη διόρθωση. Με άλλα λόγια, διαμορφώθηκαν νέα χαμηλά και νέα υψηλά, τα οποία πλαισιώνουν το εύρος τιμών πάνω στο οποίο κινείται το διεθνές εμπόριο αγροτικών εμπορευμάτων. Μέσα σε αυτήν τη συνθήκη, κερδισμένο φαίνεται να βγαίνει και το σκληρό σιτάρι, το οποίο αν και δεν έχει αναφορές σε χρηματιστηριακές αγορές, δεν έχει ακόμα ισορροπήσει ως προς τα αποθέματα τα οποία στο παρελθόν αξιοποιούνταν ως παράγοντας πίεσης τιμών, με τις τιμές σε κάθε περίπτωση να φαίνεται πως εκκινούν από επίπεδα που προ τριετίας θεωρούνταν ταβάνι.

Με 33 λεπτά στον παραγωγό το σκληρό

Ζωηρή εµπορικό ενδιαφέρον για σκληρό σιτάρι αναπτύσσεται στην ελληνική αγορά µε τη ζήτηση να διαµορφώνεται στα 33 λεπτά τιµή αποθήκης παραγωγού, σε µια συνθήκη κατά την οποία διαφαίνονται περιορισµένες διαθεσιµότητες. Με αυτά τα δεδοµένα, όσοι παραγωγοί διατηρούν ακόµα στις αποθήκες τους σκληρό σιτάρι από τον αλωνισµό του 2023, τηρούν στάση αναµονής, προσδοκώντας βελτιωµένες προσφορές από τους εγχώριους µύλους και το εµπόριο, µιας και όπως φαίνεται, η κατανάλωση απορρόφησε τις τουρκικές εξαγωγές, ενώ δυσκολεύει λόγω µεταφορικών η παρουσία του Καναδά στις αγορές της Μεσογείου.

Μπορεί η λίστα της Φότζια να µην καταγράφει αλλαγές την τρέχουσα εβδοµάδα, ωστόσο φαίνεται πως τα δεδοµένα της αγοράς θα µπορούσαν να επιτρέψουν νέες ανοδικές προσαρµογές. Τα περιθώρια ανόδου ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι ικανά για µια ανακατάληψη των επιπέδων του καλοκαιριού, ωστόσο δεν αποκλείεται µια προσέγγιση των επιπέδων των 35 λεπτών.

Τελευταία ευκαιρία τα 61 λεπτά για το σύσπορο

Ανακάµπτει στα 60 λεπτά η τιµή του σύσπορου βάµβακος, µερικές ηµέρες πριν εκπνεύσει και η προθεσµία που έχουν οι παραγωγοί για φιξάρισµα των ποσοτήτων που είχαν παραδώσει τους προηγούµενους µε ανοιχτή τιµή ή µε προκαταβολές. Τον τόνο στη διεθνή αγορά, δίνουν οι επιδόσεις που καταγράφονται στις εξαγωγές αµερικανικού βάµβακος, µε αρκετούς να ανησυχούν για εξάντληση των αποθεµάτων, σε περίπτωση που οι ρυθµοί αυτοί συνεχιστούν και τους επόµενους µήνες, σε µια διαπίστωση διαµετρικά αντίθετη από τις Κασσάνδρες που προέβλεπε η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Βάµβακος τον περασµένο Νοέµβριο περί ιστορικά υψηλών αποθεµάτων.

Φυσικά, για αρκετούς παραγωγούς στην Ελλάδα, η υπόθεση της τιµολόγησης της φετινής σοδειάς έχει ήδη κριθεί, µε τους περισσότερους εξ αυτών να είχαν κλείσει το ∆εκέµβριο σε τιµές γύρω από τα 55 λεπτά, χωρίς να προσµετρώνται τα πριµ σπόρου και ποιότητας.

Υπενθυµίζεται πως τα υψηλά περιόδου για το σύσπορο διαµορφώθηκαν στα 64 µε 66 λεπτά στις αρχές Οκτωβρίου, τιµές που ωστόσο δεν αξιοποίησαν πολλοί, προσδοκώντας σε µια βελτίωση του σκηνικού η οποία δεν ήρθε ποτέ.

Το περιβάλλον των τελευταίων ηµερών πάντως, φαίνεται πως ευνοεί και τις εξαγωγές του ελληνικού εκκοκκισµένου βάµβακος, ειδικά προς το Πακιστάν και την Αίγυπτο και λιγότερο προς την Τουρκία, η οποία παραµένει κάπως υποτονική. Φυσικά, µια ανάγνωση των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλει την κλωστοΰφαντουργία στην Τουρκία να ευνοείται, σε περίπτωση που καταγραφούν αυξήσεις ή καθυστερήσεις στις αποστολές τελικού προϊόντος προς τις αγορές της ∆ύσης. Από την άλλη, η ίδια συνθήκη, προκαλεί και µερικές, ελάχιστες, αγορές πανικού από τα κλωστήρια της Άπω Ανατολής, στις οποίες σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να αποδοθεί η χρηµατιστηριακή άνοδος των τελευταίων ηµερών.

Αυτό άλλωστε εξηγεί και το spread, την απόσταση ανάµεσα στα συµβόλαια Μαρτίου 2023, τα οποία βρίσκονται στα 85 σεντς από τις αρχές της τρέχουσας εβδοµάδας, µε τις τιµές των συµβολαίων ∆εκεµβρίου 2024 οριακά στα 81 σεντς.

Φαίνεται δηλαδή, πως η αγορά παραµένει συγκρατηµένη ως προς τις εµπορικές προοπτικές της νέας σοδειάς την ερχόµενη άνοιξη στα παραγωγικά κέντρα του Βόρειου Ηµισφαιρίου. Σε αυτήν την ισορροπία, αν κάποιος παραγωγός στην Ελλάδα σήµερα ήθελε να κάνει ένα πρώτο συµβόλαιο προπώλησης, θα έπαιρνε µέχρι τα 56 λεπτά.

Μείον 2 λεπτά το σακιασμένο καλαμπόκι

Πιέζεται τις τελευταίες εβδοµάδες η τιµή για το καλαµπόκι, µε την προσφορά να ανασυντάσσεται στα 26 λεπτά το κιλό για το σακιασµένο προϊόν, ενώ στα 20 λεπτά υποχωρεί το χύµα, έναντι των 28 και 22 λεπτών αντίστοιχα στις αρχές του έτους. Πρόκειταιγια τιµή αποθήκης παραγωγού, µε το εµπόριο να τοποθετείται σε τιµή παράδοσης στη µονάδα στα 22 λεπτά, µε χαρµάνια ωστόσο που περιλαµβάνουν τόσο εγχώριο προϊόν αγορασµένο στα 18 λεπτά, όσο και εισαγόµενο και κυρίως βουλγάρικα και ρουµάνικα, τα οποία είναι αναµεµειγµένα µε ουκρανικά.

Η ζήτηση πάντως είναι περιορισµένη στην εγχώρια αγορά, βέβαια, η εµπορική περίοδος έχει ακόµα δρόµο µπροστά της, αν και δεν αποκλείονται περαιτέρω πιέσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο διεθνών τιµών, µόλις γίνει διαθέσιµη η νέα σοδειά της Βραζιλίας. Στο Παρίσι πάντως, τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης στο καλαµπόκι, έχουν χάσει τα 200 ευρώ ο τόνος, τόσο για τα άµεσα διαθέσιµα καλαµπόκια, όσο και για εκείνα της νέας σοδειάς. Ο Μάρτιος του 2024, διαπραγµατεύεται στα 186 ευρώ, ενώ στα 197 ευρώ διαµορφώνεται η τιµή για τα συµβόλαια του Νοεµβρίου του 2024, τα οποία αφορούν τη σοδειά της άνοιξης.

 





 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2024 08:45Βαγγελης

Tο βαμβάκι σήμερα έχει 56λεπτα.Το θέμα για μας στην Λάρισα είναι ότι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε καμία καλλιέργεια από αυτές λόγω πλημμυρισμένο χωραφιών .

Απάντηση

30-01-2024 07:36Αγανακτησμενος

Γνωστή .πλέον η συνταγή του ψευτονιους.Σπειρτε στρέμματα το φθινόπωρο και την άνοιξη γιατί φαίνεται άνοδος.Μετα ο Καναδάς έχει πτώση,η φοτζια τα ίδια,η Ουκρανία πειγε καλα.Οποιος σας πιστεύει,βγάζει μόνος του τα μάτια του.

Απάντηση

30-01-2024 03:31;;;;;;;;;;;;;;;

Μια.χαρα.που.το.βλεπεις.εσυ. Έχεις.προβλημα.πινεις.κατι.

Απάντηση

30-01-2024 00:28Νεοδημοκράτης

Όλα μια χαρά.

Απάντηση

29-01-2024 21:40Γιώργος

Όλα για τους εργοστασιάρχες βάλτε βαμβάκι και μετά βουτιάς όπως πέρυσι.του χρόνου θα έχει τιμή για να βάλει ο κόσμος γιατί έχει αγανακτήσει και θέλουν να κάνουν αναστροφή σε άλλες καλλιέργειες και φοβούμενοι εσείς όλα στο <<βαμβάκι>> και μετά χρηματιστήριο

Απάντηση

29-01-2024 13:43;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ρε.νεοδημοκρατη.που.εισαι. Τη.ρεζιλικια.ειναι.αυτα..δεν. Ντρέπονται.λιγο.τραβατε.να. Κρυφτυται.ξεφτυλες.τραβατε. να.φυλαχτε.γαλια.δεν.κανετε. για.τηποτα.τα.ισοπεδοσατε.ολα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία