Χάνει κι άλλο έδαφος η τιμή σκληρού σίτου στην Φότζια, Καναδάς στην σκιά Τουρκίας
Η τελευταία διόρθωση, γίνεται στον απόηχο διαγωνισμών της Τουρκίας και της Τυνησίας που χαμηλώνουν στην περιοχή των 330 ευρώ ο τόνος τα FOB τις τιμές για τις πολύ καλές ποιότητες σίτου, την στιγμή που οι εγχώριοι μύλοι αγόραζαν μέχρι πρόσφατα σε τιμές έως 35 λεπτά το κιλό τα δυσεύρετα πολύ ποιοτικά εγχώρια. Σε αυτά τα επίπεδα και με δεδομένο ότι η Τουρκία προς το παρόν απευθύνεται σε κρατικούς διαγωνισμούς και όχι μύλους, οι ελληνικές τιμές φαίνεται να αντέχουν, ωστόσο ήδη στην Ιταλία μιλούν για κύμα διόρθωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία πριν από ένα δεκαπενθήμερο πούλησε 150.000 τόνους σκληρού σε τιµές µεταξύ 354-405 δολάρια ο τόνος FOB λιµάνι τους και προορισµούς την Ιταλία και την Τυνησία. Επίσης νέος διαγωνισµός αγοράς από την Τυνησία για 100.000 τόνους, ο οποίος έκλεισε στα 446 δολάρια ο τόνος CIF λιμάνι τους, χαμηλώνει περίπου 30 δολάρια την τιμή από τον προηγούµενο διαγωνισµό στις αρχές του μήνα.
Κάπως έτσι, στα σκληρά σιτάρια, καταγράφηκαν νέες απώλειες της τάξης των 3 ευρώ ο τόνος (α΄ ποιότητα) και 5 ευρώ (β’ ποιότητα) στη νέα λίστα τιµών της Φότζια που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 372-377 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 350-355 ευρώ ο τόνος.
Όμως και οι τιμές Καναδά έχασαν επιπλέον 5 ευρώ την εβδομάδα, αυτή, με την πρώτη ποιότητα με πρωτεΐνη 15% να υποχωρεί πλέον στα 431 με 436 ευρώ ο τόνος.
Πάντως η συνθήκη αυτή, έφερε ένα κύμα μαζικών πωλήσεων από τον Καναδά, με τους εκεί αγρότες να βγαίνουν ταυτόχρονα στην αγορά επιχειρώντας να «ξεπουλήσουν» πριν οι τιμές υποχωρήσουν κι άλλο, σε μια άναρχη κίνηση που φυσικά επιταχύνει τη διόρθωση εν είδη μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οι προσπάθειες τις κρατικής υπηρεσίας εξαγωγών του Καναδά να αποτρέψει τον πανικό των μαζικών πωλήσεων, καλώντας τους Καναδούς σε αποθεματοποίηση με την προοπτική καλύτερων συνθηκών αγοράς στην επόμενη εμπορική σεζόν, φαίνεται πως αποτυγχάνουν.